Prim-ministrul din Belarus a fost demis de preşedinte în urma unui scandal de corupţie

Prim-ministrul din Belarus a fost demis de preşedinte în urma unui scandal de corupţie

Preşedintele ţării, Alexandr Lukaşenko FOTO Arhivă

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, l-a demis din funcţie pe prim-ministrul Andrei Kobyakov împreună cu alţi membri importanţi din guvern în urma unui scandal de corupţie care a dus la arestarea a zeci de înalţi oficiali, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Kobyakov urmează să fie înlocuit în funcţia de prim-ministru de fostul şef al băncii de dezvoltare, Serghei Rumas. Totodată, mai mulţi vicepremieri, precum şi miniştrii economiei şi industriei şi-au pierdut, de asemenea, postul.

„Nu o să dau vreun nume, dar în guvernul nostru a existat următoarea situaţie - se anunţă un program (n.red.: de guvernare), după care se aplică un alt program”, a declarat preşedintele într-o conferinţă de presă.

„Nu am permis niciodată acest lucru şi nici nu urmează să o fac vreodată. Ceea ce am promis oamenilor - cu un guvern format în mod precis pentru a îndeplini acest program - trebuie să urmăm acest program”, a adăugat Lukaşenko.

Întregul sistem de sănătate a fost zguduit în Belarus vara aceasta datorită unui scandal de corupţie care s-a întins apoi şi în alte direcţii.

Autorităţile ţării au arestat zeci de oficiali din sănătate, medici şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice, suspectaţi că-şi sustrag milioane de euro din finanţarea de stat.

De atunci, alte zeci de alte scandaluri de corupţie şi eşecuri administrative au afectat guvernele locale şi naţionale, cei arestaţi fiind numiţi drept „stâlpi din vechea economie socialistă”.

Analistul politic Valeriy Karbalevici a precizat că „Lukaşenko a realizat că guvernului nu îi este frică de el şi că nu respecta directivele acestuia. Preşedintele speră că noile persoane vor şi prea speriate să fure sau să încalce îndrumările acestuia”.

Preşedintele ţării, Alexandr Lukaşenko, se află în funcţie din 1994.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările