Premierul britanic a denunţat acţiunile „ostile“ ale Rusiei şi promite că va proteja Europa

Premierul britanic a denunţat acţiunile „ostile“ ale Rusiei şi promite că va proteja Europa

Premierul britanic Theresa May

Premierul britanic Theresa May a denunţat luni seară acţiunile "ostile" ale Rusiei şi a precizat că guvernul său îşi va menţine angajamentul de a proteja Europa inclusiv după Brexit.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 În cadrul unui discurs susţinut în districtul financiar al Londrei, Theresa May a subliniat că Marea Britanie va continua să furnizeze asistenţă pentru statele care sunt victime ale agresiunilor externe.
 
 "Ştim ce faceţi. Nu veţi reuşi", a declarat Theresa May la adresa liderilor ruşi în cursul unui dineu organizat de Lordul-primar al City din Londra, centrul istoric şi financiar din capitala britanică.
 
Prim-ministrul a denunţat "anexarea ilegală a Crimeii la Rusia", sprijinul acordat rebelilor în regiunea Donbas, încălcarea "în repetate rânduri" a "spaţiului aerian al mai multor ţări europene", campaniile de "spionaj cibernetic", "implicarea cu ocazia alegerilor", actele de "piraterie asupra Ministerului danez al Apărării şi Bundestagului" german. 
 
"Rusia caută să facă din informaţie o armă, implicând media conduse de stat pentru a difuza informaţii false şi imagini prelucrate cu scopul de a însămânţa discordia în Vest şi a ne sabota instituţiile", a continuat Theresa May. "Marea Britanie va face ce trebuie pentru a se proteja şi va acţiona cu aliaţii săi pentru a face acelaşi lucru", a adăugat ea.
 
"Marea Britanie îşi va menţine în mod necondiţionat angajamentul de a garanta securitatea Europei. Noul parteneriat economic cuprinzător pe care îl vizăm va sprijini angajamentul nostru comun pentru economii deschise şi societăţi libere, în faţa celor care vor să le submineze", a spus May.
 
Printre măsurile necesare, prim-ministrul a citat "reforma NATO" cu scopul de "a descuraja mai eficient şi a contra activităţile ostile ale Rusiei", "intensificarea" susţinerii militare şi economice a Ucrainei din partea Marea Britanii sau "întărirea" politicii Marii Britanii în domeniul securităţii cibernetice.
 
"Întreprindem acţiunile necesare pentru a contra activităţile ruse", dar "nu vrem să ne întoarcem la perioada Războiului Rece, nici să fim într-o confruntare perpetuă" cu Moscova, a explicat premierul, exprimându-şi speranţa ca Rusia să meargă pe un "drum diferit". 
 
Marea Britanie are un buget de apărare mai mare decât orice alt stat membru UE, iar serviciile diplomatice şi de informaţii sunt printre cele mai extinse din Europa. Guvernul britanic susţine că este unul dintre principalii contribuabili din UE pentru o serie de măsuri de securitate, precum schimbul de date şi probe, măsuri de extrădare, notează Reuters.
 
 
citeste totul despre: