INFOGRAFIE Statul Islamic are adepţi şi în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etnici musulmani bulgari au promovat în ultimele săptămâni pe reţelele sociale simbolurile grupării islamiste Stat Islamic, care îndeamnă la terorism şi violenţă, provocând îngrijorare cu privire la creşterea popularităţii organizaţiei în Bulgaria, relatează Standard News, în ediţia online.

Publicaţia menţionează că o înregistrare video publicată recent pe Facebook arată o reuniune a etnicilor musulmani bulgari în care aceştia îşi exprimă susţinerea pentru gruparea Stat Islamic prin sloganuri militante.

Numărul islamiştilor radicali este, de asemenea, în creştere şi în Kosovo. Presa din Balcani afirmă că autorităţile de la Belgrad au pregătit o listă cu cel puţin 20 de combatanţi albanezi, special antrenaţi pentru comiterea unor atentate sinucigaşe în numele grupării Stat Islamic. Site-ul topwar.ru scrie, la rândul său, citând un raport al serviciilor de informaţii militare, că "teroriştii din cadrul organizaţiei sunt în contact permanent cu susţinătorii din Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania şi Macedonia, având instrucţiuni pentru pregătirea unor acţiuni" teroriste.

Pe de altă parte, gruparea Stat Islamic poate obţine fără nicio problemă arme, rachete, grenade, rachete antitanc, veste antiglonţ şi dispozitive de comunicare din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina, afirmă Standard News. De altfel, publicaţia susţine că numeroşi dintre combatanţii grupării Stat Islamic provin din Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Albania şi Bulgaria.

În acest context, serviciile secrete din Croaţia au atras atenţia, la 1 septembrie, că jihadismul, din ce în ce mai prezent în sud-estul Europei, reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru securitatea acestor ţări.

Fenomenul provoacă îngrijorare în condiţiile în care prezenţa celor 500.000 de musulmani în Grecia a reprezentat motiv de tensiuni în ţară, care, pe de altă parte, încă se confruntă cu efectele crizei economice. Numeroşi locuitori din Atena au protestat în mai multe rânduri faţă de proiectul privind construirea unei moschei în capitala Greciei.

Publicaţia Standard News semnalează, de asemenea, numărul crescut al etnicilor musulmani în ţările din regiune. Astfel, în Ungaria se află aproximativ 15.000 de musulmani, peste 50.000 trăiesc în România, iar peste 60.000 în Slovenia. Totodată, în Serbia se află 400.000 de musulmani, iar în Bulgaria în jur de un milion, reprezentând 12% din populaţia ţării, majoritatea fiind etnici turci.

image

Mii de europeni luptă pentru Statul Islamic

Autorităţile din statele occidentale sunt tot mai îngrijorate de faptul că tot mai mulţi tineri sunt atraşi de ideile islamiştilor radicali. Potrivit presei germane, care citează Biroul de Protecţie a Constituţiei, cel puţin cinci atentate comise în ultimul timp pe teritoriul Irakului şi Siriei au fost comise de sinucigaşi originari din Germania, iar în momentul de faţă doar în rândul jihadiştilor sirieni luptă 400 de persoane cu paşapoarte germane.

Mai grav este că mulţi jihadişti se întorc în ţările de origine şi pun la cale atentate teroriste. Este şi cazul unui cuplu de turci, cu cetăţenie belgiană, care intenţionau să comită un atentat asupra sediului Comisiei Europene de la Bruxelles. Cei doi au fost arestaţi pe aeroportul din Bruxelles, în luna august, dar în apartamentul lor din Haga, Olanda, au fost găsite arme, veste antiglonţ şi „documente jihadiste“.

Occidentul nu găseşte soluţii

În ultima vreme, serviciile secrete belgiene şi olandeze au avut mai multe razii comune în cadrul planurilor de combatere a terorismului. Belgia este unul dintre statele occidentale confruntate cu fenomenul radicalizării tinerilor. Este şi cazul lui Mehdi Nemmouche, autorul atentatului din luna iunie de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, pe care autorităţile îl leagă de antentatul dejucat în august.

Despre cruzimea jihadiştilor „occidentali“ stau mărturie atrocităţile comise de aceştia în Irak şi Siria şi cu care s-au lăudat postând imagini pe Internet, sau execuţia a doi jurnalişti americani şi a unui lucrător umanitar britanic de către un „călău“ islamist despre care serviciile secrete cred că ar fi britanic. Belgia a făcut deja apel la Franţa, Marea Britanie şi Germania pentru înăsprirea luptei împotriva adepţilor islamului radical, dar problema pare să le depaşească pentru moment.

Ministerul francez de Externe îi îndeamnă pe cetăţenii francezi care se deplasează în străinătate să fie "extrem de prudenţi", în contextul ameninţărilor grupului terorist Stat Islamic, relatează AFP.Ministerul francez de Externe a transmis avertismentul ambasadelor din 30 de ţări, unde ar exista riscul atacurilor comise de gruparea teroristă sunnită Stat Islamic. Grupul terorist a făcut apel la atacuri împotriva cetăţenilor ţărilor care participă la raidurile aeriene în Irak şi Siria. (Viorica Marin)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite