Abbas: "Israelul trebuie să aleagă între pace şi construirea de aşezări evreieşti"

Cu câteva ore înainte de expirarea moratoriului privind aşezămintele construite de Israel în Cisiordania ocupată, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că Israelul trebuie să aleagă între pace şi planurile de construcţie.

Tel Aviv a spus în mod repetat că moratoriul de 10 luni în ceea ce priveşte construirea de aşezări evreieşti  în teritoriul palestinian ocupat, este puţin probabil să fie extins. Palestinienii ameninţă să renunţe la negocierile directe de pace cu Israelul, dacă moratoriul ia sfârşit.

"Israelul trebuie să aleagă între pace şi continuarea construcţiilor", a declarat Abbas, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU. Abbas a menţionat că se va retrage de la negocierile de pace directe cu Israelul, reluate luna aceasta, dacă Israelul nu prelungeşte interdicţia ridicării de case evreieşti în teritoriile palestiniene. Problema aşezărilor evreieşti a fost unul dintre punctele majore care au împiedicat discuţiile de pace în Orientul Mijlociu, notează RIA Novosti.

Ministrul de Externe egiptean Ahmed Aboul Gheit a declarat că Israelul ar fi de vină în cazul în care negocierile de pace eşuează.

"Dacă Israelul nu-şi respectă angajamentul de a opri construcţiile, atunci întregul process de negociere pentru pace ar fi destinat eşecului şi ar trebui să-şi asume întreaga responsabilitate în faţa opiniei publice mondiale", a spus el.

În plus, Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că un nou război ar putea izbucni în Orientul Mijlociu dacă problema coloniilor din Cisiordania nu va fi soluţionată în cadrul negocierilor dintre Israel şi palestinieni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: