Ultimatum din partea Spaniei: Guvernul Cataloniei are termen până luni pentru a renunţa la proclamarea independenţei INFOGRAFIE

Ultimatum din partea Spaniei: Guvernul Cataloniei are termen până luni pentru a renunţa la proclamarea independenţei INFOGRAFIE

Premierul Spaniei, manuelo Rajoy/ Foto: EPA

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum guvernului catalan: până luni să renunţe la procesul de independenţă, altfel va suspenda autonomia politică a Cataloniei şi va guverna regiunea în mod direct, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia premierului spaniol ar putea adânci confruntarea dintre Madrid şi regiunea din nord-estul Spaniei dar, în acelaşi timp, ar putea semnala o cale de ieşire din cea mai mare criză politică a ţării de la lovitura militară eşuată din 1981.
 
Rajoy va organiza probabil alegeri anticipate după activarea Articolului 155 din Constituţiei, cel care îi permite demiterea guvernului regional al Cataloniei.
 
Puigdemont a emis o declaraţie de independenţă simbolică marţi seară, dar apoi a suspendat-o imediat şi a cerut demararea negocierilor cu guvernul de la Madrid.
 
„Cabinetul a căzut de acord dimineaţa aceasta să ceară în mod oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat independenţa Cataloniei, indiferent de confuzia creată în mod deliberat cu privire la implementarea ei”, a declarat Rajoy într-o intervenţie televizată.
 
Mai târziu acesta a informat parlamentul Spaniei că guvernul Cataloniei are termen până luni, 16 octombrie, la ora 08 pentru a răspunde. Dacă Puigdemont va confirma faptul că a declarat independenţa regiunii, atunci acestuia îi vor fi acordate încă trei zile pentru a corecta această decizie, până joi, 19 octombrie, la ora 08. Dacă nici acest lucru nu va reuşi, atunci Articolul 155 va fi invocat.
 
Experţii susţin că nu este încă clar dacă oficialii catalani vor răspunde acestei cereri, dar este clar că acum sunt puşi în faţa unui paradox. Dacă Puigdemont va afirma că a proclamat independenţa Cataloniei, atunci guvernul de la Madrid va interveni. Dacă va afirma că nu a proclamat independenţa, atunci partidul de extremă-stânga CUP, cel mai probabil, îşi va retrage susţinerea pentru guvernul minoritar.
 
„Rajoy are două obiective: dacă Puigdemont rămâne ambiguu, mişcarea pro-independenţă se va fragmenta; dacă Puigdemont va insista pentru independenţă atunci Rajoy va putea invoca Art. 155”, a afirmat Antonio Barroso, director adjunct al firmei de consultanţă din Londra, Teneo Interlligence.
 
„În fiecare din aceste situaţii, scopul premierului Rajoy va fi de restaurare a autorităţii în Catalonia iar acest fapt va conduce la alegeri anticipate în regiune.”
 
Miza acestei crize este cât se poate de mare: desprinderea Cataloniei, regiune cu propria limbă şi propria cultură, ar reprezenta pierderea a unei cincimi din economia Spaniei şi mai mult de un sfert din exporturile ţării.

citeste totul despre: