Serviciile secrete ucrainene au neutralizat o reţea rusească de „ferme bot”. Forţele ruse de ocupaţie din Donbas încearcă să rupă linia de demarcaţie

Serviciile secrete ucrainene au neutralizat o reţea rusească de „ferme bot”. Forţele ruse de ocupaţie din Donbas încearcă să rupă linia de demarcaţie

Serviciul de securitate (SBU) din Ucraina a anunţat ieri, 17 februarie, că a întrerupt o reţea de „ferme bot” şi a confiscat echipamente pentru calculatoare şi telecomunicaţii, susţinute de servicii online ruse în cinci oraşe ucrainene.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Platformele de telecomunicaţii au fost utilizate pentru a crea şi promova 8000 de conturi şi grupuri de socializare false care au fost folosite pentru a răspândi „informaţii false despre situaţia din Ucraina, pentru a incita la proteste, a speria publicul, a trimite notificări despre ameninţări cu bombe pe site-urile de infrastructură critică” şi troli care acţionau împotriva conturilor oficialilor de rang înalt, a anunţat SBU pe site-ul său web.
 
Operaţiunea a avut loc în capitala Kiev, Harkov, Dnipro, Dubno în regiunea Rivne şi Irpin în regiunea Kiev.
 
Arme de foc, dispozitive explozive şi stupefiante au fost, de asemenea, distribuite prin intermediul conturilor de socializare.
 
Aceste conturi au fost înregistrate pe Internet prin intermediul serviciilor online ruse care au furnizat servicii virtuale de număr mobil.
 
Unele echipamente au fost folosite pentru reorganizarea ilegală a traficului de telefonie mobilă de la doi transportatori mobili „creaţi ilegal” care operează pe teritorii pe care forţele susţinute de Rusia le controlează în partea de est a ţării, a declarat SBU.
 
În timp ce efectua căutări în cele cinci oraşe, SBU a găsit echipamente informatice, modemuri GSM, gateway-uri de reţea de calculatoare şi peste 22.000 de cartele SIM de la transportatorii mobili ucraineni.
 
Implicarea organismelor speciale şi de informaţii ruseşti în fermele bot este în curs de verificare, a declarat SBU.
 
Forţele ruse de ocupaţie din Donbas încearcă să rupă linia de demarcaţie
 
Pe de alt[ parte, Forţele ruse de ocupaţie din Donbas au atacat în această dimineaţă poziţiile ucrainene încercând să rupă linia de demarcaţie dintre regiunea separatistă şi teritoriul controlat de autorităţile ucrainene, scrie Gordon.ua şi 112.ua.
 
Potrivit serviciului de presă al Armatei ucrainene, forţele ruse folosesc toate tipurile de arme din dotare.
 
Militarii ucraineni au fost nevoiţi să se retragă din poziţiile defensive din apropierea oraşului Zolote din regiunea Luhansk, ca urmare a atacului separatiştilor pro-ruşi din această dimineaţă. Ulterior, militarii ucraineni au reuşit să revină pe poziţiile iniţiale, dar a suferit pierderi. 
 
Potrivit unian.info, atacul separatiştilor pro-ruşi din Donbas a încetat, un militar ucrainean fiind ucis şi alţi patru răniţi. Sursa citată menâionează că şi în rândurile separatiştilor pro-ruşi au existat victime, unul pierzându-ţi viaţa şi alţi cinci fiind răniţi.

Potrivit pravda.com.ua, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a calificat aceste acţiuni drept o tentativă de a întrerupe procesul de pace. „La cinci ani de la tragedia de la Debalţevo, rebelii şi ocupanţii au organizat o provocare cinică. Nu este o simplă provocare cinică , scopul căreia este de a apăsa pe rana de la Debalţevo, care niciodani nu se va vindeca definitiv. Este o încercare de a întrerupe procesul de pace”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că astăzi va fi convocat în şedinţă Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare în cadrul căreia va fi examinată situaţia şi vor fi luate decizii referitor la următoarele acţiuni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările