Statele din Benelux au invitat ţările membre ale grupului de la Vişegrad la discuţii privind viitorul UE

Statele din Benelux au invitat ţările membre ale grupului de la Vişegrad la discuţii privind viitorul UE

Mark Rutte, premierul Olandei

Belgia, Olanda şi Luxemburg au invitat stele membre ale grupului de la Vişegrad la discuţii privind viitorul Uniunii Europene, a anunţat premierul olandez Mark Rutte, citat de agenţiile internaţionale de ştiri.

 Soarta blocului comunitar ar urma să fie tranşată la Roma, la finele lunii, odată cu summitul care marchează împlinirea a 60 de ani de tratatul care a pus bazele Uniunii.
 
Statele Benelux vor să joace un rol pozitiv în modelarea viitorului Uniunii, transmite premierul Rutte, care precizează că vor fi invitate la discuţii atât ţările Grupului de la Vişegrad (Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia) cât şi statele baltice.
 
“Semnalul este că suntem mai puternici împreună, chiar dacă uneori nu este uşor”, completeză premierul luxemburghez Xavier Bettel.
 
Invitaţia făcută astăzi, în cea de-a doua zi a summitului de primăvară de la Bruxelles, cine pe fundalul tensiunilor create de premierul polonez, odată cu refuzul de a-i acorda un nou mandat la preşedinţia Consiliului Europei lui Donald Tusk. 
 
Totodată, completează consultările la nivel înalt referitoare la viitorul Uniunii post-Brexit. Motoarele Uniunii, Franţa şi Germania, par să încline spre o Europă concentrică, aşa numita Europă cu mai multe viteze, în vreme ce statele din est, inclusiv România, se opun unui astfel de proiect.
 
Lucrurile ar putea fi tranşate pe 25 martie, la Roma, la reuniunea ce marchează împlinirea a 60 de ani de tratatul care a pus bazele Uniunii Europene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: