Preşedintele Petro Poroşenko şi-a propus „dezoligarhizarea“ Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Petro Poroşenko (dreaspa) l-a demis din funcţia de guvernator pe oligarhul Igor Kolomoiski (stânga)
Preşedintele Petro Poroşenko (dreaspa) l-a demis din funcţia de guvernator pe oligarhul Igor Kolomoiski (stânga)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă că nu-i va mai lăsa pe oligarhi "să semene haos" în ţară. Liderul de la Kiev suţine că Ucraina are nevoie de o "dezoligarhizare".

"Poziţia mea cheie este dezoligarhizarea ţării", a afirmat pentru postul de televiziune ICTV Petro Poroşenko, care ocupă locul opt în topul celor mai bogaţi 100 ucraineni, cu o avere estimată la 750 de milioane de dolari.

Preşedintele ucrainean a făcut această declaraţie pe fondul unor scandaluri în Ucraina, generate de demiterea guvernatorului regiunii Dnipropetrosvk, Igor Kolomoiski, şi arestarea a doi oficiali de rang înalt, şi anume a şefului Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă, Serghei Bocikovski, şi a adjunctului său, Vasil Stoieţki.

Înainte de a-l destitui, Poroşenko a avertizat că nu-i va lăsa pe guvernatori să se doteze cu "armate de buzunar". "Nu voi lăsa haosul să se reproducă, nici la Kiev şi nici în alte oraşe", a repetat preşedintele sâmbătă.

Conflictul între Poroşenko şi Kolomoiski a ridicat semne de întrebare cu privire la raporturile în viitor între puterea ucraineană şi oligarhii care s-au îmbogăţit în urma privatizărilor netransparente din anii 1990.

Poroşenko este el însuşi miliardar şi nu a renunţat la afacerile sale în sectorul ciocolatei, în pofida promisinilor sale electorale în acest sens înainte de scrutinul din mai 2014.

Referindu-se la demiterea lui Kolomoiski, şeful statului ucrainean a exclus ipoteza "unui conflict la mijlocul puterii". 

"Nu voi permite aşa ceva în calitate de garant al Constituţiei. Vreau ordine, nu haos. Nu voi tolera haosul", a dat asigurări Poroşenko, evocând o luptă împotriva "sistemului", ci nu împotriva unui "oligarh".

"Nu vom mai permite repetarea haosului nici la Kiev, nici în oricare alt oraş din Ucraina", a adăugat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a sprijinit propunerea Guvernului de la Kiev privind înăsprirea condiţiilor de eliberare din arest pentru persoanele suspectate de corupţie.

"Da, Bocikovski şi Stoieţki au fost arestaţi şi vor sta după gratii. Dar, din păcate, legislaţia actuală încă prevede condiţii de eliberare pe cauţiune în cazuri de corupţie. Ar trebui să eliminăm posibilitatea eliberării pe cauţiune a corupţilor care fură statul pe timp de război", a declarat Petro Poroşenko.

"Combaterea corupţiei nu presupune doar o simplă reţinere a unui funcţionar oarecare, ci este un război, (...) o epocă de justiţie", a continuat el.

Potrivit lui, toţi funcţionarii corupţi vor suporta consecinţele acţiunilor lor ilegale. "Dacă iei mită, nimic nu te mai salvează", a avertizat Poroşenko.

80 la sută dintre agenţii serviciilor secrete ucrainene lucrau pentru ruşi în 2012

O altă problemă ridicată de şeful statului ucrainean a fost cea a agenţilor serviciilor secrete ucrainene care au spionat pentru ruşi. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat în cadrul unei întâlniri cu studenţii la universitatea Karazin din Harkov că, în 2012, 80 la sută dintre agenţii secreţi ucraineni erau recrutaţi de serviciul rus de informaţii FSB, relatează agenţia Zik, în pagina electronică. 

"Având în vedere acest lucru, agresorul a avut o şansă de a-şi implementa scenariul dar ucrainenii au răspuns provocării şi au dejucat planurile inamice", a declarat Poroşenko.

Inamicul nu va zgudui barca nicăieri în Ucraina, nici în Harkov, nici în Dnipropetrovsk, Zaporijia, Odesa sau Mikolaiiv, a declarat preşedintele.

El a afirmată că simte spiritul libertăţii şi dorinţa studenţilor de a fi alături de Ucraina.

Un raport publicat în această lună de Wall Street Journal sugera că spionii ruşi şi simpatizanţii Moscovei erau adânc înrădăcinaţi în cadrul serviciului ucrainean de informaţii (SBU) atunci când a izbucnit conflictul din estul Ucrainei, în primăvara lui 2014. Raportul citează exemplul a trei agenţi SBU capturaţi de rebeli după ce au apărut detalii despre o misiune secretă în estul Ucrainei. Oficialii guvernamentali cred că operaţiunea a fost dejucată de un aliat al Moscovei de rang înalt din cadrul agenţiei de informaţii de la Kiev. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite