Marea Britanie şi Olanda îndeamnă Uniunea Europeană să îşi reevalueze relaţiile cu Rusia, în urma catastrofei aviatice din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie şi Olanda îndeamnă Uniunea Europeană să îşi reevalueze relaţiile cu Federaţia Rusă, din cauza „dovezilor” care arată că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au doborât joi avionul malaysian, provocând moartea a 298 de persoane, relatează Reuters.

Prim-ministul britanic, David Cameron, şi omologul său olandez, Mark Rutte, au avut sâmbătă după-amiază o discuţie telefonică în legătură cu modul de abordare pe care ar trebui să-l aibă Uniunea Europeană în urma catastrofei aviatice din Ucraina.

„Cei doi premieri au fost de acord că UE trebuie să îşi reevalueze abordarea faţă de Rusia, în special din cauza dovezilor care arată că separatiştii din estul Ucrainei sunt autorii catastrofei aviatice”, se arată într-un comunicat al Downing Street, fără a oferi mai multe detalii.

Anterior, Ministrul britanic al Afacerilor Externe a precizat că Rusia trebuie să îşi folosească toată influenţa pe care o are asupra rebelilor din Ucraina pentru a permite investigatorilor internaţionali accesul la epava avionului malaysian, doborât conform unor informaţii neoficiale de o rachetă sol-aer lansată de separatiştii pro-ruşi.

În prezent, potrivit presei ucrainene, rebelii fideli Moscovei au permis accesul observatorilor OSCE la perimetrul în care se află resturile avionului, însă le-au interzis investigatorilor să ia probe de la faţa locului.

De asemenea, şi premierul olandez Mark Rutte a declarat sâmbătă seara că a avut o discuţie telefonică „foarte intensă” cu preşedintele Vladimir Putin, în care i-a cerut liderului rus să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului.

„Vladimir Putin trebuie să îşi asume responsabilitatea faţă de rebeli. I-am transmis liderului rus un mesaj pentru a face uz de influenţa sa asupra separatiştilor. Toată lumea a văzut că resturile avionului şi rămăşiţele umane încă zac împrăştiate la faţa locului”, a anunţat sâmbătă seara premierul olandez Mark Rutte.

„A venit vremea ca preşedintele rus să arate că vrea să ajute”, a mai subliniat Rutte, potrivit sursei citate.

Recent, liderii europeni au convenit să îngheţe programele desfăşurate în Rusia de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi, accidentul soldându-se cu 298 de morţi, 192 dintre ei fiind de naţionalitate olandeză. Autorităţile americane şi ucrainene susţin că rebelii pro-ruşi au doborât avionul cu o rachetă sol-aer.


Citeşte şi:

Avion doborât în Ucraina. Cadavrele rămân pe câmp

La două zile după ce un avion Boeing 777 cu 298 de oameni la bord a fost doborât de la 10.000 de metri de o rachetă deasupra estului separatist al Ucrainei, multe trupuri rămân împrăştiate în câmpul în care au căzut. Unele sunt acoperite de folie transparentă, altele rămân prinse în centurile de siguranţă ale scaunelor.

VIDEO Vladimir Jirinovschi a prevestit catastrofa aviatică din Ucraina: „Va fi doborât un avion de pasageri“

Fostul vicepreşedinte al Dumei de Stat din Rusia a vorbit în urmă cu o lună despre cum va evolua scenariul conflictului din Ucraina.

Merkel şi Putin au convenit asupra necesităţii unei anchete internaţionale în cazul avionului

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au stabilit că este necesară o anchetă internaţională în cazul prăbuşirii avionului în Ucraina, investigaţia urmând să fie coordonată de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), anunţă Guvernul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite