Premierul ceh, după ce cazul său a fost transferat Parchetului European condus de Kovesi: „Un nou bici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Autorităţile cehe au transferat cazul prim-ministrului ceh Andrej Babiš şi conflictul său de interese către Parchetul European (EPPO). Babiš a reacţionat numind EPPO un „nou bici” care poate fi folosit împotriva lui.

„Înalta Procuratură de Stat din Praga nu mai este activă în această chestiune”, a confirmat pentru iRozhlas secretariatul procurorului Lenka Bradáčová , relatează Euractiv.

Conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a fost adus în faţa noului Parchet European (EPPO), condus de românca Laura Codruţa Kovesi, care a început să lucreze la 1 iunie,  anunţa la începutul lunii un procuror de la Praga.

Potrivit premierului ceh, citat de Euractiv, EPPO este „o altă instituţie care intervine în afacerile interne ale Republicii Cehe”, care transferă treptat „din ce în ce mai multe puteri” la Bruxelles. EPPO se ocupă de infracţiuni financiare grave care afectează bugetul european. După cum a aflat iRozhlas, EPPO  a preluat deja 12 cazuri din Cehia, inclusiv cazul premierului ceh Babiš.

Babiš este acuzat că se află într-un conflict de interese, o afirmaţie confirmată recent de auditorii Comisiei Europene. Conform raportului final al auditului, Babiš controlează în continuare Agrofert Holding, unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanţării UE.

EPPO şi-a lansat activitatea la 1 iunie. Cehia a fost printre primele 16 ţări ale UE care a decis să se alăture cooperării în cadrul voluntar.

Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Cehia, a negat că ar fi acţionat ilegal.

El a susţinut că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru de finanţe, pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită "Legea Babis".

Dar documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie, subliniind că Babis exercită "o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare".

"Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii", a estimat Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit acesteia.

Babis s-a mai confruntat, joi, cu o moţiune de încredere, depusă de opoziţie pentru presupusul său conflict de interese şi proasta sa gestionare a pandemiei de COVID-19.

Premierul a supravieţuit votului, opoziţia obţinând doar 89 de voturi din totalul celor 200 de parlamentari.

Chiar dacă ar fi pierdut acest vot, preşedintele Milos Zeman, un aliat al lui Babis, a făcut cunoscut că acesta va rămâne în funcţia de prim-ministru până la alegerile generale programate pentru 8 şi 9 octombrie.

Joi, în plenul Parlamentului, Babis a atacat UE: "Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre", a exclamat el.

"Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara", a adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite