Ungaria: Orban curăţă oraşele maghiare de oamenii străzii, în prag de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul maghiar a promulgat controversata lege care interzice miilor de oameni fără case să mai populeze străzile din Budapesta sau alte oraşe. Guvernul a declarat că această lege a fost creată pentru a-i ajuta oamenii străzii din Ungaria, susţinând că există suficiente locuri de dormit în adăposturile lor.

Încă de la iniţierea acestui proiect de lege, activiştii pentru drepturile omului s-au opus deoarece, spun ei, această lege îi incriminează pe oamenii străzii, care vor putea fi nevoiţi să lucreze în folosul comunităţii sau chiar să facă închisoare. Legea va intra în vigoare săptămâna viitoare.

Cei care vor fi suprinşi dormind în zonele urbane pot fi condamnaţi să presteze muncă în folosul societăţii, sau vor putea fi amendaţi dacă refuză să se mute când li se va cere.

Cei care trăiesc în adăposturi improvizate se tem cel mai mult de această nouă lege, deoarece vor putea primi condamnări la închisoare dacă continuă să îşi construiască astfel de adăposturi.

Sute de protestatari s-au adunat luni seara în faţa Parlamentului din Budapesta, după ce legea a fost votată.

„Oamenii străzii au fost întotdeauna hărţuiţi de autorităţi“, a declarat una dintre activistele grupului de sprijin civic, „Oraşul aparţine tuturor“, din Budapesta.

„Diferenţa este că acest Guvern certifică faptul că oamenii străzii sunt stigmatizaţi, hărţuiţi şi condamnaţi“, a subliniat activista.

Grupul „Oraşul aparţine tuturor“ estimează că peste 10.000 de oameni trăiesc pe străzile capitalei sau în adăposturi improvizate din păduri sau suburbii. Locurile disponibile în hostelurile din Budapesta sunt estimate la 6000, lăsând astfel aproape jumătate din oamenii străzii în ilegalitate, conform noii legi. .

Guvernul contestă puternic aceste cifre. Unul din purtătorii de cuvânt ai premierului Viktor Orban a declarat că există suficiente locuri atât pentru zi, cât şi adăposturi pentru dormit. „Credem că oamenii străzii sunt acoperiţi aproape 100%“, a concluzionat Ferenc Kumin.

Activiştii sunt îngrijoraţi de promulgarea acestei legi în prag de iarnă, acuzând Guvernul de la Budapesta că refuză să accepte cifrele reale ale numărului de oameni ai străzii.

Guvernul susţine că a creat o serie de măsuri, printre care noi hosteluri, dar şi un proiect de adăpost pentru alcoolici sau oameniicu dizabilităţi mentale, care nu ar fi primiţi într-un adăpost normal. Mai mult, au fost create şi facilităţi de cazare pentru cupluri şi familii cu copii.

Oponenţii se plâng însă că majoritatea hostelurilor oferă prea puţină intimidate i-ar îndepărta pe oamenii străzii de reţele lor de supravieţuire construite în anumite părţi ale oraşului- oameni care le aduceau mâncare sau bani, chiar şi haine.

„Trăiesc într-un cort la marginea oraşului. Tot ce cer de la acest guvern, sau oricare altul, este şansa de a trăi decent“, a declarat o unguroaică de 50 de ani care trăieşte pe străzile din Budapesta de 23 de ani. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite