Zelenski cere SUA să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Zelenski cere SUA să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Volodimir Zelenski a solicitat Statelor Unite să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Cererea preşedintelui ucrainean vine după atacul cu rachete care a avut loc luni după-amiază împotriva unui centru comercial din oraşul Kremenciuk, regiunea Poltava.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În această dimineaţă, am cerut Statelor Unite să recunoască Rusia ca stat ce sponsorizează terorismul. O rezoluţie aferentă ar trebui să fie aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar o decizia legală în acest sens ar putea fi adoptată de Departamentul de Stat”, a declarat Zelenski într-un mesaj video adresat populaţiei.

„O astfel de decizie este în mod clar necesară şi trebuie susţinută de întreaga lume democratică. Le-am spus acest lucru participanţilor la summitul G7, care a avut loc în Germania”, a adăugat şeful statului ucrainean, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre atacul de la Kremenciuk. Potrivit preşedintelui ucrainean, 1.000 de persoane se aflau în mall, dar, din fericire, multe dintre ele au reuşit să iasă la timp înainte de atac, care a fost urmat de un incendiu ce a distrus în totalitate clădirea. Ultimul bilanţ anunţat de autorităţile ucrainene este de 16 morţi.

„Numai nişte terorişti total demenţi, care nu-şi au locul pe pământ, pot lansa rachete asupra unei astfel de ţinte. Şi acesta nu este un atac care a deviat de la ţintă, este un atac rusesc calculat, exact asupra acestui centru comercial”, acuză Zelenski.

„Rusia a utilizat aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, dar numărul de bombe aeriene şi de lansatoare multiple (MLRS), care au lovit localităţile noastre, pur şi simplu nu pot fi numărate. Au fost sute de mii în cele patru luni de război. Aceasta nu este nimic altceva decât teroare”, a insistat preşedintele ucrainean.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Este un fapt. Aceasta ar trebui să fie stabilit juridic. Toată lumea ar trebui să ştie că a cumpăra sau a transporta petrol rusesc, a menţine contacte cu băncile ruseşti, plata de taxe şi a taxelor vamale către statul rus înseamnă a da bani teroriştilor”, a conchis Volodimir Zelenski.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările