UPDATE Afganistan. Un nou atentat sinucigaş la Kabul, în apropierea cartierului general al NATO. Cel puţin 10 morţi, între care şi  un militar român, şi peste 42 de răniţi

UPDATE Afganistan. Un nou atentat sinucigaş la Kabul, în apropierea cartierului general al NATO. Cel puţin 10 morţi, între care şi  un militar român, şi peste 42 de răniţi

Un atac sinucigaş a avut loc joi în centrul capitalei afgane Kabul, au anunţat oficialii guvernamentali. Explozia a avut loc într-o zonă din apropierea ambasadelor şi a instituţiilor guvernamentale . Atentatul are loc la doar trei zile de la atacul în care un diplomat român şi-a pierdut viaţa şi altul a fost rănit grav, tot la Kabul.

 
UPDATE Un militar român a murit azi la Kabul în urma unui atac sinucigaş de astăzi, într-un cartier rezidenţial din capitala Afganistanului.
 
Militanţii talibani au revendicat joi responsabilitatea pentru atentatul sinucigaş cu maşină-capcană din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 42 de răniţi.
 
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că sediul agenţiei de spionaj afgane a fost ţinta atacului şi că explozia s-a produs când un convoi de forţe străine trecea prin zonă.
 
Deflagraţia a fost provocată de un minibus încărcat cu explozibili care a sărit în aer în jurul orei locale 10:10 (05:40 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.
 
Un purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj afgane a declarat că ţinta a fost un punct de control.
 
Atacul se produce în plin proces de negocieri între SUA şi talibani.
 
UPDATE   Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, în atentat, a transmis directorul spitalului la care au fost transportate victimele, citat de AP.
 
O explozie puternică s-a produs joi în centrul capitalei afgane Kabul, în apropierea cartierului general al NATO şi a unor birouri guvernamentale, între care principalul serviciu de informaţii afgan.  Potrivit Reuters, explozia a fost provocată de un atacator sinucigaş care s-a aruncat în aer.
 
Deflagraţia a avut loc la ora locală 10:10 (05:30 GMT) în cartierul Shash Darak din estul Kabulului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, care a adăugat că ţinta atacului nu este clară.
 
''Ambulanţe şi echipe de salvare se îndreaptă către locul exploziei'', a informat Rahimi.
 
Un atacator sinucigaş a detonat o bombă în centrul capitalei, într-o zonă în care s-ar afla ambasade şi clădiri guvernamentale, a precizat un oficial, citat de Reuters. 
 
Ferestrele şi uşile din clădirile aflate în apropiere s-au zguduit din cauza impactului, mai relatează Reuters.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, a spus că ţinta este neclară.
 
Potrivit Associated Press, o maşină încărcată cu explozibil a fost detonată joi în estul capitalei afgane Kabul, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite şi sediul misiunii NATO.
 
 Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite, a transmis directorul spitalului la care au fost transportate victimele.
 
Firdaus Faramarz, purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, a anunţat că explozia a avut loc în Districtul Nouă al Poliţiei şi cel mai probabil a vizat zona Shashdarak, în care se află sediile serviciilor naţionale de securitate din Afganistan.
 
Ministerul de Interne a transmis că maşina a explodat pe o stradă principală şi autorităţile au izolat zona. 
 
„Ambulanţele şi echipele de salvare sunt la locul exploziei”, a adăugat el. Nu s-a raport încă victime ale atentatului, şi niciun grup militant nu a revendicat responsabilitatea.
 
Deocamdată nu există informaţii cu privire la eventuale victime. Imagini de la locul exploziei, postate pe social media, arătau un fuior de fum alb ridicându-se către cer.
 
Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în noaptea de luni spre marţi, într-un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini.
 
Atentatul, care a fost revendicat de talibani, a avut loc în apropierea unui vast complex din Zona Verde, care adăposteşte agenţii umanitare şi organizaţii internaţionale şi unde îşi desfăşura activitatea şi Ambasada României la Kabul. Un tractor plin cu expozibili a fost detonat în apropierea reprezentanţei după care indivizi înarmaţi au pătruns în complexul care adăposteşte misiunile diplomatice şi au deschis focul la întâmplare. Aproape întreaga noapte de luni spre marţi s-au purtat lupte între talibani şi agenţii de securitate. Cei 5 atacatori au fost ucişi.
 
Ultimele atacuri au loc în plin proces de negocieri între SUA şi talibani şi pe fondul informaţiilor că Washingtonul ar urma să retragă peste 5000 de sopldaţi din Afganistan în următoarele 135 de zile. 
 
Talibanii refuză să includă guvernul afgan în negocierile de pace, iar civilii se tem că un acord între talibani şi Washington ar putea duce la revenirea talibanilor la putere”.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: