VIDEO Portretul atacatorului din Paris: solitar şi mai raţional decât pare, consideră experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul căutat pentru că a împuşcat un fotoreporter al „Liberation“
Bărbatul căutat pentru că a împuşcat un fotoreporter al „Liberation“

Hotărât, solitar şi organizat, bărbatul necunoscut care a împuşcat la Paris un fotograf al cotidianului Liberation are un comportament mai raţional decât pare, potrivit unor experţi contactaţi marţi de AFP.

"A priori, pista cea mai probabilă arată că nu este vorba despre o decompensare psihotică", apreciază expertul psihiatru Daniel Zagury, care se vrea "extrem de prudent" având în vedere numărul mic de elemente de care dispune.

Acest bărbat în vârstă de 35-45 de ani, cu o aparenţă fizică banală şi al cărui ADN este analizat de poliţie pentru a-l identifica, are "un comportament mai raţional decât pare, în special având în vedere alegerea meticuloasă a ţintelor", explică Alain Bauer, profesor de criminologie la Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii.

Totuşi, nuanţează Bauer, modul său de operare este "perturbat" deoarece pare să aibă dificultăţi cu trecerea la act sau cu stăpânirea armamentului său". "El nu trage la întâmplare şi nu trage întotdeauna", a amintit el, afirmând că în acest stadiu, "există multe ipoteze dar nicio certitudine".

Cu puţin timp înainte de a pătrunde, vineri dimineaţă, în sediul postului de televiziune BFMTV, bărbatul este filmat timp de o jumătate de oră într-o staţie de tramvai de camerele de supraveghere, în timp ce stă aşezat pe o bancă. El intră în sediul postului de televiziune, îşi armează puşca de două ori, după care îl ameninţă pe redactorul şef care este prezent.

El îi spune: "data viitoare nu vă voi rata". Suspectul fuge fără să se uite la o persoană în vârstă care urcă cu greu scările cu un baston.

După trei zile, suspectul intră în holul Liberation din Paris şi răneşte grav, tot cu o puşcă, un asistent fotograf care îi întoarce spatele. El reuşeşte să fugă din nou.

"Ceea ce este îngrijorător este că există o perioadă de ezitare, de balans apoi o perioadă de ameninţare şi una de execuţie, ceea ce arată clar hotărârea suspectului", explică Zagury, un comportament solitar care duce cu gândul la "un fel de fugă înainte a unui om disperat".

Suspectul decide apoi să meargă la sediul Société Générale din cartierul de afaceri La Défense. El trage în clădirea turn dar nu răneşte pe nimeni, în pofida prezenţei a circa zece persoane care fumau în apropiere.

"El atacă simboluri dar lasă impresia totuşi că nu caută spectaculozitate. El nu caută să se vorbească despre el printr-o cauză", presupune Zagury, adăugând că aceste gesturi par motivate de "un resentiment puternic faţă de orice".

"Este o disperare însoţită de ură. El pare să îl vizeze pe celălalt mai degrabă decât să se vizeze pe sine", apreciază Zagury.

Apoi, atacatorul obligă un şofer, sub ameninţarea armei, să îl lase în cartierul Champs-Elysées, fără să îl rănească dar spunându-i că este "pregătit pentru orice" şi că a "ieşit din închisoare".

Bărbatul, care poartă haine comune, le scapă poliţiştilor mobilizaţi în masă în cartier. În pofida difuzării fotografiilor extrase din înregistrarea video de către poliţişti, bărbatul este de negăsit.

"Să ne îndoim pentru a nu cădea în capcana de a atribui întâmplării capacitatea sa de a scăpa anchetatorilor", afirmă Zagury. "Cu siguranţă, el face un efort vestimentar, se schimbă, ceea ce denotă o anumită organizare, dar oricine poate scăpa de poliţie după fapte, întrebarea este mai degragă: cât timp va putea să scape?", apreciază Bauer.

Bărbatul riscă să reînceapă atacurile? Este posibil, potrivit lui Zagury: "Seria de secvenţe comportamentale nu permite din nefericire eliminarea unei noi manifestări pe termen scurt".


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite