Maghrebienii au mai multe drepturi decât românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, statutul persoanelor care au obţinut în mod legal rezidenţă într-un stat membru al UE pe o perioadă de cel puţin 5 ani va fi mult îmbunătăţit şi armonizat cu

Începând de astăzi, statutul persoanelor care au obţinut în mod legal rezidenţă într-un stat membru al UE pe o perioadă de cel puţin 5 ani va fi mult îmbunătăţit şi armonizat cu statutul cetăţenilor din UE. Pentru a obţine acest statut de rezident în UE pe termen lung, mai sunt însă trei condiţii de îndeplinit: să dispună de resurse financiare adecvate, să aibă asigurări de sănătate şi să nu constituie o ameninţare pentru ordinea, siguranţa şi sănătatea publică.
Obţinerea acestui statut va însemna, în primul rând, drepturi egale cu cetăţenii UE pentru obţinerea locurilor de muncă şi egalitate de tratament la locul de muncă. Rezidenţii UE pe termen lung vor avea acces la toate tipurile de educaţie şi pregătire profesională, exact în aceleaşi condiţii ca cetăţenii din statele membre UE. Orice rezident pe termen lung în UE va avea dreptul să-şi cheme familia din ţara de origine şi să o instaleze în statul UE în care a obţinut rezidenţa, beneficiind de drepturi economice şi sociale asemănătoare cu cetăţenii statului respectiv şi de protecţie întărită împotriva expulzării. Dar, o dată obţinut acest statut într-o ţară a UE, persoana respectivă poate să plece în orice altă ţară membră UE pentru studii sau un loc de muncă.
Alte drepturi economice şi sociale garantate prin acest statut ca egale cu cele ale cetăţenilor UE privesc: standardele de siguranţă şi sănătate la locul de muncă, numărul de ore de muncă, primele de vacanţă, salariile, condiţiile de încetare a unui contract de muncă, recunoaşterea calificărilor profesionale, pensiile, alocaţiile de familie, ajutorul de şomaj, asigurările de sănătate, scutirile de taxe, dreptul de a face parte şi de a reprezenta o uniune sindicală.
Toate aceste drepturi fuseseră prevăzute la Consiliul European de la Tampere şi transpuse în plan juridic de Directiva 109 privind rezidenţii pe termen lung, din 25 noiembrie 2003, numai că statele membre UE avuseseră ca termen pentru implementarea ei data de 23 ianuarie 2006. Comisia Europeană a transmis că va aplica sancţiuni statelor UE care întârzie în aplicarea dispoziţiilor directivei. "Dar cea mai mare problemă o constituie faptul că cetăţeni ai noilor state membre UE cu sau fără rezidenţă într-un stat vechi al UE vor avea mai puţine drepturi decât cetăţeni din ţări arabe sau africane care au avut în mod legal rezidenţă în UE pe o perioadă de 5 ani, din cauza restricţiilor impuse în negocierile pentru aderarea la UE. Numai din anul 2009 vor înceta aceste restricţii impuse noilor membri şi nici atunci, dacă există pericolul dezechilibrării pieţei de muncă într-un anumit stat din vechea UE.
Anul 2011 va aduce încetarea tuturor restricţiilor. În tot acest timp, orice maghrebian cu rezidenţă legală de peste 5 ani în Franţa, de exemplu, va beneficia de toate drepturile decurgând din statutul de rezident pe termen lung, în timp ce ungurii, polonezii, cehii şi toţi ceilalţi cetăţeni din noile state, inclusiv din România şi Bulgaria de la data aderării, nu vor beneficia de aceste drepturi. Mai mult, le va fi complet interzis chiar accesul pe piaţa de muncă în vechile state UE, care vor cere prelungirea acestor restricţii până în 2011, data cea mai îndepărtată din punct de vedere legal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite