Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii şi ai UE au decis să întrerupă discuţiile până la summit-ul de miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii şi ai Uniunii Europene au decis duminică să întrerupă discuţiile şi vor aştepta rezultatul unui summit care va avea loc miercuri, înainte de a relua negocierile, au declarat patru surse europene, citate de Reuters.

”În pofida negocierilor constructive şi intensive, mai multe probleme majore sunt încă nerezolvate. Nu mai sunt planificate alte negocieri înainte de Consiliul European”, a spus un diplomat european.

Acesta a adăugat că negociatorul UE îi va informa pe liderii europeni, care vor analiza progresele realizate.

Alte surse au spus la rândul lor că negociatorul UE Michel Barnier îi va informa pe liderii celorlalte 27 de state membre, în timpul unui dineu care va avea loc miercuri la Bruxelles, înainte de o reuniune regulată a UE, la care va participa şi premierul britanic Theresa May.

Premierul Theresa May l-a trimis la Bruxelles pe Dominic Raab, ministrul secretar de stat responsabil cu Brexitul, pentru a transmite că actualele condiţii vizând ieşirea Marii Britanii din UE nu vor fi semnate la reuniunea Consiliului European de miercuri, la care va participa premierul Theresa May. 

Raab s-a întors acasă după discuţii tensionate cu Michel Barnier, negociatorul şef al UE, discuţii care au durat doar o oră. Potrivit discuţiilor, nu vor exista alte întâlniri înaintea summitului de miercuri, ceea ce înrăutăţeşte speranţele într-un Brexit lin.

Liderii UE ar putea trage concluzia că nu există progrese suficiente care să justifice organizarea unui summit special în luna noiembrie.

Într-o declaraţie oficială comună a lui Raab şi Barnier se menţiona că, în ciuda "progreselor reale într-o serie de domenii-cheie", au rămas "probleme nerezolvate". Marea Britanie rămâne  ”angajată” să facă progrese la summitul de miercuri al UE.

După întâlnire, Barnier a spus că "în ciuda eforturilor intense, unele chestiuni cheie rămân încă nerezolvate".

”Ne-am întâlnit azi cu @DominicRaab şi echipa de negociatori a Regatului Unit. În ciuda unor eforturi intense, unele probleme-cheie sunt încă deschise, inclusiv mecanismul de protecţie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure", a scris Barnier într-un mesaj în reţeaua Twitter.

De asemenea, UE a anulat întâlnirea prevăzută a avea loc luni a comisiilor care pregătesc discuţiile liderilor UE pe tema Brexitului.

Cel mai dificil aspect al negocierilor este legat de graniţa irlandeză, Michel Barnier, insistând ca Londra să accepte controale comerciale în Irlanda de Nord. Michel Barnier pledează pentru soluţionarea problemei vamale prin instituirea controalelor între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Ambasadorii UE au fost informaţi că întâlnirea dlui Raab cu dl Barnier nu a decurs în cele mai bune condiţii.

Un diplomat de rang înalt a afirmat că asemenea negocieri sunt dificile şi au întotdeauna suişuri şi coborâşuri. Un altul a sugerat că i s-ar putea cere chiar doamnei May să viziteze Bruxellesul pentru a ”împinge” negocierile mai departe.

UE a avertizat Londra că summitul care va avea loc în această săptămână va fi un "moment al adevărului" pentru negocieri, unde liderii vor decide dacă s-au făcut suficiente progrese în discuţii, progrese care să justifice organizarea summitului special în noiembrie.

Semnarea unui acord privind Brexitul este ”esenţială” în menţinerea securităţii în Europa, a apreciat luni minisrtrul britanic de Externe Jeremy Hunt, relatează AFP.

Un asemenea acord este ”esenţial securităţii noastre, pentru că relaţiile noastre economice se află în centrul tuturor parteneriatelor noastre, inclusiv al alianţelor vitale pentru securitate pe care le avem cu prietenii noştri în Europa”, a declarat, citat într-un comunicat şeful diplomaţiei britanice.

Jeremy Hunt participă luni la o reuniune a miniştrilor de Externe UE la Luxemburg. El urmează să sublinieze în cadrul reuniunii necesitatea de a păstra o ”cooperare strânsă” între Regatul Unit şi UE, cu scopul de a apăra colectiv de ”noi ameninţări mondiale ca migraţiile sau atacurile cibernetice”.

El face această declaraţie la începutul unei ”săptămâni cruciale pentru Regatul Unit şi partenerii (săi) europeni”, în contextul în care Brexitul se află pe agenda Consiliului European de miercuri şi joi, în cursul căruia premierul britanic Theresa May ”îşi va prezenta propunerea de acord UE”, a precizat Foreign Office.

Acest summit ar putea fi decisiv în soluţionarea divorţului. El urma să marcheze, iniţial, sfârşitul negocierilor între Londra şi Bruxelles. Însă preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat că ”progrese substanţiale” sunt în continuare necesare, iar un nou summit ar putea să fie convocat în noiembrie, pentru a se încheia negocierile.

Problema frontierei irlandeze este unul dintre principalele obstacole în negocieri. Londra şi Bruxellesul s-au angajat să nu reintroducă o frontieră fizică pe insula irlandeză, potrivit Acordului de Pace din Vinerea Mare, semnat în 1998, însă acest angajament este contrar voinţei Regatului Unit de a părăsi piaţa unică şi Uniunea Vamală europeană.

Noi presiuni pentru Theresa May, având în vedere că, potrivit unui nou sondajul, britanicii vor un acord care să menţină Regatul Unit în relaţii strânse cu UE

Sondajul YouGov, efectuat la comanda celor de la Fabian Society, a constatat că numai 4% din populaţie doreşte o asemenea relaţie în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord pe tema Brexitului. Prin contrast, 87% dintre alegători vor ca premierul să negocieze un acord care să dea asigurări că relaţiile viitoare cu UE vor fi "apropiate şi calde" sau "practice şi neutre".

Votul reflectă opoziţia populaţiei faţă de o eventuală absenţă a acordului, care ar face ca Marea Britanie să iasă din acest bloc şi să revină la reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Sondajul survine cu câteva săptămâni înainte ca guvernul să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul. Se pare că dna May ar avea imposibila misiune de a găsi un acord care să fie acceptat atât de UE, cât şi de parlamentarii propriului partid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite