INFOGRAFIE Sondaj: pe români îi nelinişteşte conflictul dintre Rusia şi Ucraina

INFOGRAFIE Sondaj: pe români îi nelinişteşte conflictul dintre Rusia şi
Ucraina

Luptătorii din Ucraina le dau fiori românilor

Potrivit cercetării INSCOP Research, 61,9% din respondenţi se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de un eventual conflict armat în ţara cu care ne învecinăm în nord şi în sud-est

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă la începutul anului românii nu păreau preocupaţi de situaţia incendiară din Ucraina, optica populaţiei s-a schimbat în raport cu evoluţia conflictului din statul vecin. Astfel, 29,5% din respondenţi se declară foarte îngrijoraţi de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, iar 32,4% -  îngrijoraţi. Practic, 61,9% din cei chestionaţi, adică trei români din cinci, sunt neliniştiţi ca urmare a frământărilor de dincolo de graniţele noastre, relevă sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.056 persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

NATO, garanţie solidă de securitate

Nu mai puţin de 60,2% din români consideră că România este protejată în cazul unui conflict în regiune, ca urmare a faptului că se află sub umbrela NATO. Un sfert dintre respondenţi cred însă că apartenenţa la Pactul Nord-Atlantic nu ne protejează.

„NATO prezintă un grad de încredere ridicat în rândul românilor. Alianţa este văzută la noi ca o garanţie solidă de securitate. Cei mai mulţi români văd probabil apartenenţa la NATO ca un fel de scut împotriva unor eventuale agresiuni de natură militară”, explică Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.

Relaţiile cu Rusia

Aproape 45% din români cred că relaţiile dintre România şi Rusia vor rămâne la fel în următoarea perioadă. 31,6% din cei chestionaţi opinează că se vor înrăutăţi, iar 9% din respondenţi sunt de părere că se vor îmbunătăţi. Trebuie menţionat că “amabilităţile” dintre Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, pe de o parte, şi Traian Băsescu şi Victor Ponta, de cealaltă parte, nu au fost surprinse de perioada de culegere a datelor. Aproape jumătate dintre români (49,3%) sunt de acord cu creşterea cheltuielilor de la buget destinate armatei, în vreme ce 33,3% din respondenţi s-ar opune.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările