Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la frontieră în spaţiul Schengen

Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la frontieră în spaţiul Schengen

Renate Weber: 62% din europeni consideră că libertatea de circulaţie este mai mare realizare a UE

Parlamentul European a modificat o propunere a Comisiei privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne pentru a se asigura că nu se abuzează de aceasta din motive politice. Raportoarea Renate Weber (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, România) a declarat într-un interviu pentru Biroul de Presă al Parlamentului European de ce este nevoie de cerinţe mai stricte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vor împiedica modificările aduse de Parlament reintroducerea controalelor pe motive politice?

Renate Weber: Am adăugat o dimensiune comunitară, care spune că statul trebuie să vorbească întâi cu celelalte state afectate şi Comisia. Comisia va trebui să prezinte rapoarte Parlamentului si statul va trebui să explice Parlamentului de ce simte că singura soluţie posibilă este reintroducerea controalelor la frontieră. În plus, am reuşit să introducem un articol care afirmă foarte clar că imigraţia nu poate fi considerată niciodată ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Comisiei i s-a cerut această propunere deoarece statele membre se temeau că vor veni mulţi imigranţi ca rezultat al Primăverii Arabe. A fost atât de rău pe cât se credea?

Renate Weber: Când Consiliul a cerut o revizuire a controalelor la frontiere în spaţiul Schengen, avea în vedere posibilitatea reintroducerii controalelor în momentul în care un număr mare de oameni traversau graniţa externă a UE şi, dacă ne uităm la propunerea iniţială a Comisiei Europene, vedem că a fost făcută în acest fel. Noi am schimbat-o în cadrul negocierilor, Parlamentul arătând clar că nu doreşte acest lucru.

Cum evaluaţi libertatea de circulaţie în UE în momentul de faţă?

Renate Weber: Un sondaj recent Eurobarometru a arătat că 62% din europeni consideră că libertatea de circulaţie este mai mare realizare a Uniunii Europene. Oamenii simt că trăiesc cu toţii într-o singură casă mare, de aceea dorim să păstrăm această libertate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările