Angela Merkel, de neînduplecat la summitul UE: „Spionarea comunicaţiilor statelor prietene nu este acceptabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni se unesc în cadrul discuţiilor summitului UE, împărtăşind aceleaşi nemulţumiri legate de interceptările comunicaţiilor telefonice întreprinse de SUA. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acuzaţiile aduse aliaţilor de peste ocean au distrus încrederea în administraţia Obama şi că au afectat puternic relaţiile trans-atlantice.

O serie de documente dezvăluite de informatorul Edward Snowden dovedesc că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii a interceptat mai mult de 70 de milioane de apeluri telefonice din Franţa şi că au fost urmărite şi conversaţiile Angelei Merkel. Atât Franţa cât şi Germania au cerut lămuriri Statelor Unite.

Declaraţiile neobişnuit de severe ale cancelarului German, sosită la Bruxelles pentru reuniunea ţărilor comunitare, sugerează că discuţia telefonică cu preşedintele american Barack Obama nu a fost suficientă pentru a-i risipi bănuielile. Astfel, nici chiar asigurările oferite personal de  liderul de la Casa Albă, care a susţinut ă SUA nu ascultă conversaţiile telefonice ale şefului guvernului german.

„Trebuie să avem încredere în aliaţii şi în partenerii noştri”, a declarat Merkel la Bruxelles. „Acum trebuie să construim din nou o astfel de încredere. Statele Unite ale Americii şi Europa se confruntă cu aceleaşi provocări, suntem aliaţi. De aceea repet: spionajul între ţări prietene nu este acceptabil”, a continuat oficialul german.

Declaraţiile liderilor europeni

Lui Merkel i s-au alăturat şi alţi lideri europeni sosiţi la reuniunea celor 28 de state membre UE. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat că „este complet inacceptabil ca o ţară să spioneze un lider aliat”.

În cazul în care se va dovedi că există înregistrări ale convorbirilor lui Merkel, „ar fi o situaţie extraordinar de serioasă”, a spus şi prim-ministrul danez Mark Rutte. „Vrem adevărul”, a subliniat şeful guvernului italian, Enrico Letta. „În niciun caz nu este posibil ca activităţi de acest fel să fie acceptate”.

După încheierea discuţiilor din prima zi, în jurul orei 01:00 (24:00, ora României), preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a anunţat că Franţa şi Germania au cerut discuţii bilaterale cu Statele Unite pentru a rezolva disputa spionajului electronic, care ar trebui să aibă loc până la finele acestui an.

Desecretizarea documentelor NSA

Problemele nu s-au încheiat încă pentru Casa Albă, ci s-a putea agrava din cauza unor dezvăluiri recente ale cotidianului britanic „The Guardian”, care a primit documente de la informatorul Edward Snowden. Potrivi dosarelor secrete, NSA „a interceptat convorbirile telefonice a 35 de lideri ai planetei, după ce un oficial al administraţiei americane i-a transmis (lui Snowden) numerele de telefon”.

Potrivit memorandumului NSA, agenţia i-a încurajat pe oficialii americani de la Casa Albă, Pentagon şi alte instituţii americane să ofere experţilor contactele omologilor străini, astfel încât NSA să extindă programul de interceptare a comunicaţiilor telefonice ale liderilor europeni. Totuşi, ei subliniază că aceste interceptări au dat puţine rezultate.

The Guardian susţine că a contactat administraţia Obama în legătură cu acest document, dar aceasta a refuzat să comenteze.

 

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite