Afganistan. Cum au reuşit talibanii să-şi ducă ofensiva atât de rapid: moral scăzut, corupţie şi soldaţi-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii au cucerit oraşul Herat pe 13 august FOTO EPA-EFE
Talibanii au cucerit oraşul Herat pe 13 august FOTO EPA-EFE

Cum au reuşit talibanii să deruleze ofensiva atât de rapid? Forţele coaliţiei internaţionale şi mai ales SUA au oferit fonduri, antrenament şi sprijin forţelor de securitate afgane vreme de 20 de ani. La prima vedere ar părea că guvernul afgan are atuul, dar, de fapt, sunt mai multe probleme - corupţie, demoralizare şi dezbinare politică, potrivit unei analize BBC.

Talibanii au luat avânt în timp ce guvernul afgan se află în dificultate. Un raport al serviciilor americane de informaţii a arătat că insurgenţii ar putea asalta capitala în 30 de zile, iar administraţia să cadă în 90 de zile.

Nenumăraţi generali americani şi britanici au susţinut că au creat o armată afgană mult mai puternică şi capabilă, dar acest lucru nu pare să se vadă azi pe teren.

 

Forţa talibanilor

Teoretic, guvernul afgan ar trebui să fie avantajat, pentru că, cel puţin pe hârtie, are mai mulţi oameni - 300.000 de forţe de securitate din armată, poliţie şi forţe aeriene.

În realitate însă, Afganistanul a avut mereu probleme în atingerea obiectivelor de recrutare. De pildă, armata şi poliţia au o istorie tulbure presărată cu victime, dezertări şi corupţie - cu comandanţi lipsiţi de scrupule ce încasează salariul unor militari inexistenţi, aşa-numiţii „soldaţi-fantomă.

Îndoieli asupra corectitudinii datelor privind forţele afgane reale au fost exprimate într-un raport al Inspectorului General special pentru Afganistan care a notat efectele „corozive ale corupţiei”.

De fapt, spun unii experţi precum Jack Watling de la Royal United Services Institute (Marea Britanie) nici măcar armata afgană nu ar şti cu exactitate de câte trupe dispune. E doar un aspect al problemei, pe lângă menţinerea echipamentelor şi moralul scăzut al soldaţilor, adesea trimişi în posturi unde nu au conexiuni tribale sau legături familiare. Ar putea fi o explicaţie pentru faptul că şi-au abandonat poziţiile  fără a lupta.

Forţa de care dispun talibanii e încă şi mai greu de cuantificat, scrie BBC.

Potrivit Centrului American de Combatere a Terorismului de la West Point, ar exista un nucleu de 60.000 de luptători. Dacă acestora li se adaugă alte miliţii şi susţinători ai talibanilor, numărul total ar putea fi de peste 200.000 de oameni.

Pe de altă parte, Mike Martin,un fost ofiţer în armata britanică care cunoaşte limba paştu şi a trasat istoria conflictului derulat în Helmand într-o carte, spune că talibanii sunt mai degrabă o coaliţie în care facţiuni independente s-au afiliat temporar.  Cât priveşte guvernul afgan, acesta e rupt şi el în facţiuni cu motivaţii diferite. Istoria schimbătoare a Afganistanului este o mărturie a modului în care familii, triburi şi chiar oficiali guvernamentali au schimbat taberele - adesea pentru a-şi asigura propria supravieţuire.

Acces la arme

Atuul ar fi şi în acest plan de partea guvernului afgan- care ar trebui să aibă fonduri mai mari şi mai multe echipamente şi arme.

În special SUA au finanţat cu miliarde de dolari salariile şi echipamentele forţelor de securitate afgane. Raportul SIGAR (Inspectorul General Special pentru Afganistan) din iulie 2021 a arătat că peste 88 de miliarde de dolari au fost cheltuiţi pe securitatea ţării.

„Răspunsul la întrebarea dacă aceşti bani au fost folosiţi corect sau nu îl vom afla în funcţie de rezultatul luptelor de pe teren”, a subliniat acest raport.

De asemenea, Forţele aeriene din Afganistan ar trebui să ofere un atu esenţial.

Doar că Afganistanul s-a străduit mereu să întreţină şi să aibă piloţi pentru cele 211 de avioane ale sale - o problemă amplificată de faptul că talibanii ţintesc deliberat piloţii. În plus, aceste forţe nu au capacitatea să răspundă comenzilor comandanţilor de la sol.

De aici şi intervenţia recentă a forţelor aeriene ale SUA în oraşele asediate de talibani, deşi nu este clar cât timp va mai fi SUA dispusă să ofere un asemenea sprijin.

De partea cealaltă,talibanii s-au bazat mereu pe veniturile din traficul de droguri, în timp ce a avut susţinere şi din exterior - mai cu seamă de la Pakistan.

Totuşi recent, cucerind tot mai multe teritorii, talibanii au confiscat arme şi echipamente de la forţele afgane de securitate - o parte din ele americane - şi anume maşini Humvee, sisteme de vedere pe timp de noapte, mitraliere, mortiere şi piese de artilerie.

Afganistanul avea deja o abundenţă de arme după invazia sovietică dar realitatea din teren a arătat că şi cele mai rudimentare mijloace de luptă pot subclasa forţe sofisticate. Exemple sunt dispozitivele explozive improvizate (IED) care au făcut multe victime printre militarii străini. În plus, superioritatea e dată şi de cunoaşterea obiceiurilor şi reliefului local.

Planul Taliban

Deşi experţi precum Ben Barry un fost general britanic de brigadă, în prezent asociat al Institutului britanic de Studii Strategice, admit faptul că victoriile talibane ar putea fi oportuniste, dar nu pare să fie cazul de data asta.

„Dacă ai face un plan de luptă ar fi greu să vii cu ceva mai bun decât acesta”, a observat el, subliniind concentrarea atacurilor în nord şi vest, şi nu în sud, unde talibanii au fortăreţe, astfel încât capitalele regionale au fost cucerite una după alta.

Ei au mai capturat şi puncte de trecere şi vămi-cheie, ceea ce le-a permis să taie din banii din taxe vamale care ar fi ajuns la guvern. În plus, şi-au intensificat atacurile asupra politicienilor importanţi, activiştilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor.

Strategia guvernului afgan

E mai greu de pus în evidenţă, deşi expertul citat spune că planul ar fi controlul asupra oraşelor majore unde au fost trimise forţe speciale.

Dar cât vor rezista ele?

Acestea însumează un contingent de doar 10.000 de soldaţi care poate deveni repede insuficient.

Talibanii par să câştige şi bătălia propagandistică, mai ales că avântul câştigat din victorii le-a sporit încrederea şi le-a conferit un sentiment de unitate.

Prin contrast, guvernul afgan pare să bată în retragere, este slăbit de certuri şi înlocuieşte generalii.

Cum se va sfârşi?

Situaţia pare sumbră pentru guvernul afgan, dar Jack Watling de la Institutul regal de Apărare şi Studii de Securitate din Marea Britanie crede că "situaţia ar putea fi salvată de oamenii politici". Dacă guvernul îi atrage de partea sa pe liderii triburilor, spune el, există încă şanse pentru încheierea unui armistiţiu

.

Vara este pe sfârşite şi urmează iarna afgană, care va face mai dificilă sarcina trupelor de la sol. Există încă posibilitatea unui armistiţiu până la sfârşitul anului, în timp ce guvernul afgan ar reuşi să reziste în Kabul şi alte oraşe mari. Se poate ca şi ca situaţia să se întoarcă dacă apar fracturi în tabăra talibană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite