Scandal la Buckingham: Prinţul Charles, în mijlocul unor acuzaţii de trafic de influenţă din cauza afacerilor unui nepot al său prin alianţă

Scandal la Buckingham: Prinţul Charles, în mijlocul unor acuzaţii de trafic de influenţă din cauza afacerilor unui nepot al său prin alianţă

Ben Elliot si printul Charles FOTO Getty Images

Apropiat al familiei regale britanice, amic al premierului Boris Johnson şi copreşedinte al Partidului Conservator, Ben Elliot este acuzat că a profitat de legăturile sale cu prinţul Charles pentru a-şi rotunji veniturile. El ar fi luat bani pentru a stabili contacte între fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a şi clienţi interesaţi să ajungă la el.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când Camilla Parker-Bowles, mătuşa sa adorată, s-a căsătorit cu moştenitorul tronului Marii Britanii, în 2005, Ben Elliot a sărit în sus de bucurie. Acest bărbat de 45 de ani, prototip al gentlemanului din societatea înaltă britanică, s-a declarat mereu un admirator al prinţului Charles. „Este una dintre cele mai privilegiate persoane din lume, dar, în acelaşi timp, îşi utilizează privilegiile într-un mod excepţional pentru a ajuta oamenii”, vorbea recent Ben Elliot, fiul lui Annabel Elliot, sora ducesei de Cornwall, despre unchiul său prin alianţă într-un interviu acordat pentru „Evening Standard”.

Dar iată că pe cât l-a ridicat în slăvi, pe atât îi şifonează imaginea acum. Ben Elliot tocmai a fost acuzat că a profitat de legăturile sale cu prinţul Charles pentru a-şi rotunji veniturile. În schimbul unor promisiuni de donaţii, el se angaja să organizeze întâlniri între prinţul Charles şi clienţi interesaţi să ajungă la el, scrie Vanity Fair.

Scandalul provoacă agitaţie peste Canalul Mânecii, mai ales că, pe lângă faptul că este nepotul Camillei Parker-Bowles, Ben Elliot este totodată şi un amic al lui Boris Johnson. Ori premierul britanic este cel care l-a numit pe Elliot în postul de copreşedinte al Partidului Conservator responsabil de strângeri de fonduri. Misiune pentru care antreprenorul este, evident, foarte talentat. Ben Elliot chiar ştie cum să-şi folosească relaţiile, multe din establishment-ul londonez, pentru a-şi atinge scopurile, notează sursa citată.

Afacerea Elliot a izbucnit în urma unei mărturisiri a unui client. Este vorba de magnatul în domeniul telecomunicaţiilor Mohamed Amersi, care a povestit pentru „Sunday Times” că, în 2013, Ben Elliot i-a organizat o cină cu Charles la Dumfries House, în Scoţia. Milionarul spune că o astfel de întâlnire nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi lăsat o sumă frumuşică în conturile companiei Quintusentially. Această companie de concierge, fondată în anul 2000 de Ben Elliot, oferă o gamă largă de servicii de asistenţă pentru ultra-bogaţi, chiar şi extinderea orizonturilor lor prin cunoaşterea posibilului viitor rege al Marii Britanii. „Dacă nu aveţi pe cineva ca Ben Elliot care să vă deschidă uşile, nu este posibil şi nici uşor”, susţine Mohamed Amersi, care, după cina cu prinţul Charles, a alocat 1,2 milioane de lire sterline pentru fundaţii ale acestuia care se ocupă de acte de caritate.

Într-un e-mail datând din 2015 şi publicat de „Sunday Times”, Elliot îi dă asigurări lui Amersi că moştenitorul tronului britanic vorbeşte despre el în cei mai buni termeni posibili. În acelaşi mesaj, el îi cere, de asemenea, să fie amabil şi să contribuie la campania electorală a prietenului său Zac Goldsmith, de asemenea membru al Partidului Conservator. „The Independent”, la rândul său, avansează o sumă de zeci de mii de lire sterline pe care un alt client ar fi plătit-o pentru a se întâlni cu prinţul Charles.

Aşadar, prinţul Charles ajunge implicat într-o afacere sumbră de trafic de influenţă şi conflict de interese. Presa britanică se întreabă dacă fiul Elisabetei a II-a ştia de schemele nepotului său prin alianţă. În 2012, prinţul Charles l-a însărcinat pe Ben Elliot cu misiunea de a strânge fonduri pentru jubileul de diamant al reginei.

Ben Elliot susţine că nu este vinovat de acuzaţiile aduse împotriva sa şi insistă că nu a profitat în nicio situaţie de relaţia sa cu familia regală. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze cazul, în timp ce prinţul Charles se consideră o victimă colaterală a activităţilor de afaceri ale nepotului său şi neagă acuzaţiile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările