Ce a rămas de pe urma exporturilor de petrol din Marea Nordului: Norvegia a economisit, Marea Britanie a risipit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondă petrolieră de pe Marea Nordului. FOTO Robert Garvey/Corbis
Sondă petrolieră de pe Marea Nordului. FOTO Robert Garvey/Corbis

Averea naţională a Norvegiei a crescut atât de mult în timpul boom-ului energetic, încât începând de săptămâna trecută fiecare cetăţean se poate considera milionar. Şi Marea Britanie a experimentat mult timp un aflux de bani datorită exploatărilor petroliere de pe Coasta Scoţiei, însă Regatul se confruntă şi astăzi cu probleme economice grave. Specialiştii au căutat explicaţii pentru eşecul Marii Britanii, în comparaţie cu succesul Norvegiei.

Ţara nordică este un model de stabilitate într-o perioadă marcată de incertitudini, fiind o excepţie demnă de luat în considerare pe lângă multe alte ţări sufocate de datorii. Povestea de succes a Norvegiei a început în 1990.

În acel an a fost înfiinţat un fond special care era alimentat cu bani obţinuţi în urma  exploatării resurselor de subsol din Marea Nordului. Fondul deţine astăzi aproximativ un procent din acţiunile la nivel mondial, precum şi obligaţiuni şi imobiliare de pe pieţe din toată lumea, iar Norvegia ocupă locul şapte în topul ţărilor exportatoare de petrol, scrie editorialistul Aditya Chakrabortty pentru cotidianul britanic „The Guardian”.

Specialiştii au semnalat săptămâna trecută că rezervele fondului, administrate de banca centrală a Norvegiei, au atins pragul de 5.100 miliarde de coroane norvegiene, echivalentul a 612 de miliarde de euro. Suma totală împărţită la numărul de cetăţeni ai Norvegiei, 5.096.300 - potrivit celui mai recent recensământ, rezultă aproximativ un milion de coroane pentru fiecare norvegian.

Însă norvegienii nu pot accesa banii şi nu-i pot cheltui în niciun fel, deoarece surplusul este direcţionat spre fondul înfiinţat la începutul anilor `90. Scopul acestuia este de a proteja ţara în timpul perioadelor dificile şi de a oferi o garanţie pentru generaţiile viitoare.

Government Pension Fund Global, aşa cum este numit, este echivalentul a 183% din PIB-ul pentru 2013, iar specialiştii se aşteaptă să ajungă la 220% din PIB în 2030.

Aceeaşi situaţie ar fi putut să o împărtăşească şi Marea Britanie, care a avut propriile sale câştiguri din resursele Mării Nordului. Britanicii au obţinut sute de miliarde de lire sterline din subsolul bogat al Coastei Scoţiei numai că, spre deosebire de norvegieni, nu se poate lăuda cu realizări substanţiale.

Surplusul de bani din exporturile de petrol a fost folosit pentru a reduce impozitele bogaţilor şi pentru a-i ajuta pe dealerii de maşini scumpe şi pe agenţii imobiliari, scrie Aditya Chakrabortty.

El consideră că această evoluţie se datorează lui Margaret Thatcher, al cărei partid nu a ştiut să administreze corect finanţele ţării. Marea Britanie nu a obţinut nimic de pe urma petrolului din până în anii `70, însă un deceniu mai târziu banii din exporturi reprezentau 3% din venitul naţional.

Potrivit lui John Hawksworth, economist-şef al companiei de audit PricewaterhouseCoopers, Marea Britanie ar fi putut avea 450 de miliarde de lire sterline până în 2008, dacă aceşti bani ar fi fost investiţi corect. Aceasta este însă o estimare precaută, întrucât profesorul universitar Sukhdev Johal, care conduce catedra de contabilitate a Universităţii din Londra, spune că rezervele ar fi putut atinge chiar şi 850 de miliarde de lire sterline până în prezent.

Aşa cum atrage atenţia şi editorialistul  Chakrabortty, Marea Britanie a redus constant investiţiile în sectorul public, de la 2,5% din PIB în timpul lui Thatcher, până la 0,4% în timpul guvernării lui Cameron.

Aşadar, întrebare legitimă este unde s-au dus banii de pe urma boom-ului energetic? Potrivit lui Hawksworth, „singurul răspuns logic ar fi acela că banii din exporturile de petrol au fost folosiţi pentru a păstra impozitele la un nivel mic”. Atunci când Marea Britanie obţinea cei mai mulţi bani din Marea Nordului, cancelarul Nigel Lawson a redus o serie de impozite, în special în cele care îi vizau pe bogaţi.

Astfel, Marea Britanie s-a bucurat de câţiva ani de prosperitate fără griji, risipind banii obţinuţi de pe urma unei resurse neregenerabile. Revenind în prezent, statul insular a fost unul dintre cele mai afectate de criza mondială. În acelaşi timp, Norvegia este astăzi unul dintre cele mai bogate state europene, iar banii albi pentru zile negre continuă să se adune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite