17 soldaţi columbieni au murit într-o ambuscadă, după ce rebelii FARC anunţaseră finalul violenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi rebelii FNE
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi rebelii FNE

Cel puţin 17 soldaţi ai trupelor columbiene au murit într-o ambuscadă în estul ţării, în apropierea graniţei cu Venezuela. Nu se ştie încă dacă militarii au fost atacaţi de rebelii care aparţin grupărilor de gherilă FARC sau FNE (Frontul Naţional de Eliberare), care activează în regiune.

Ciocnirile sângeroase au avut loc şi în sudul ţării, unde au patru militari au fost ucişi împreună cu mai mulţi militanţi aparţinând Forţelor Revoluţionare Armate ale Columbiei (FARC).

Guvernul de la Bogota şi FARC au reînceput discuţiile de pace în Cuba, propunându-şi să pună capăt celor cincizeci de ani de conflict. Discuţiile mediate de guvernul cubanez, au demarat în noiembrie la Havana, fiind a patra încercare de reconciliere de la începutul violenţelor în anii 60.

Ambuscada a avut loc într-o zonă rurală a regiunii Araunca, cunoscută sub numele de El Mordisco. Primele rapoare susţin că mai mulţi luptători de guerilă au fost răniţi şi capturaţi. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii FARC au declarat că au capturat un fost soldat american şi că îl vor elibera pentru a demonstra că formaţiunea lor este dispusă să ducă la bun sfârşit procesul de pace.

Rebelii au spus că bărbatul se numeşte Kevin Scott Sutay şi a fost capturat pe 20 iunie în sudul ţării. SUA a negat că fostul soldat ar fi implicat în orice fel de operaţiune militară, insistând că acesta se afla în zonă ca simplu turist şi „nu are nimic de a face cu problemele interne ale Columbiei“. Trupele FARC s-au înjumătăţit din 2001 şi până în present, de la 16.000 la numai 8.000 de luptători.

Guvernul estimează că aproximativ 600.000 de columbieni şi-au pierdut viaţa de la începutul conflictului la începutul anilor 60, şi peste 3 milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza luptelor.

Luni, 15 iulie, şeful delegaţiei de negociatori din partea FARC a anunţat că războiul este aproape de final. Guvernul de la Bogota doreşte să semneze un acord de pace până în luna noiembrie şi a cerut tuturor formaţiunilor politice să susţină procesul de reconciliere. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite