Armata egipteană a decapitat Frăţia Musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata egipteană a reprimat violent manifestaţiile pro-Morsi din ultimele zile
Armata egipteană a reprimat violent manifestaţiile pro-Morsi din ultimele zile

Ghidul Suprem al confreriei, Mohamed Badie, împreună cu alţi lideri ai mişcării, au fost arestaţi. Fostul preşedinte islamist, Mohamed Morsi, a fost pus sub acuzare. „Capacitatea noastră de a influenţa evenimentele de la Cairo este limitată“, a declarat Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

La şase zile după reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor simpatizanţilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, ghidul Suprem al Frăţiei Musulmane, Mohamed Badie, a fost arestat, în noaptea de luni spre marţi la Cairo, împreună cu alţi doi lideri importanţi ai mişcării. 

Acţiunea a avut loc într-un apartament situat în apropiere de piaţa Rabaa al-Adawiya, unde peste 280 de susţinători ai fostului preşedinte islamist, Mohamed Morsi, au fost ucişi miercuri. Televiziunile publice şi private egiptene, care sunt aproape în totalitate de partea armatei, au difuzat imagini cu Mohamed Badie dus la Poliţie şi aşezat la un birou, într-o tunică tradiţională lungă şi albă. 

Justiţia egipteană a ordonat arestarea lui  pentru „incitare la violenţă“. Peste 1.000 de manifestanţi pro-Morsi au fost arestaţi, de asemenea, zilele trecute, între care mai mulţi oficiali ai Frăţiei Musulmane, care urmează să fie judecaţi începând din 25 august, ca şi Badie. Şi unul dintre fiii liderului suprem al Frăţiei a fost ucis, vineri, la Cairo, în timpul uneia dintre manifestaţiile „împotriva loviturii de stat“.

Fostul preşedinte Morsi, pus sub acuzare

Dar asta nu este singura lovitură pe care a primit-o în ultimele zile Frăţia. Fostul preşedinte, Mohamed Morsi, a fost pus sub acuzare pentru „complicitate la crime şi acte de tortură“ comise împotriva manifestanţilor care protestau în faţa sediului Preşedinţiei la sfârşitul anului 2012, au anunţat  surse judiciare citate de AFP. 

Morsi este deţinut într-un loc secret de când a fost demis de armată pe 3 iulie. El fusese deja acuzat în legătură cu evadarea din închisoare în anul 2011, în timpul crizei care a condus la înlăturarea regimului Hosni Mubarak.

Cu toate acestea, Frăţia Musulmană, organizaţie înfiinţată în 1928, are o veche tradiţie de luptă în clandestinitate şi dispune de o bună organizare în teritoriu. Membrii grupării sunt pregătiţi să gestioneze lupta rezistând represiunilor, spun analiştii.

Ei au celule în fiecare sat, au reţele bine organizate în teritoriu şi, chiar dacă o parte din acestea au fost distruse prin acţiuni brutale în 1954, până acum nu numai că s-au refăcut, dar au învăţat şi cum să reziste atacurilor. În asemenea condiţii, spun experţii, este greu de presupus că noua autoritate se va impune rapid prin forţă şi va îngenunchia reţeaua celor care au ştiut să înfrunte condiţiile de prigoană timp de peste opt decenii.

SUA taie ajutorul financiar

Din cauza reprimării brutale a manifestaţiilor de la Cairo, statele occidentale vor să taie ajutoarele de dezvoltare pentru Egipt. Ameninţarea se doreşte a fi un mijloc de presiune pentru a determina autorităţile interimare, instalate de armată, să respecte drepturile omului. 

Administraţia Obama a anunţat că „reprogramează“ unele fonduri destinate Egiptului, ceea ce înseamnă că Statele Unite au oprit temporar o parte din ajutorul militar acordat ţării, a declarat un oficial american, citat de CNN. Miniştrii de Externe ai UE vor lua o decizie, astăzi, cu privire la sistarea livrării de bani către Cairo sub forma asistenţei de dezvoltare. 

SUA au făcut apel, luni, la reconciliere în Egipt, dar secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a recunoscut că puterea lor de a influenţa evoluţia evenimentelor de la Cairo este „limitată“. Dar generalul Sisi poate să stea liniştiti. Arabia Saudită a anunţat că va compensa „pierderile“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite