SUA avertizează cu privire la eventuale atacuri teroriste în Europa în vară. Franţa luat măsuri de securitate draconice pentru Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 90.000 de poliţişti şi forţe de ordine se vor ocupa de securitatea Euro 2016
Peste 90.000 de poliţişti şi forţe de ordine se vor ocupa de securitatea Euro 2016

Departamentul de Stat al SUA a emis marţi o alertă de călătorie prin care îi avertizează pe cetăţenii americani asupra riscului unor potenţiale atacuri teroriste în Europa în cursul acestei veri, indicând, printre posibilele ţinte, obiective turistice, restaurante şi evenimente de anvergură, precum EURO 2016 la fotbal, transmite Reuters.

"Îi alertăm pe cetăţenii americani cu privire la riscul unor eventuale atacuri teroriste în toată Europa, vizând evenimente majore, obiective turistice, restaurante, centre comerciale şi mijloace de transport" în comun, se arată în această alertă. Departamentiul de Stat precizează că alerta de călătorie este valabilă până la 31 august.

 "Numărul mare de turişti care vizitează Europa în timpul verii reprezintă ţinte suplimentare pentru terorişti care intenţionează să comită atacuri în locuri publice, în special la evenimente mari", mai avertizează diplomaţia americană.

Alerta de călătorie menţionează că Franţa va găzdui EURO 2016 la fotbal între 10 iunie şi 10 iulie şi că guvernul de Paris a prelungit starea de urgenţă, decretată după atentatele din 13 noiembrie, până la 26 iulie, pentru a acoperi şi Turul Franţei la ciclism (2-24 iulie).

„Stadioanele EURO 2016, zonele pentru fani şi evenimentele neoficiale de vizionare a turneului în Franţa şi în alte ţări din Europa reprezintă ţinte potenţiale pentru terorişti, la fel ca alte evenimente sportive de anvergură şi zone de adunări publice în Europa“, adaugă Departamentul de Stat.

Totodată, se aşteaptă ca Zilele Tineretului Catolic, ce vor avea loc între 26 iulie şi 31 iulie la Cracovia, în Polonia, să atragă până la 2,5 milioane de vizitatori, ceea ce ar putea suprasolicita infrastructura locală.

„Polonia va impune controale la toate frontierele naţionale între 4 iulie şi 2 august, iar cei care vor vizita Polonia în această perioadă ar trebui să fie pregătiţi să prezinte paşapoartele şi să se supună unor verificări mai stricte de securitate pe întreg teritoriul Poloniei“, adaugă comunicatul diplomaţiei americane. 

Campionatul european de fotbal se desfăşoară în perioada 10 iunie-12 iulie în diverse oraşe din Franţa, care se află deja în stare de urgenţă, în urma atacurilor de anul trecut de la Paris, revendicate de islamişti.

Până la un milion de suporteri străini sunt aşteptaţi la Paris, pentru a-şi susţine echipele naţionale.

Ameninţările ”Doamnei Teroare” : În locul vostru, nu aş merge în centrul Londrei în iunie...şi nici în iulie

O teroristă din cadrul reţelei Stat Islamic (SI) sugerează că, în această vară, vor avea loc atentate la Londra, informează publicaţia Daily Mail. "Sincer, dacă aş fi în locul vostru, nu aş merge în centrul Londrei în iunie..şi nici în iulie. Nu aş merge deloc acolo, mai ales cu metroul", a scris , săptămâna trecută, pe Twitter Sally Jones, cunoscută sub numele de Doamna Teroare.

Femeia, care a eşuat în cariera de artist rock-punk, s-a convertit la Islam, ascunzându-se în prezent în oraşul irakian Mosul, aflat sub ocuparea Stat Islamic.

Ea a mai publicat mesajul "Anglia...boom", înainte de a i se suspenda contul de pe reţeaua de socializare.

doamna teroare

Decizia ei de a părăsi oraşul Raqqa şi de a se îndrepta spre Mosul este motivată de faptul că oraşul sirian ocupat de Stat Islamic este supus unor presiuni din partea forţelor kurde şi guvernamentale, care avansează în teritoriu.

Soţul extremist al lui Jones, Junaid Hussain, un hacker originar din oraşul britanic Birmingham, a fost ucis de un raid american cu drone în oraţul sirian Raqqa, anul trecut.

Femeia a mai menţionat că aşteaptă cu nerăbdare că moară şi i-a ironizat pentru uciderea soţului ei pe cei care au ghidat dronele. "Nu poţi sta acolo cu ceaiul şi brioşele şi ordonând să se efectueze raiduri cu drone asupra fraţilor din Marea Britanie, fară a primi o replică din partea Stat Islamic", a avertizat ea.

Jones a mai cerut femeilor britanice să comită atacuri împotriva civililor în Marea Britanie în timpul Rmadanului. Femeia în vârstă de 47 de ani sugerase iniţial că ar putea deveni un kamikaze. "Ştiu ce fac. Paradisul are un preţ şi sper că acesta va fi preţul pentru a intra în Paradis", scria ea.

   Măsuri drastice de securitate anunţate de autorităţile franceze 

Autorităţile franceze sunt pregătite să contracareze chiar şi un atac terorist cu arme chimice în cursul Euro 2016, anunţă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, precizând că au fost mobilizaţi 90.000 de agenţi de securitate pentru Campionatul european de fotbal.

„Peste 77.000 de poliţişti, jandarmi şi militari, precum şi 13.000 de agenţi de securitate ai unor firme private au fost mobilizaţi pentru asigurarea ordinii publice”, a declarat ministrul francez de Interne, scrie Mediafax.

„Nimeni nu ne va împiedica, nici măcar teroriştii, să trăim normal, să continuăm să celebrăm valorile fraternităţii şi sportului”, a dat asigurări Bernard Cazeneuve.

„Obiectivul nostru este ca Euro 2016 să fie o mare manifestare sportivă, dar trebuie să le spunem adevărul francezilor: riscul nu este zero…”, a subliniat Cazeneuve, citat de ziarul Le Point.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru orice, inclusiv pentru un atac terorist cu arme chimice”, a subliniat el, citat de TGcom.24.

Securitatea suporterilor în timpul Campionatului European este o prioritate pentru autorităţile franceze. Forţele de ordine au făcut verificări la Stade de France, unde România va juca în meciul de deschidere cu naţionala din Hexagon.

82.000 de spectatori sunt aşteptaţi pe 10 iunie la festivitatea de deschidere şi la primul meci al turneului final. Stade de France a fost închis după atentatele teroriste din noiembrie 2015, la meciul cu Germania, însă a fost redeschis în februarie.

În ultima vreme, au apărut mai multe avertizări cu privire la temeri legate de posibilitatea unor atentate în timpul Campionatului European. 

„Voi fi aici, voi supraveghea tot ce se întâmplă, cum se întâmplă. Vom colabora cu unităţile speciale guvernamentele care vor fi mobilizate, cu poliţia şi serviciile de urgenţă”, aspus Eric Gigou, adjunct la Forţele Speciale Franceze.

Peste 2,5 milioane de suporteri vor fi prezenţi în Franţa în perioada Campionatului European. Autorităţile estimează că, dintre aceştia, un milion şi jumătate vor fi turişti străini.

Conform BBC, Franţa va închide spaţiul aerian deasupra celor 10 stadioane unde se vor disputa cele 51 de meciuri de la turneul final al Campionatului European de Fotbal. Partida Franţa-România va deschide competiţia care va avea loc în perioada 10 iunie-10 iulie.

Pe lângă închiderea spaţiului aerian pe perioada disputării partidelor de la Euro, Franţa va folosi în premieră şi o tehnologie anti-drone. Autorităţile se tem că teroriştii ar putea folosi dronele ca arme chimice şi biologice împotriva spectatorilor. Aproape 1.500.000 de spectatori sunt aşteptaţi să asiste la cele 51 de partide care se vor desfăşura pe 10 stadioane. Fanii care nu au bilete vor putea urmări meciurile din zonele amenajate special în jurul arenelor.

„Este o măsură de descurajare care nu a mai existat vreodată la un eveniment sportiv”, a declarat pentru BBC, şeful securităţii de la Euro 2016, Ziad Khoury.

Poreclit de jurnalişti „Domnul Securitate”, Ziad Khoury anunţă că stadioanele, hotelurile şi peste 110 de locaţii din Franţa vor fi păzite în permanenţă de 15.000 de cei mai buni agenţi de securitate din sectorul public şi privat.

„Nu suntem stresaţi. Suntem încrezători, calmi şi liniştiţi. Obiectivul este să organizăm bine lucrurile. Va fi cea mai mare desfăşurare de forţe care a existat vreodată la un eveniment organizat pe teritoriul Franţei. Terorismul nu este o ameninţare doar pentru Euro 2016, ci este o ameninţare pentru Franţa, Europa şi statele democratice” a mai spus Ziad Khoury.

Fanii vor trece prin trei filtre succesive înainte de a intra în tribune. La primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realiza controlul corporal sumar şi la ultimul se va realiza accesul şi controlul biletelor prin turnichete. Accesul pe stadioane se va putea face cu trei ore înainte de începerea partidei, porţile urmând să fie închise la o oră şi jumătate după terminarea partidei.

Securitatea pe străzi

Atentatele în locurile publice s-au dovedit atât facil de realizat, dar se soldează şi cu un număr mai mare de victime. Tocmai de aceea, guvernul francez a dispus peste 90 de mii de poliţişti, soldaţi şi firme private de securitate pentru a proteja străzile din oraşele ce vor găzdui meciuri la turneul final.

Forţele de ordine vor fi înarmate şi vor avea puteri sporite pe durată EURO 2016. De exemplu, orice persoană suspectă poate fi arestată la domiciliu pe durată turneului final.

Această soluţie a stârnit deja critici din partea organizaţiilor ce luptă pentru drepturile omului, care susţin că musulmanii ar fi discriminaţi.

Securitatea pe stadioane

În ultimele luni s-a vehiculat intens ideea unei ameninţări iminente de atac terorist pe stadion la meciul de inaugurare dintre Franţa şi România. Pentru a-i proteja pe spectatorii ce vor asista la EURO 2016, organizatorii au decis să sporească măsurile de securitate.

Controalele corporale vor fi tratate cu o mai mare atenţie, iar spectatorii vor fi nevoiţi să aibă asupra lor cartea de identitate. De asemenea, orice bagaj mare poate fi confiscat.

A fost interzisă survolarea aeriană a celor 10 stadioane de la EURO 2016, care vor fi păzite cu o tehnologie împotriva dronelor. De asemenea, în cazuri extreme, se poate ajunge la o situaţie în care autorităţile vor decide ca unele meciuri să se dispute fără spectatori.

Atenţia va fi sporită şi în fan zone-uri

Fiecare oraş va avea, de asemenea, şi un fan zone. Aici se vor reuni suporterii care vor merge la meciuri, dar şi cei care nu au prins bilete la turneul final.

Spre exemplu, la Paris sunt aşteptaţi 100 de mii de oameni în fan zone-ul amplasat lângă Turnul Eiffel, ceea ce, în opinia fostului şef al poliţiei franceze Frederic Pechenard, este „o soluţie care le oferă teroriştilor o şansă la un masacru”.

Totuşi, autorităţile au considerat că este mai sigur să ţii un grup mare de oameni într-un loc decât să-i răspândeşti în întreg oraşul. Aşa că ideea a mers mai departe, iar francezii au hotărât să amplaseze în fan zone-uri detectoare de metal, camere de supraveghere plus numeroşi câini antrenaţi cu atenţie. Accesul cu bagaje mari va fi interzis în fan zone-uri.

Transportul în comun este de asemenea o componentă esenţială în această ecuaţie. Franţa este cuprinsă deja de mai multe greve şi ne aflăm într-un moment în care reprezentanţii metroului încep din această săptămâna protestele. De asemenea, sunt aşteptate proteste şi în cadrul transportului în comun la suprafaţă. 

Bulgaria anunţă măsuri de securitate suplimentare la aeroporturi pentru sezonul turistic 

Ministerul de Interne bulgar a anunţat miercuri că va institui măsuri de securitate suplimentare la aeroportul din Sofia înaintea viitorului sezon turistic, informează BTA. 

 Puncte de control temporare vor fi instalate la intrarea în cele două terminale ale aeroportului.

La punctele de control vor fi desfăşuraţi membri ai unităţii antiteroriste, poliţiei de frontieră, jandarmeriei, poliţiei naţionale şi securităţii aeroportuare.

Potrivit ministerului, vor fi verificate persoane şi autovehicule.

Totodată, echipe ale poliţiei de frontieră şi jandarmeriei vor patrula pe aeroporturile din Burgas şi Varna.

În contextul noilor măsuri de securitate, Ministerul de Interne sfătuieşte călătorii să ajungă mai devreme la aeroporturi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite