Premierul sârb acuză presiuni pentru refuzul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi anunţă aproape 100 de ameninţări false cu bombă

Premierul sârb acuză presiuni pentru refuzul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi anunţă aproape 100 de ameninţări false cu bombă

Ana Brnabic FOTO Arhivă

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, marţi, că aproximativ 100 de ameninţări false cu bombă, care au vizat inclusiv clădirea Preşedinţiei şi au dus la evacuarea în masă din şcoli şi locuri publice au făcut parte din presiunile din străinătate asupra Belgradului în urma refuzului de a impune sancţiuni Rusiei în contextul războiului declanşat în Ucraina, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ameninţări false cu bombă au fost trimise prin e-mail în peste 90 de şcoli şi locaţii, vizând inclusiv clădirea preşedinţiei, poduri, centre comerciale, restaurante, grădina zoologică din Belgrad şi un stadion.

Geniştii nu au găsit dispozitive explozive când au percheziţionat locaţiile respective luni şi marţi.

Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, fără să ofereze dovezi sau detalii suplimentare, că ameninţările provin din străinătate în urma poziţiei Serbiei faţă de invazia rusă în Ucraina.

„Suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei şi... aceste ameninţări false cu bombă sunt presiuni din străinătate din cauza refuzului nostru de a impune sancţiuni”, a afirmat ea într-un interviu televizat

Ministrul de Interne, Aleksandar Vulin, a precizat că ameninţările false cu bombă sunt ”o parte a unui război special” împotriva Serbiei, adăugând că organele de poliţie, care intră în subordinea ministerului său, investighează dovezile.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este aproape în întregime dependentă de gazele şi petrolul provenite din Rusia, un vechi aliat slav şi creştin ortodox. De asemenea, Belgradul menţine legături politice şi militare strânse cu Moscova.

În aprilie, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a acuzat Ucraina şi o ţară neidentificată a UE că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă la adresa companiei aeriene Air Serbia care operează zboruri regulate către Moscova. Ucraina a respins acuzaţiile lui Vucic ca fiind ”nefondate”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările