Criza migranţilor orchestrată de Lukaşenko ajunge la graniţele Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Poliţia federală germană a arestat circa 400 de migranţi, în mare parte din Irak, Iran, Yemen şi Siria, în apropierea frontierei poloneze, în contextul afluxului de migranţi pe care UE îl impută Belarusului, transmite AFP.

Potrivit poliţiei federale, în ultimele trei zile numărul migranţilor care au trecut graniţa în Germania a atins un „nou maxim pentru weekend" după ce a crescut la începutul lunii octombrie.

În ultimele săptămâni sute de migranţi au încercat să ajungă din Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania determinând aceste state să întărească securitatea la graniţă. Polonia a trimis mii de soldaţi, a ridicat garduri din sârmă ghimpată şi a instaurat starea de urgenţă de-a lungul zonei de frontieră.

Potrivit ministrului polonez de interne, Mariusz Kaminski,, 11.500 de persoane "au încercat să ia cu asalt" această frontieră de la începutul anului, dintre care 1.500 au fost arestaţi în interiorul ţării. El a a recomandat prelungirea stării de urgenţă impusă în urmă cu 30 de zile de-a lungul zonei de frontieră polono-belaruse, afirmând că mulţi dintre migranţii care o traversează au legături cu "grupuri radicale sau criminale".

Organizaţiile neguvernamentale poloneze au avertizat cu privire la o criză umanitară la această frontieră de est a UE, unde şase persoane au murit deja de frig, foamete şi epuizare.

Germania împarte o graniţă de peste 460 de kilometri cu Polonia.

Poliţia din landul  estic Brandenburg a informat că de vineri încoace 251 de persoane au încercat să intre în Germania, iar mai la sud de-a lungul graniţei comune, în landul Saxonia au fost prinşi 76 de migranţi.

De asemenea, în Mecklenburg-Pomerania Inferioară,au fost decoperiţialţi 55.

Bruxelles-ul acuză Belarusul că trimite intenţionat migranţi la graniţele ţărilor din UE în calitate de represalii la sancţiunile europene împotriva regimului Lukaşenko.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a declarat vineri că Lukaşenko „instrumentalizează refugiaţii şi migranţii, iar acest lucru este total inacceptabil”, potrivit AP.

„În acelaşi timp, o protecţie eficientă a frontierelor trebuie să respecte principiile umanitare şi legislaţia în vigoare”, a declarat Steffen Seibert reporterilor din Berlin.

"Din punctul de vedere al guvernului german, cel mai important lucru este că oamenii care sunt acum la graniţă ... să primească rapid sprijinul necesar, mai ales că temperaturile sunt în scădere. Soluţii umane pentru aceşti oameni trebuie găsite rapid”, spus el.

El a mai adăugat că Merkel a discutat problema cu premierul Poloniei în timpul unei vizite la Varşovia luna trecută.

Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson a denunţat un „act de agresiune” al Minskului, pe care-l acuză de faptul că încearcă „să destabilizeze UE” şi „să faciliteze o nouă formă de trafic” de persoane.

Mai mulţi migranţi au murit la frontiera dintre Belarus şi UE, a subliniat ea.

„Acesta nu este un regim cu care să cooperăm. Trebuie să rămânem fermi”, a declarat ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite