Portugalia, aruncată într-o nouă criză politică. Opoziţia cere dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate

Portugalia, aruncată într-o nouă criză politică. Opoziţia cere dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate

Pedro Passos Coelho, premierul Portugaliei

Portugalia se află în faţa unei noi crize politice, după ce ministrul de Externe Paulo Portas şi-a anunţat marţi demisia, decizie care presupune ieşirea din coaliţia de guvernare a unui partid care asigura majoritatea absolută a Cabinetului portughez. Aceasta a fost a doua demisie din guvernul de la Lisabona în ultima săptămână.

Ştiri pe aceeaşi temă

Portas, liderul creştin-democraţilor, şi-a prezentat demisia la nici 24 de ore de la demisia unui alt ministru, Vitor Gaspar. Acesta din urmă deţinea portofoliul Finanţelor, era „numărul doi” în Cabinetul lui Pedro Passos Coelho şi a fost arhitectul măsurilor de austeritate care i-au făcut să iasă în stradă pe milioane de portughezi în ultimii doi ani. Gaspar era considerat de populaţie vinovat pentru măsurile dure de austeritate care au lovit economia Portugaliei în ultimii ani.

Portas, a cărui demisie n-a fost încă acceptată de premierul portughez, s-a opus vehement numirii Mariei Luis Albuquerque, secretara de stat al Trezoreriei portugheze, în locul lui Gapsar. De altfel, anunţul demisiei a fost făcut de Portas înainte ca Albuquerque să preia portofoliul Finanţelor.

Fostul şef al diplomaţiei portugheze a considerat desemnare lui Albuquerque în funcţia de ministru al Finanţelor o indicaţie clară că premierul intenţionează să continue pe calea austerităţii, în pofida criticilor opoziţiei şi a nemulţumirii sociale în creştere. Săptămâna trecută, Portugalia a fost paralizată de cea de-a patra grevă generală organizată în ultimii doi ani de principalele sindicate, care au protestat faţă de politica de austeritate a guvernului. Pe de altă parte, luni seara, după demisia surpriză a ministrului de finanţe, Uniunea Europeană a cerut Portugaliei „să îşi menţină ritmul reformelor”.

Demisiile din ultimele două zile aruncă Portugalia în a treia criză „ministerială” din ultima vreme. La 4 aprilie, ministrul pentru Afaceri Parlamentare, Miguel Relvas, a demisionat în plin scandal. Acesta era acuzat de nereguli în obţinerea diplomei sale universitare.

Plecarea lui Portas din Guvern s-ar traduce în pierderea unui partener de guvernare, a Centrului Democratic Social - Partidul Popular, însă premierul se arată dispus să ajungă la o înţelegere care să asigure viabilitatea Cabinetului său şi majoritatea lejeră a coaliţiei în Parlament. Fără o majoritate în Legislativ, măsurile de austeritate impuse prin acordul cu FMI nu vor vedea lumina zilei.

Miercuri, formaţiunea politică condusă de Portas se va întâlni ca să analizeze situaţia politică din ţară, în timp ce liderul opoziţiei, socialistul Antonio Jose Seguro, se va reuni cu şeful statului, consevatorul Anibal Cavaco Silva. Marţi, opoziţia de stânga şi sindicatele, prin vocea lui Seguro, au cerut dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: