Suedia: Ce spun părinţii care au ales să-şi ţină copiii acasă pe perioada pandemiei, deşi şcoala este obligatorie, fără excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Parte a politicii Suediei pe perioada pandemiei a fost ca elevii sub 15 ani să continue să meargă la şcoală fără excepţie, considerând că fac parte dintr-o grupă de risc scăzut şi că dreptul lor la educaţie trebuie respectat. Unii părinţi care se tem pentru sănătatea lor sau a copiilor lor şi-au ţinut copiii acasă, iar statul i-ar putea obliga să-i ducă la şcoală.

În timp ce în ţările afectate de pandemie şcolile au fost închise, Suedia a considerat şcoala obligatorie pentru elevii sub 15 ani, dar unii părinţi au refuzat să se conformeze şi se tem de reacţia autorităţilor.

Business Insider a vorbit cu părinţi care au ales să-şi ţină copiii acasă.

O mamă spune că fiul său Isac suferă de paralizie cerebrală şi se îmbolnăveşte grav dacă răceşte, fiind inclusiv spitalizat. Încercările de a convinge şcoala că el trebuie să stea  acasă pentru a fi protejat au dat greş. 

Oficialii sanitari suedezi consideră copiii o grupă de risc scăzut, şi cum aceasta este politca oficială, doctorii au refuzat să-i dea scutire medicală pentru Isac.

Isac nu se mai duce la şcoală din luna martie, şi de atunci femeia a primit avertizări de la autorităţile locale că ar putea chema protecţia copilului.

„Dacă nu mă asiguraţi 100% că nu se va îmbolnăvi foarte grav sau chiar mai mai rău din cauza acestui virus, nu-l voi lăsa la şcoală”, a spus aceasta.

Eva Panarese are doi copii şi pe unul îl ţine acasă din cauza riscurilor pentru soţul său care a avut recent pneumonie. Fiicei sale i-a permis să meargă la şcoală pentru urmează să dea examene şi n-a avut de ales. A primit mai multe emailuri de la şcoală în care i se reamintea că şcoala e obligatorie şi pe timpul pandemiei.

„Nu ştiu cine se va dovedi că are dreptate şi cine nu, dar nu vreau să-mi asum acest risc. Nu vreau să fiu parte a unui mare experiment”, a spus ea.

Agenţia de sănătate publică dn Suedia spune că nu există nicio „dovadă ştiinţifică” că închiderea şcolilor ajută la combaterea răspândirii virusului şi că, dimpotrivă, „va avea un impact negativ asupra societăţii”, întrucât astfel lucrătorii esenţiali nu vor avea avea cu cine să-şi lase copiii şi ar apela eventual la bunici -o grupă de risc.

Suedia pune un accent puternic pe drepturile copilului, inclusiv dreptul la educaţie şi în general nu permite educaţia în afara şcolii.

Doar cei cu simptome trebuie să rămână acasă, spune agenţia de sănătate publică.

Suedia nu include copiii într-o grupă de risc nici măcar pe cei cu diabet, cancere limfatice, cei imunodeprimaţi sau care sunt trataţi pentru cancer.

Deşi studiile sugerează că copiii sunt mai puţin predispuşi să se îmbolnăvească grav în urma infecţiei cu coronavirus, tot mai multe efecte ale bolii asupra copiilor ies la iveală şi cele mai multe ţări şi-au închis şcolile. Guvernul suedez pune însă în continuare în aplicare politica oficială standard potrivit căreia şcolile trebuie să investigheze cazurile de absenţă şi în anumite situaţii chiar să anunţe autorităţile locale şi să fie implicate serviciile sociale.

Simpla teamă de coronavirus nu e considerată un motiv valid de absenţă şcolară.

O mamă care locuieşte în apropiere de Gothenburg povesteşte că autorităţile au ameninţat cu trimiterea în instanţă dacă nu-şi duce cei trei copii la şcoală.

Almström are astm şi se teme pentru sănătatea ei. Copiii nu se mai duc la şcoală din aprilie şi în mai administraţia locală i-a trimis o scrisoare în care o avertizează că ar putea semnala cazul protecţiei sociale. Ca atare, femeia poate primi un ordin judecătoresc sau o amendă.

„Suedia ne tratează fără inimă. Nu ne ia în serios temerile. Nu primim ajutor, doar ameninţări”, a spus femeia adăugând că unii părinţi se tem că îşi pot pierde copiii, că statul le poate lua copiii.

„Asta fac când se gândesc că părinţii nu pot avea grijă de copii. Apoi îi iau de acolo. Deci e unul din lucrurile de care ne temem”, a spus aceasta.

Un purtător de cuvânt al autorităţii naţionale pentru sănătatea şi binele public a precizat că este o soluţie de ultimă instanţă a guvernului.

„În mod normal serviciile sociale discută cu copilul, părinţii şi şcoala ca să descopere problema de la bază. Este un pas mare să iei copilul de lângă părinţi - şi de obicei absenţa de la şcoală nu este un motiv suficient pentru a plasa copilul într-un centru rezidenţial sau de îngrijire”, a explicat acesta.

Unii părinţi reuşesc însă să ajungă la un compromis cu şcolile în această perioadă. Jennifer Luetz, originară din Germania, care locuieşte la peste 100 de kilometri de Stockholm, a povestit că a anunţat şcoala încă de la început că are un sistem imunitar slăbit şi că nu-şi va lăsa copiii la şcoală.  

Şcoala nu a făcut apel la autorităţi, a considerat motivul ei unul valid şi i-a ajutat copiii să înveţe acasă. Dar Luetz s-a confruntat cu probleme de excludere socială în urma deciziei sale.

„Reţeaua mea suedeză de suport practic s-a destrămat peste noapte. Prietenii mei suedezi au încetat să-mi mai vorbească”, a povestit ea.

Alţi părinţi cu boli autoimune sau astm spun că au fost norocoşi să nu fie încă raportaţi autorităţilor, dar au fost avertizaţi că situaţia nu poate continua după vacanţa de vară.

„Refuzăm să punem conştient în pericol sănătatea şi viaţa fiicei noastre”, spune o femeie cu o boală autoimună.

O profesoară originară din SUA, dar care trăieşte la Stockholm de şase ani, a mărturisit că este de acord cu părinţii care-şi ţin copiii acasă în această perioadă şi că la şcoală mulţi se tem pentru profesorii mai în vârstă sau din grupuri vulnerabile.

„Nu cred că un bun epidemiolog ne-ar determina să ne trimitem copiii la şcoală în condiţiile în care multe familii locuiesc alături de membri din grupurile de risc”, a spus aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite