Un politician spaniol acuză serviciile cubaneze de asasinarea dizidentului Oswaldo Paya

Un politician spaniol acuză serviciile cubaneze de asasinarea dizidentului Oswaldo Paya

Un politician spaniol, aflat la volanul maşinii în care a decedat dizidentul cubanez Oswaldo Paya, a declarat într-un interviu pentru ziarul El Mundo, că acesta nu a murit în accident, ci a fost ucis de serviciile secrete din Cuba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Paya şi un alt dizident cubanez, Harold Cepero, au murit pe 22 iulie 2012, în sud-estul Cubei, după ce maşina pe care o închiriaseră a derapat de pe un drum neasfaltat şi s-a izbit într-un copac.

La volanul vehicului se afla Angel Carromero, liderul organizaţiei de tineret a Partidului Popular spaniol, aflat la guvernarea ţării, precum şi un alt pasager, activistul suedez Jens Aron Modig. Ambii au supravieţuit accidentului.

Ancheta oficială demarată de autorităţile cubaneze a concluzionat că şoferul depăşise limita de viteză impusă pe acel segment de drum, aceasta fiind cauza oficială care a stat la baza accidentului.

Angel Carromero a fost condamnat în Cuba pentru omucidere, dar i s-a permis să se întoarcă în Spania pentru a executa o sentinţă de patru ani.

Spaniolul susţine însă că autorităţile cubaneze au muşamalizat cazul, declarând într-un interviu în premieră pentru publicaţia El Mundo, că „accidentul a fost alibiul perfect pentru a ascunde moartea singurului dizident care ar fi putut aduce tranziţia în Cuba“.

„Sunt convins că a supravieţuit accidentului. Asistentele şi un preot mi-au spus că am fost internaţi în spital toţi patru“, a afirmat Carromero. „Serviciile secrete cubanee l-au asasinat pe Oswaldo Paya“, a spus spaniolul.

În timpul procesului din Cuba, Carromero i-a acuzat pe magistraţi că orchestrează un spectacol şi i-a acuzat pe procurorii cubanezi că „au fabricat dovezile“.

Familia dizidentului declarase în repetate rânduri că autorităţile cubaneze sunt implicate în moartea lui Paya şi încearcă să obţină o investigaţie internaţională.

Carromero poartă o brăţară electronică de identificare şi îşi execută pedeapsa acasă. El ocupă un post de consultant la primăria din Madrid, condusă tot de Partidul Popular.

Oswaldo Paya, liderul Mişcării Creştine de Eliberare, a iniţiat în 1998 Proiectul Varela, o tentativă de democratizare a Cubei care a dus, în luna mai 2003, la arestarea a zeci de disidenţi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: