Premierul Olandei, tras la răspundere pentru că şi-a şters mesajele din telefon. Oficialul foloseşte un model vechi Nokia

Premierul Olandei, tras la răspundere pentru că şi-a şters mesajele din telefon. Oficialul foloseşte un model vechi Nokia

Mark Rutte / Foto Arhivă / EPA-EFE

Premierul Olandei, Mark Rutte, care foloseşte un vechi telefon Nokia, este acuzat că a şters mesaje de pe dispozitivul mobil zi de zi, ani la rând, încălcând astfel legislaţia care le impune demnitarilor olandezi să arhiveze corespondenţa pentru a putea fi traşi la răspundere în viitor dacă aceasta ar releva fapte contrare legii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presa locală a denumit scandalul „Nokiagate”, făcând referire la telefonul vechi şi demodat folosit de premier. Mark Rutte a spus că telefonul său are spaţiu de stocare doar pentru 20 de mesaje, motiv pentru care ar fi fost nevoit să le şteargă.

„Niciodată nu am ascuns chestiuni importante'', a spus Mark Rutte, la o conferinţă de presă, în apărarea sa. '„Nu sunt un mare fan al smartphone-urilor'', a mai motivat premierul olandez, promiţând însă că de acum înainte va folosi un astfel de telefon pentru a putea stoca mesajele primite. Ulterior, Rutte a apărut în Camera Reprezentanţilor utilizând un smartphone. 

Nu este prima dată când premierul aflat la putere din anul 2010 este implicat într-un scandal de acest fel. În 2018 el a fost acuzat că a şters un mesaj în care fostul director general al companiei Unilever îi cerea să elimine un impozit pe dividende.
 
Criticile împotriva premierului vin din tot spectrul politic. „Premierul şi-a şters hard disk-ul la sfârşitul fiecărei zile. O soluţie perfectă pentru a putea nega orice problemă în care eşti implicat'', a scris pe Twitter lidera socialiştilor olandezi, Lilian Marijnissen.
 
Tot într-o postare pe o reţea de socializare, liderul Partidului Libertăţii, Geert Wilders, a întrebat dacă putem şterge acest guvern.
 
Parlamentarii aşteaptă în acest moment o dezbatere pe acest subiect şi i-au cerut premierului Olandei ca înaintea acesteia să le prezinte o scrisoare explicativă.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările