Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

Statuia lui Lenin din Piaţa Basarabia din Kiev, distrusă de protestatari

Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vindem un fragment din ultimul Lenin de la Kiev. Preţul fragmentelor din statuie depinde de greutate şi de partea corpului din care provin. Mâna costă 1.000 de grivne (120 de dolari), o parte a braţului (90 de dolari)“, sună unul dintre anunţuri. În ce priveşte capul fondatorului statutului sovietic, „acesta nu are preţ“.

„Pune-le un preţ“, se arată într-un anunţ, care oferă la 50 de grivne pe kilogram (6,25 de dolari) bucăţi din monumentul lucrat în cuarţit roşu, aceeaşi rocă folosită la construirea Mausoleului lui Lenin de la Moscova, unde se află depus trupul îmbălsămat al acestuia.


Statuia, operă a sculptorului Serghei Merkurov şi care era amplasată în Piaţa Basarabia din decembrie 1946, a fost dărâmată duminică de un grup de manifestanţi cu ajutorul unor cabluri de oţel. Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul şi strigând: „Jos, parazit comunist!“. Poliţia a deschis un dosar penal în baza articolului 294 din Codul Penal (revoltă în masă).

„Este nevoie de reţinere de la acţiuni necivilizate. Statuia lui Lenin nu rezolvă nimic, iar dărâmarea sa nu face decât să complice negocierile cu alte forţe politice“, a declarat pe scena amplasată în Piaţa Independenţei cântăreaţa Ruslana, câştigătoarea concursului Eurovision din 2004, care se numără printre cei ce protestează de mai multe zile împotriva puterii de la Kiev.

Foto

Între timp, liderul comuniştilor ucraineni, Petro Simonenko, a afirmat că acest incident nu este doar „un act de vandalism“, ci demonstrează că obiectivul protestelor antiguvernamentale este „incitarea la ură (...) şi distrugerea statului prin toate mijloacele“. Simonenko a acuzat opoziţia că foloseşte, cu aprobarea SUA şi a Uniunii Europene, grupuri extremiste formate din tineri neonazişti pentru a provoca autorităţile.

În noaptea de duminică spre luni a fost de asemenea decapitată o altă statuie a lui Lenin dintr-o localitate din regiunea Odesa.
 Citeşte şi:

Ucraina: percheziţie la sediul partidului condus de fostul premier Timoşenko. Ianukovici a anunţat că se va întâlni cu predecesorii săi

În pofida ninsorii şi a frigului, mii de manifestanţi împotriva puterii de la Kiev au petrecut noaptea de luni în Piaţa Independenţei sfidând cei aproape 6000 de jandarmi mobilizaţi de către autorităţi. Poliţia a avertizat protestatarii că luni este ultima zi în care mai pot ocupa perimetrul din Piaţă. Forţele de ordine au desfăşurat azi-noapte şi o perchezitie la sediul central al partidului de opoziţie condus de Timoşenko.

Catherine Ashton merge în Ucraina pentru „a stabiliza ţara”

Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, va conduce o misiune de conciliere la Kiev. Decizia vine după ce, duminică, până la 500.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Independenţei din capitala ucraineană pentru a cere demisia preşedintelui, care a răspuns doar prin demararea unei anchete privind „tentative de preluare a puterii”.

Ianukovici se teme de lovitură de stat. Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru "tentativă de preluare a puterii"

Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP. "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.

Ianukovici a primit din stradă un ultimatum de 48 de ore

Situaţia în Ucraina începe să fie extrem de tensionată şi nu există semne că lucrurile se vor linişti. Renunţarea la traseul european a determinat ieşirea în stradă a milioane de ucrainieni, peste 60% din ei considerând că Uniunea Europeană este soluţia. Gestul preşedintelui este considerat un act de trădare, iar astăzi el a primit un ultimatum de 48 de ore.

„The New York Times“: Oligarhii care trag sforile la Kiev. Interesele ascunse din spatele protestelor din Ucraina

Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev.

 

 Manifestanţii ucraineni au dat jos duminică o statuie a liderului Revoluţiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului, după un protest masiv al opoziţiei proeuropene faţă de putere FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  •  Manifestanţii ucraineni au dat jos duminică o statuie a liderului Revoluţiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului, după un protest masiv al opoziţiei proeuropene faţă de putere FOTO Reuters
  • Treizeci de persoane mascate au înconjurat statuia cu o funie la nivelul gâtului pe care au legat-o de copacii din apropiere, punând la pământ monumentul după zeci de minute de strigăte: „La pământ, parazit comunist!” FOTO Reuters
  • Statuia a fost dărâmată de manifestanţi „mascaţi”, care afişau steagul partidului Svoboda, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei fostei republici sovietice independente din 1991 FOTO Reuters
  • Doi deputaţi ai partidului ultranaţionalist Svoboda (Libertate) au asistat la această scenă FOTO Reuters
  • Lenin este o figură detestată de naţionaliştii ucraineni care îl consideră un simbol al supunerii ţării lor Moscovei în perioada URSS FOTO Reuters
  • Cu o înălţime de 3,5 metri, această statuie a fost ridicată în 1946 şi servea drept punct de întâlnire pentru comuniştii ucraineni din Kiev FOTO Reuters
  • Televiziunea ucraineană a difuzat imagini de slabă calitate care arătau căteva zeci de persoane cântând imnul ucrainean în jurul statuii. Unul dintre ei lovea statuia cu un lemn FOTO Reuters
  • Protestatarii ucraineni au dărâmat o statuie a lui Lenin din centrul Kievului FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările