Numărul de telefon personal al lui Boris Johnson, public de 15 ani. Legăturile premierului cu mediul privat, sub lupa presei britanice

Numărul de telefon personal al lui Boris Johnson, public de 15 ani. Legăturile premierului cu mediul privat, sub lupa presei britanice

Boris Johnson, premierul Marii Britanii. Imagine: EPA-EFE

Nunărul telefonului mobil personal al premierului conservator britanic Boris Johnson este accesibil pe Internet de 15 ani, scrie vineri presa britanică, care evocă îngrijorări cu privire la securitatea naţională a Regatului Unit, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

    
Acest număr de telefon - care apare într-un comunicat de presă ce datează din 2006, pe când Boris Johnson era un deputat în opoziţie - pare să fie cel pe care liderul conservator îl foloseşte în prezent, potrivit BBC.
 
Apelat de AFP, numărul a condus vineri dimineaţa la un mesaj automat care anunţa că numărul de telefon nu mai este în serviciu.
 
Contactat de AFP, Downing Street nu a comentat.
 
Secretarul de stat de la Ministerul britanic de Interne Victoria Atkins dă asigurări că premierul „îşi cunoaşte mai bine ca oricine responsabilităţile în domeniul securităţii naţionale”.
 
Această dezvăluire intervine în contextul în care Boris Johnson este vizat de atacuri tot mai puternice la adresa integrităţii sale - mai ales cu privire la un schimb de SMS-uri cu industriaşul James Dyson.
 
În aceste schimburi, de la începutul pandemiei covid-19, în martie 2020, Boris Johnson a promis să „rezolve” statutul fiscal al salariaţilor producătorului de aparate electrocasnice ce urmau să vină în Regatul Unit pentru a produce aspiratoare.
 

Legături controversate la nivel înalt

 
Acest scandal relevă legături foarte strânse între puterea conservatoare şi interese private şi marea sa disponibilitate de a răspunde în mod direct în comunicări cu oameni de afaceri.
 
Presa britanică scrie că înalta administraţie britanică i-a recomandat deja premierului să-şi schimbe numărul de telefon, însă acesta a ignorat-o.
 
Faptul că numărul personal al premierului este public „este important”, pentru că „este un bun preţios”, comentează Peter Ricketts, un fost consilier în probleme de securitate naţională din Regatul Unit, la postul de radio BBC.
 
El consideră că era „în interesul” liderului să-şi asigure securitatea online, la fel ca alţi oficiali politici de rang înalt, în general, „ale căror convorbiri la telefon sunt susceptibile să conţină elemente sensibile” sau susceptibile să fie ţinta unor presiuni sau şantajului.
 
Deputata laburistă Rachel Hopkins subliniază, pe Twitter, că a ridicat problema numărului de telefon al lui Johnson într-o audiere parlamentară, săptămâna aceasta, „din motive evidente de securitate şi unor implicaţii pe termen lung de lobbying, dar şi din cauza riscului şantajului”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările