Atentat terorist în Franţa. Clericul islamist Anwar al-Awlaki, ucis de americani în 2011, i-ar fi inspirat pe cei trei terorişti să comită atacuri

Atentat terorist în Franţa. Clericul islamist Anwar al-Awlaki, ucis de americani în 2011, i-ar fi inspirat pe cei trei terorişti să comită atacuri

Atentat terorist în Franţa. Anwar al-Awlaki avea 5000 de fani pe Facebook în 2009

Atentat terorist în Franţa. Cei trei terorişti care au comis atacurile din Franţa ar fi fost sub influenţa unui lider din Al-Qaida în Peninsula Arabă, Anwar al Awlaki, ale cărui idei au dus la numeroase atentate de-a lungul timpului. Al Awlaki ar fi avut în 2011, în Yemen, o întâlnire cu Said Kouachi, unul dintre atacatorii de la Charlie Hebdo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anwar al-Awlaki s-a născut la New Mexico şi a studiat şi predicat în San Diego înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Managerul televiziunii Al Arabiya l-a numit la un moment dat „bin Laden al Internetului“. Cu doi ani înainte de moarte, al-Awlaki avea 5.000 de fani pe Facebook, iar predicile sale conţineau referinţ La Michael Jackson şi Isaac Asimov. 
 
Serviciile secrete americane bănuiesc că atunci când trăia în San Diego s-a întâlnit şi i-ar fi putut ajuta pe doi dintre atacatorii de la 11 septembrie, Nawaf al-Hazmi şi Khalid al-Midhar. Anwar al-Awlaki a fost ucis într-o lovitură aeriană in Yemen la 30 septembrie 2011. Tatăl lui al Awlaki a fost ministru în Guvernul din Yemen. 
 
Un fost spion CIA Morten Storm povesteşte că l-a întîlnit pe , al Awlaki în Yemen şi i-a  cerut să îi găsescă o soţie blondă, europeană. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul mesajelor video.
 
Anwar al Awlaki devenea din ce în ce mai periculos, cerându-i lui Morten Storm să recruteze adepţi radicali din Vest pentru antrenament.
 
”Odată antrenaţi, aceştia se întorceau în Vest şi aşteptau ordine. Adepţii sunt dispuşi să aştepte şi câţiva ani până când atacă”, spune Storm. ”Pasiunea sa de a se râzbuna pe Vest reprezenta întregul său scop în viaţă”, a declarat Storm pentru CNN.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările