„Paşaportul” COVID: tot ce trebuie să ştii. Ce este „Travel Pass”, aplicaţia de care vei avea nevoie pentru a putea urca în avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Adeverinţele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale Uniunii Europene, europenii putând dovedi cu acest document fie că s-au vaccinat, fie că au un rezultat negativ, fie că au avut Covid şi s-au vindecat.

Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unei adeverinţe electronice verzi, pentru a le facilita cetăţenilor UE libera circulaţie în condiţii de siguranţă pe durata pandemiei de COVID-19. 

Ce este adeverinţa electronică verde

Adeverinţa electronică verde este o dovadă care atestă faptul că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat şi are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 şi s-a vindecat

   

Principalele caracteristici ale adeverinţei:

  • format electronic şi/sau tipărit
  • cod QR
  • gratuită
  • în limba naţională şi în limba engleză
  • sigură şi securizată
  • valabilă în toate ţările UE

Cum vor obţine cetăţenii adeverinţa

Autorităţile naţionale răspund de emiterea adeverinţei. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare, de autorităţile sanitare.

Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetăţenii pot solicita şi o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conţine informaţii esenţiale, precum şi un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinţei.

Cum va facilita adeverinţa libertatea de mişcare

Adeverinţa electronică verde va fi acceptată în toate statele membre ale UE. Ea va contribui la asigurarea faptului că restricţiile aflate în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.

Atunci când călătoreşte, orice cetăţean al UE sau orice resortisant al unei ţări terţe cu reşedinţa sau şederea legală în UE care deţine o adeverinţă electronică verde ar trebui să fie exceptat de la restricţiile privind libera circulaţie în acelaşi mod ca şi cetăţenii din statul membru vizitat.

Dacă un stat membru continuă să le ceară deţinătorilor unei adeverinţe electronice verzi să intre în carantină sau să se testeze, el trebuie să notifice Comisia şi toate celelalte state membre şi să justifice această decizie.

Cum va funcţiona adeverinţa

QR code icon: Adeverinţa electronică verde include un cod QR cu o semnătură digitală, care o protejează împotriva falsificării.

Scan icon: Atunci când se verifică adeverinţa, se scanează codul QR şi se verifică semnătura.

digital signature icon: Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare ţară.

validation icon: Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin intermediul acestui portal, toate semnăturile de pe adeverinţe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverinţă nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autorităţile îl pot utiliza ca să verifice codurile QR.

   

Cetăţenii care nu sunt încă vaccinaţi vor putea călători în altă ţară din UE?

Desigur. Adeverinţa electronică verde ar trebui să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE. Ea nu va fi o condiţie obligatorie pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental în UE. Adeverinţa electronică verde poate, de asemenea, să ateste rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricţiilor aplicabile în materie de sănătate publică. 

Desigur, adeverinţa le oferă statelor membre o oportunitate de a adapta restricţiile aplicate din motive de sănătate publică. Ne aşteptăm ca ele să ia în considerare această dovadă a situaţiei cetăţenilor în raport cu COVID-19 pentru a facilita călătoriile.

La eliberarea adeverinţei contează ce vaccin s-a administrat?

Persoanele vaccinate vor primi adeverinţe pentru toate vaccinurile anti-COVID-19 care le-au fost administrate. 

În ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor vizând libera circulaţie, statele membre vor trebui să accepte adeverinţele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizaţie de introducere pe piaţa UE. 

Statele membre pot decide să extindă ridicarea acestor restricţii şi pentru persoanele care călătoresc în UE şi care au primit un alt vaccin.

Care sunt datele incluse în adeverinţă?

Adeverinţa electronică verde conţine informaţii esenţiale necesare, cum ar fi numele, data naşterii, data emiterii, informaţii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare şi un identificator unic.

Adeverinţele vor include doar un set limitat de informaţii necesare. Aceste informaţii nu pot fi reţinute de ţările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea şi autenticitatea adeverinţei, verificându-se de către cine a fost emisă şi semnată. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în posesia statului membru care a emis adeverinţa electronică verde.

Comisia colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a se asigura că adeverinţele eliberate în UE pot fi recunoscute şi în alte părţi ale lumii. Comisia este, de asemenea, în contact cu Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale, care reprezintă transportul aerian.

IATA va lansa la jumătatea lunii aprilie Travel Pass

Recent, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat că va lansa, la mijlocul lunii aprilie, IATA Travel PASS – un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 şi certificatele de vaccinare. Aplicaţia, care va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale, va apărea mai întâi pe o platformă Apple.

De la un început slab până în 2021, ultimele proiecţii IATA sugerează că cererea de călătorii aeriene în acest an ar fi 38% din nivelurile din 2019 într-un scenariu optimist şi 33% din nivelurile din 2019 în cazul în care restricţiile de călătorie rămân pe scară largă.

Deşi recuperarea lentă este o veste proastă pentru industrie şi economia globală, cel puţin atenuează o problemă pe termen scurt: cozile la imigraţia aeroporturilor sunt în creştere. Heathrow, de exemplu, a suferit întârzieri de şapte ore, potrivit unor rapoarte.

Problema nu se limitează la controlul frontierelor. După cum subliniază Alan Murray Hayden, şeful IATA al Companiilor Aeriene, Aeroporturi şi Soluţii Operaţionale de Conformitate şi Securitate, „aeroporturile funcţionează în esenţă cu aceeaşi capacitate de check-in, dar doar 10% din pasageri”.

În esenţă, noile măsuri COVID fac extrem de dificilă procesarea eficientă a pasagerilor. Situaţia lui Heathrow nu este nicidecum unică, întrucât guvernele din întreaga lume pun în aplicare un caleidoscop al cerinţelor de sănătate.

„Repornirea industriei pur şi simplu nu este durabilă, cu excepţia cazului în care automatizăm documentaţia COVID la controlul frontierelor şi la alte puncte de contact ale pasagerilor”, spune Hayden. „Acesta este motivul pentru care IATA Travel Pass este atât de important. În scopuri practice, aveţi nevoie de toată documentaţia COVID relevantă într-un format mobil, digital. ”

Ce trebuie să facă operatorii aerieni

Aplicaţia IATA Travel Pass va conţine toate detaliile pasagerilor necesare pentru o călătorie sigură şi eficientă. Acesta va informa pasagerii cu privire la ce teste, vaccinuri şi alte măsuri necesită înainte de călătorie, detalii despre locul în care pot fi testaţi şi, cel mai important, capacitatea de a-şi partaja testele şi rezultatele vaccinării într-un mod verificabil, care protejează, de asemenea, confidenţialitatea.

Scopul este de a oferi companiilor aeriene şi guvernelor informaţii exacte cu privire la starea de sănătate COVID-19 a pasagerilor şi, prin urmare, încrederea că pot relua operaţiunile şi redeschide frontierele.

IATA Travel Pass nu adaugă elemente de date inutile pentru a promova acest scop. Acesta facilitează doar schimbul de informaţii. Într-adevăr, Hayden subliniază că buy-in-ul guvernului nu este esenţial pentru succesul aplicaţiei. „Verificarea unui pasager cu documentaţia corectă a fost întotdeauna o responsabilitate a companiei aeriene, aşa că IATA Travel Pass este bine să plece imediat”, spune el. „Certificatele de vaccinare sau rezultatele testelor sunt doar o altă verificare.

„Pe termen mai lung, desigur implicarea guvernului va face viaţa mai uşoară, în special aprobarea detaliilor de sănătate prezentate într-un format digital, mai degrabă decât pe hârtie. Controalele la frontieră afirmă că au nevoie de anumite informaţii, dar sunt mai puţin viitoare cu privire la modul în care aceste informaţii trebuie prezentate.

Grupul de lucru ICAO pentru recuperarea aviaţiei (CART) şi-a actualizat ghidul pentru certificatele de testare şi vaccinare COVID-19 acceptate la nivel global, inclusiv cadrul tehnologic pentru crearea în siguranţă a versiunilor digitale. Aceste recomandări sunt acum incluse în Manualul OACI privind testarea şi măsurile de gestionare a riscurilor transfrontaliere . Un sondaj recent al IATA a raportat că 89% dintre respondenţi consideră că guvernele trebuie să standardizeze certificatele de vaccinare şi testare. Acesta va fi un element critic pentru maximizarea beneficiului IATA Travel Pass.

Cu toate acestea, CART a recomandat ca călătorii să nu fie neapărat vaccinaţi pentru călătorii internaţionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite