Tinerii au devenit mai realisti in privinta integrarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In comparatie cu anii trecuti, tinerii din Romania dovedesc, in prezent, o perceptie mai matura asupra integrarii in Uniunea Europeana. Mai informati in privinta realitatilor din spatiul comunitar, au

In comparatie cu anii trecuti, tinerii din Romania dovedesc, in prezent, o perceptie mai matura asupra integrarii in Uniunea Europeana. Mai informati in privinta realitatilor din spatiul comunitar, au devenit constienti ca acestea nu presupun numai avantaje, ci si costuri, ca a fi cetatean UE, temporar sau permanent, inseamna nu numai drepturi, ci si obligatii. Cu doar 14 luni inainte de 1 ianuarie 2007, entuziasmul lor in legatura cu intrarea in UE este mai temperat fata de anul 2004. Principalul avantaj, din punctul lor de vedere, ar fi posibilitatea de a munci in tarile Uniunii, in timp ce oportunitatea de a-si perfectiona studiile in strainatate nu constituie o preocupare decat pentru un mic procent dintre ei, arata un recent studiu intitulat "Situatia tineretului si asteptarile sale", elaborat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). In privinta veniturilor romanilor, mai putin de jumatate din ei cred ca acestea vor creste dupa aderare si nu se percep pe ei insisi ca beneficiari directi ai acestui ipotetic avantaj.
Munca in strainatate, mai importanta decat studiile
Dintre tinerii care inten-tioneaza sa paraseasca tara temporar sau definitiv, peste trei sferturi vor s-o faca pentru a munci. Pe locul doi in interesul lor se afla turismul si abia 27 la suta dintre cei chestionati sunt preocupati de completarea studiilor. O treime (34 la suta) din tinerii intervievati au declarat ca intentioneaza sa plece din tara temporar, iar 6 la suta definitiv. Mai mult de jumatate din repondenti au spus ca vor sa plece din tara in mai putin de 3 ani si aproape toti dintre ei au facut deja demersuri in acest sens.
Tinerii nu mai cred ca UE poate creste veniturile romanilor
Fata de 2004, cand aproape 60 la suta din ei sperau ca intrarea in UE va aduce o crestere substantiala a nivelului de trai al romanilor, in acest an, mai putin de jumatate din tineri mai cred acest lucru. Cand se refera la propriile venituri, numai 32,5 la suta au asteptari optimiste. Tot in scadere este anul acesta si numarul tinerilor care cred ca aderarea va duce la cresterea investitiilor straine. A crescut, insa, numarul celor care se tem ca integrarea va determina sporirea somajului (22 la suta) si a criminalitatii (23 la suta).
Mai multa incredere in institutiile UE decat in cele autohtone
Parlamentul European si Comisia Eu-ropeana se bucura de mai multa incredere in ochii tinerilor decat institutiile similare autohtone. Interesul pentru politica si institutiile sale se pastreaza scazut, cei chestionati dovedindu-se mai interesati de problematica legata de mediu si de cei care se ocupa de aceasta, pe primul loc in topul institutiilor de incredere figurand organizatia ecologista Greenpeace. Pe fondul modificarii perceptiei in privinta integrarii Romaniei in UE, asteptarile si sperantele tineretului se leaga de oportunitatile oferite de piata muncii europeana si, implicit, de cresterea numarului celor ce vor putea sa lucreze si sa studieze in tari ale Uniunii. Astfel, 68,5 la suta spera ca numarul celor care invata in strainatate sa fie mai mare, iar 70 la suta ca va spori cel al tinerilor care vor putea munci in Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite