„The Sun“: Romii din România şi Bulgaria intenţionează să se mute în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii au de gând să se mute în Marea Britanie imediat ce restricţiile privind imigraţia vor fi ridicate, scrie tabloidul britanic
Romii au de gând să se mute în Marea Britanie imediat ce restricţiile privind imigraţia vor fi ridicate, scrie tabloidul britanic

Grupuri masive de romi din România şi Bulgaria intenţionează să se mute în Marea Britanie imediat ce restricţiile privind imigraţia vor fi ridicate, după ce au fost excluşi din propriile ţări.

Tabloidul britanic „The Sun“ a realizat un reportaj în comunitatea de romi din apropierea gropii de gunoi de la Pata Rât (la marginea oraşului Cluj-Napoca), loc pe care îl numeşte „iadul pe pãmânt“. 

Mai mult de un milion de romi şi-au instalat deja taberele în ţări bogate din vestul Europei, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda. Însã şi mai mulþi ar urma sã vinã dupã deschiderea graniţelor la 1 ianuarie 2014, scrie publicaþia citatã.

Ei au trimis o echipă de jurnalişti în Transilvania pentru a vedea „la prima mânã cum sunt forţaţi romii sã plece de către autorităţi, care îi vãd ca hoţi şi cerşetori“.

Groapa de gunoi Pata Rât

În apropierea agitatului oraş Cluj-Napoca, noteazã ziarul britanic, numeroşi bărbaţi şi femei au spus cum au fost forţaţi să trăiască la groapa de gunoi Pata Rât după ce li s-a ordonat sã-şi abandoneze locuinţele.

Convinşi că sunt urâţi în ţara lor natalã - unde nu pot să cearã ajutoare sociale -, mulţi declară că acum îşi fac planuri să se mute în Regatul Unit.

„Guvernul nu ne vrea aici“

Sebastian Hoce, în vârstă de 24 de ani, care locuieşte la groapa de gunoi, spune că mulţi bărbaţi din familia sa au reuşit deja să scape de condiţiile barbare mutându-se în Marea Britanie. Ei au obţinut vize de lucru în Regatul Unit în cadrul actualului sistem.

Bãrbatul adaugă însă că nimic nu-i va putea opri pe ceilalþi sã li se alãture dupã schimbarea legislaţiei în luna ianuarie a anului viitor, iar românii se vor putea muta în Marea Britanie chiar dacă nu au locuri de muncã pregãtite.

Într-o englezã aproape perfectã şi arãtând deja semne de accent cockney, Sebastian a spus: „Mi-am petrecut ultimii cinci ani locuind la Walthamstow, în estul Londrei. Am venit aici să-mi vãd soţia şi fiul de doi ani. Dar miercuri voi zbura din nou spre Londra. Mi-ar plăcea sã-mi aduc cu mine în Regatul Unit soţia şi fiul, dar fiul este bolnav şi, aşa cum sunt lucrurile acum, nu putem obţine un medic acolo. Dar când sistemul se va schimba, vom putea sã-l ducem la un medic în Londra. Lucrez ca zugrav şi am un număr de asigurare naţionalã şi toate celelalte“.

Alex Greta, în vârstă de 37 de ani, este un alt rom care şi-a gãsit un loc de muncã în Anglia, la un hotel Marriott din Londra, unde lucreazã ca zugrav. Acum îşi împarte timpul între Marea Britanie şi Pata Rât, unde soţia sa Angela şi cei doi copii de 16 şi 14 ani continuã sã trãiascã. „Imediat ce copiii mei îşi vor termina şcoala, ne vom muta în ţara ta. Şi de ce nu? Guvernul nu ne vrea aici. Consideră că suntem cerşetori şi hoţi. Dar noi suntem romi buni şi muncim mult. În Anglia ne mutãm pentru a gãsi de muncã. Nu avem viitor aici“, declarã el.

Viaţa într-o groapă de gunoi

Pata Rât, scrie tabloidul britanic, este iadul pe pãmânt. Primul lucru pe care îl observi când ajungi - în afarã de mirosul urât înţepător, mormanele de gunoi şi oamenii aplecaţi, muncind din greu în zãpadã - sunt ciorile, noteazã jurnalistul britanic.

Oamenii îşi construiesc casele din resturi, copiii se joacã în deşeuri, iar adulţii scormonesc prin gunoaie dupã mâncare şi obiecte valoroase.

Activiştii estimeazã că aproximativ 1.500 de romi au fost obligaţi sã se mute la groapa de gunoi dupã ce au fost evacuaţi din oraşele natale, scrie „The Sun“.

În România, explică autorii, poţi obţine ajutoare dacã ai o carte de identitate, la care majoritatea romilor nu au dreptul pentru că nu au un domiciliu permanent.

Sociologii estimează că în jur de douã milioane de persoane din populaţia totalã de 22 de milioane sunt romi, scrie „The Sun“. Un raport al Bãncii Mondiale a arãtat cã aproximativ 70% dintre ei trãiesc cu mai puţin de 3 lire pe zi. Mai mult de 70% nu au calificãri, circa o treime sunt analfabeţi, iar între 50 şi 100% sunt şomeri, în funcţie de comunitatea în care pãtrunzi.

Câţi romi vor veni din România şi Bulgaria? Aceasta e întrebarea 

În Germania, câteva oraşe au cerut ajutor din partea guvernului din cauza numãrului mare de romi, care au umplut şcolile cu copii şi au pus sub presiune sistemul de ajutoare sociale.

Totuşi, Marea Britanie devine o destinaţie tot mai popularã. Un studiu recent a arãtat cã aproape o treime dintre vânzãtorii din Marea Britanie ai revistei Big Issue, menitã a ajuta persoanele fãrã adãpost, vin din România.

Organizaţia Migration Watch susţine că imigraţia romilor este chestiunea necunoscutã care face dificil de anticipat câţi români şi bulgari se vor muta în Marea Britanie începând cu anul viitor.

Alp Mehmet, vicepreşedinte al Migration Watch, a declarat pentru publicaţie: ˶Este absurd sã credem cã nu vor veni mai mulţi romi în Marea Britanie odatã ce au descoperit standardul de viaţă ridicat pe care îl pot obţine aici. Romii locuiesc deseori în condiţii îngrozitoare în Bulgaria şi România şi se plâng cã sunt discriminaţi. Sunt deja în mişcare prin Europa şi este imposibil de anticipat câţi vor veni aici (n.r. - în Marea Britanie) după deschiderea graniţelor“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite