Pisica fondatorului  WikiLeaks i-a întâmpinat pe procurorii suedezi purtând guler şi cravată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pisica lui Julian Assange a făcut deliciul jurnaliştilor, luni, care au pozat-o purtând un guler de cămaşă şi o cravată cu dungi la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde au sosit oficiali suedezi pentru a-l interoga pe fondatorul WikiLeaks.

Pisica, purtând guler şi cravată, a fost fotografiată la o fereastră a Ambasadei la scurt timp după ce anchetatorii au intrat în ambasadă unde l-au interogat pe Assange în legătură cu acuzaţiile de viol pe care el le neagă.

Pisica a apărut, mai întâi, la geamul clădirii Knightsbridge, purtând o zgardă simplă. După ce a examinat priveliştea, animalul de companie a părăsit fereastra şi, mai târziu, a revenit la patru ace pentru jurnalişti.

Pisica a fost oferită cadou lui Assange de către copiii săi şi, conform propriului cont de Twitter, @EmbassyCat se ocupă de „monitorizarea activităţilor din interiorul Ambasadei”.

Audierea la Londra a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, acuzat de viol în Suedia, s-a încheiat marţi, la capătul a două zile, a anunţat Parchetul suedez, precizând că, având în vedere secretul anchetei, nu pot fi furnizate detalii suplimentare, transmite AFP. 

Interogatoriul, desfăşurat la sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde australianul s-a refugiat din 2012, a fost purtat de un procuror ecuadorian, în prezenţa unui magistrat de instrucţie adjunct suedez.

Avocatul suedez al lui Assange, Per Samuelsson, a declarat pentru AFP că va contesta neacceptarea sa la interogatoriu.

Australianul de 45 de ani neagă că ar fi comis violul de care l-a acuzat o suedeză în august 2010. WikiLeaks scrie că Julian Assange "a cooperat deplin" la interogatoriu, pe care de altfel îl solicita de mult timp, dar pe care Parchetul refuza să-l desfăşoare în condiţiile respective la Londra.

Assange este în continuare vizat de un mandat de arestare european, pe care l-a contestat fără rezultat în faţa justiţiei suedeze. 

   Interogatoriul ar putea pune capăt unui impas de patru ani, timp în care Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din capitala britanică, notează Reuters.

Suedia şi Ecuadorul au negociat luni de zile condiţiile audierii sale. Ecuadorul a impus condiţia ca un procuror ecuadorian să pună întrebările, chiar dacă acestea sunt sugerate de către anchetatorii suedezi.

Deşi justiţia suedeză îl acuză că s-a sustras sistematic de la convocări, Per Samuelsson a dat asigurări că Julian Assange "a dorit întotdeauna să le ofere direct anchetatorilor versiunea sa asupra faptelor".

"Am cerut această audiere din 2010", a explicat el. "El doreşte o şansă pentru a-şi salva onoarea (...) şi speră că ancheta preliminară va fi abandonată" după interogatoriu, a adăugat avocatul lui Assange.

Dacă îşi va da acordul, lui Julian Assange i se vor preleva mostre ADN care vor fi folosite în cadrul anchetei, a anunţat Parchetul suedez.

Transcrierea interogatoriului va fi trimisă magistraţilor suedezi, care vor decide modul în care va continua ancheta. 

Asange e convins că, dacă părăseşte ambasada, va fi extrădat imediat în Statele Unite, unde i se cere socoteala pentru dezvăluirile WikiLeaks.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite