Relaţii tensionate între Berlin şi Ankara după ce Turcia expulzează jurnalişti germani

Relaţii tensionate între Berlin şi Ankara după ce Turcia expulzează jurnalişti germani

FOTO Getty Images

Germania şi-a actualizat recomandările de călătorie pentru cetăţenii care vizitează Turcia după ce Ankara a expulzat doi jurnalişti germani, relatează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lui Joerg Brase, şeful biroului public de radiodifuziune germană ZDF din Istanbul, i s-au acordat 10 zile pentru a părăsi Turcia după ce autorităţile au refuzat cererea de reînnoire a acreditării sale de presă. Nu a fost înaintată nicio motivaţie a deciziei. 

Thomas Seibert, corespondent de lungă durată pentru cotidianul Tagesspiegel din Berlin a primit de asemenea un refuz de acreditare.

"Guvernul turc a reuşit să reducă la tăcere presa naţională, iar acum încearcă să facă acelaşi lucru cu mass-media internaţională, tentative de intimidare faţă de care nu vom ceda ", a declarat Joerg Brase, citat de Euronews.

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas a criticat decizia autorităţilor turce, spunând că împiedicarea jurnaliştilor de a-şi face munca este "incompatibilă cu înţelegerea libertăţii presei".

Ministerul de Externe şi-a actualizat recomandările de călătorie pentru germanii care intenţionează să meargă în Turcia. Acesta a mai avertizat că ceea ce este considerat drept libertatea de exprimare în Germania, în Turcia s-ar putea solda cu urmărirea penală.

Ministerul a subliniat "arestările arbitrare" efectuate pe teritoriul turc, din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, a unor cetăţeni germani suspectaţi că întreţin  legături cu grupuri ilegaliste.
În acelaşi sens, autorităţile germane au mai punctat că până şi comentariile postate pe reţelele de socializare pot fi folosite de procurorii turci pentru a inculpa o persoană. 

Relaţia dintre Berlin şi Ankara a devenit tensionată încă de la tentativa eşuată a loviturii de stat din 2016 şi  arestării de către autorităţile turce a zeci de mii de oameni, inclusiv cetăţeni germani.

Anul trecut, 4,5 milioane de turişti germani au vizitat Turcia,aceştia  clasându-se pe locul al doilea, turiştii ruşi fiind cei mai numeroşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: