Raport: Falsificatorii s-au adaptat rapid la cererea de produse rezultată din pandemia de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În pandemie măştile dar şi alte echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus au fost contrafăcute de reţele de infractori Foto: EPA
În pandemie măştile dar şi alte echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus au fost contrafăcute de reţele de infractori Foto: EPA

Reţelele de infractori s-au adaptat rapid la noile oportunităţi şi la cererea de alte produse rezultată din pandemia de COVID-19, potrivit unui raport prezentat luni de Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală (EUIPO) împreună cu Europol. Sunt date ca exemplu măştile şi alte echipamente de protecţie împotriva infectării cu coronavirus, transmite dpa.

Deşi majoritatea articolelor contrafăcute şi imitaţiile sunt produse în continuare în China şi în alte ţări europene, producţia de bunuri de calitate slabă şi uneori periculoase în interiorul UE a crescut substanţial, conform Agerpres

Această creştere a fost reflectată în numărul mai mare de bunuri cu ambalaje false şi componente preliminare pentru falsuri confiscate la graniţele UE. 

Acest lucru ilustrează amploarea şi tendinţele contrafacerii de bunuri în UE şi scoate în evidenţă potenţialele pericole atât pentru sănătatea consumatorilor cât şi pentru companiile cu activitate legală, a notat directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau. 

Producătorii de falsuri recurg în tot mai mare măsură la internet pentru a obţine materialele preliminare necesare şi pentru a-şi vinde apoi produsele, a mai arătat raportul. 

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) şi EUIPO, importurile de bunuri contrafăcute şi produse ilegal s-au ridicat la 119 miliarde de dolari, şi a reprezentet 5,8% din valoarea totală a bunurilor importate în UE. 

În 2020, autorităţile UE au confiscat 66 de milioane de obiecte considerate falsuri, în scădere uşoară faţă de anul dinaintea sosirii pandemiei. 

Între bunurile falsificate se numără nu doar haine, accesorii şi articole de lux, deşi acestea continuă să reprezinte majoritatea, dar şi medicamente, alimente, băuturi, precum şi cosmetice şi pesticide.

Acestea reprezintă în mod special un pericol pentru sănătatea consumatorilor, în special copiii fiind puşi în pericol de expunerea la chimicalele din jucării produse ilegal, dar au de suferit şi companiile ale căror produse sunt falsificate sau imitate, care înregistrează pierderi de miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite