UE luptă împotriva violenţei virtuale cu scene din "Manhunt"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi preşedinţia germană vor să interzică jocurile agresive pe computer Comisarul european Franco Frattini şi miniştrii justiţiei din Uniunea Europeană se

Comisia Europeană şi preşedinţia germană vor să interzică jocurile agresive pe computer

Comisarul european Franco Frattini şi miniştrii justiţiei din Uniunea Europeană se coalizează pentru interzicerea aşa-numitelor "killer-games".

Imaginea unui internet-cafe bucureştean la miezul nopţii: copii şi adolescenţi hipnotizaţi de jocurile în reţea. Urlete de satisfacţie când adversarul este împuşcat. Sclipiri nebuneşti în ochi la văzul sângelui virtual pe ecran. Uniunea Europeană ia din ce în ce mai serios în calcul interzicerea jocurilor video şi a celor pe computer care incită la violenţă. După ce comisarul european pentru justiţie a lansat recent controversata propunere de a pune sub embargo vânzarea jocurilor gen "Counter Strike", preşedinţia germană preia misiunea şi pare a fi hotărâtă de a o concretiza sub forma unei noi reglementări la nivelul întregii comunităţi europene.

Imagini şocante de la o vânătoare de oameni

La o dezbatere organizată la Dresda, pe tema violenţei pe internet, ministrul justiţiei din Germania, Brigitte Zypries, i-a şocat pe politicienii europeni prezenţi cu o proiecţie de zece minute din jocul pe calculator "Manhunt" (vânătoarea de oameni). Împuşcături, oameni strangulaţi, hăituiţi, oricum, omoruri violente. Plăcerea utilizatorului constă nu numai în "neutralizarea" inamicului virtual, ci mai ales faptul că totul este filmat. "Munhunt" este creat după cazuri reale de vânători de oameni filmate ilegal, aşa-numite snuff-movies, aşa cum s-a întâmplat cu execuţia lui Saddam, înregistrată cu ajutorul telefonului mobil.

Pedepsele pentru profitul din violenţă, pe site-ul CE

"Protecţia copilului nu cunoaşte limite", a reiterat comisarul european Franco Frattini. El este cel care a promis o listă de jocuri propuse spre a fi interzise vânzării minorilor. Încălcarea reglementării susţinute atât de Comisia Europeană, cât şi de parlamentul de la Bruxelles este pedepsită cu amenzi usturătoare sau chiar cu închisoarea. CE va publica, în curând, pe site-ul său "In Safe", lista măsurilor punitive pentru cei care vând minorilor jocuri agresive. Totuşi, statele UE vor avea libertatea să decidă intern care sunt jocurile periculoase pentru sănătatea mintală a micuţilor. Oficialii europeni care au participat la dezbaterea de la Dresda au atras atenţia asupra faptului că, în multe ţări din UE (aşa cum este şi cazul României - n.r.), aşa-numitele killer-games sunt vândute oricui, cumpărătorul nefiind legitimat. Toate acestea fără a lua în calcul şi piratarea jocurilor, mai ales în statele din estul continentului. Dezbaterea asupra interzicerii killer-games-urilor, care a ajuns deja în Bundestag, este una puternic emoţională în Germania, după înregistrarea mai multor atacuri în şcoli. Să ne amintim doar de tânărul de 18 ani care a deschis focul într-o şcoală din Emsdetten, rănind mai mulţi elevi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite