
Au fost introduse restricţii suplimentare temporare în districtele de graniţă ale regiunilor Kiev, Jitomir şi Rivne transmite Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.
UPDATE 23.07 Avertisment cu privire la încercuirea Severodoneţkului de către ruşi
Analistul militar american Michael Clark consideră că ocupanţii ruşi vor înconjura complet oraşul Severodoneţk (regiunea Lugansk) în următoarele 24-48 de ore, a raportat Sky News.
Potrivit acestuia, ruşii „îşi investesc toate eforturile în această parte anume a frontului”.
„Ma aştept ca ei să-şi închidă încercuirea în următoarele 24-48 de ore”, a spus Clark.
"Ruşii au înconjurat efectiv Severodoneţk, deşi nu complet. Cleştii lor nordici şi sudici la vest de oraş sunt la 10-12 mile (16-19 km)", a adăugat el.
Se ştie că din 2014, după ocuparea oraşului Lugansk, Severodoneţk este centrul administrativ al regiunii.
Mai devreme astăzi, Statul Major General al Armatei Ucrainiene a recunoscut situaţia dificilă din regiunea Severodoneţk . "În direcţia Severodoneţk, cu sprijinul focului de artilerie, inamicul înaintează către Severodoneţk. LLuptele continuă. În direcţia Bakhmut, inamicul înaintează spre aşezările Lypove şi Belogorovka", relatează Statul Major.
UPDATE 22.28 Bătălia de la Donbas: într-o singură zi, Forţele Armate au respins trei atacuri şi au eliminat până la 180 de ocupanţi
Grupul Operaţional şi Tactic „Est” a raportat despre succesele apărătorilor ucraineni în zona de responsabilitate. În timpul zilei, luptătorii au respins trei atacuri ruseşti. Ca urmare, au fost eliminaţi până la 180 de inamici şi au fost distruse 19 echipamente militare ruse. Statisticile au fost publicate de centrul de presă al grupului operaţional şi tactic „Est” pe pagina oficială de Facebook .
UPDATE 21.59 Armata rusă a recuperat în secret cadavrele şi documentele secrete de pe crucişătorul „Moskva”
Armata Federaţiei Ruse a recuperat cadavrele marinarilor morţi din crucişătorul „Moskva”, care a fost scufundat de armata ucraineană. Aceştia au recuperat şi o serie de documente secrete de pe navă. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Vadym Skibitsky, într-un comentariu pentru Krym.Realiya. Potrivit acestuia, Rusia desfăşoară o operaţiune de salvare pe crucişător, de cel puţin două săptămâni. El a subliniat că ocupanţii au folosit de la cinci până la şapte nave în aceste scopuri.
„Practic, acestea au fost bărci de salvare, bărci, remorchere, care au scos cadavrele, au scos toate echipamentele care sunt clasificate şi au curăţat acest crucişător – au verificat ce a mai rămas acolo şi nu ar trebui să cadă în mâinile ţărilor terţe”, a spus Skibitsky.
UPDATE 20.14 Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat marţi într-o informare de presă televizată că „Asistăm la cea mai activă fază a agresiunii la scară largă pe care Rusia o desfăşoară asupra ţării noastre. Situaţia pe frontul de est este extrem de dificilă, întrucât soarta acestei ţări este pesemne decisă acolo chiar în acest moment”.
UPDATE 18.45 Sondaj: Peste 80% din ucraineni se opun oricăror cedări teritoriale în schimbul opririi războiului
UPDATE 17.30 Daunele suferite de Ucraina în trei luni de război
UPDATE 16.50 Şoigu susţine că Rusia a redus ofensiva din Ucraina „în mod deliberat”, pentru a permite evacuarea civililor
După ce a îndepărtat forţele ruse de cele mai mari două oraşe din Ucraina - Kievul, la sfârşitul lui martie, şi Harkovul, la începutul lui aprilie -, ucrainenii recunosc de câteva zile ”dificultăţi” în Donbas, o regiune alcătuită din oblasturile Lugansk şi Doneţk.
”Următoarele săptămâni de război vor fi dificile”, a avertizat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa zlnică televizată.
Situaţia este ”extrem de dificilă” în Donbas. Ruşii încearcă ”să elimine tot ceea ce este viu”, acuză Zelenski.
UPDATE 15.56 Cum ar putea fi soluţionată problema blocadei ruse a portului Odessa? Potenţiale scenarii şi un avertisment
UPDATE 14.30 Imagini din satelit îi surprind pe ruşi în timp ce fură cerealele Ucrainei

UPDATE 13.35 Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”, relatează The Guardian.
UPDATE 13.30 Aşa-numita „administraţie regională civil-militară" a Hersonului” va cere Moscovei să înfiinţeze o bază militară acolo, după ce au introdus şi moneda rusă, mass-media şi servicii de internet, în scopul de a-şi consolida prezenţa în zonele ocupate ale Ucrainei, scrie Moscow Times.
UPDATE 12.38 Forţele ruse îşi consolidează prezenţa pe Insula Şerpilor, ocupată de Moscova în primele zile ale războiului declanşat împotriva Ucrainei, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa.
UPDATE 12.08 Mişcarea de rezistenţă din Melitopol a început cu proteste în primele zile ale invaziei dar, pe măsură de ocupaţia s-a prelungit, a luat noi forme: acum adevărate grupuri de partizani acţionează în oraş. Melitopol dezvoltă o mişcare de rezistenţă în timp ce armata rusă mobilizează toate resursele pentru a face populaţia să cedeze, relatează BBC.
UPDATE 12.05 Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.
UPDATE 10.55 Margarita Simonian, şefa postului de televiziune Russia Today, a declarat într-o emisiune TV de luni seara că acei copii care nu vor studia în Occident vor rămâne oameni „normali“ şi că dacă Rusia nu câştigă războiul va fi rău pentru întreaga omenire.
UPDATE 10.53 Tehnicieni sirieni specializaţi în folosirea bombelor de baril, care au provocat probleme în mare parte a ţării lor, au fost dislocaţi în Rusia pentru a ajuta armata să se pregătească pentru o campanie similară în războiul din Ucraina, susţin oficialii europeni.
UPDATE 08.43 Metroul din Harkov şi-a reluat operaţiunile, marţi, după luni de zile în care a servit drept adăpost pentru locuitorii oraşului, a anunţat primarul oraşului, Ihor Terekhov, potrivit CNN.
Sistemul de metrou al oraşului Harkov şi-a reluat operaţiunile marţi, după ce luni de zile a servit drept adăpost pentru cetăţenii care încercau să scape de bombardamentele forţelor ruse, a declarat primarul, Ihor Terekhov.
”Pe 24 mai, vom deschide metroul”, a afirmat Terekhov în declaraţii televizate.
”Toate liniile vor fi lansate. Traficul cu metroul se va desfăşura de la ora 7.00 până la ora 19:00. Intervalele nu vor fi aceleaşi ca pe timp de pace. Depoul metroului a fost avariat în timpul bombardamentelor, astfel că intervalele vor fi mai lungi”, a mai explicat el.
În timpul bombardamentelor lansate de trupele ruse asupra Harkovului — al doilea oraş ca mărime al Ucrainei — mulţi locuitori s-au refugiat în subteran.
Terekhov a menţionat că mulţi dintre cei care au rămas în subteran au fost mutaţi în cămine, în zone mai îndepărtate de bombardamente.
”Dacă este necesar, oamenii pot folosi metroul ca adăpost anti-bombă, în special pasajele subterane”, a subliniat primarul ucrainean.
Metroul din Harkov a devenit un adăpost pentru ucraineni din primele ore ale invaziei Rusiei din 24 februarie. Locuitorii au ocupat băncile, treptele şi podelele staţiilor, precum şi vagoanele de metrou.
UPDATE 08.02 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus, luni seara, că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia „chiar şi mâine” şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova, scrie Reuters.
UPDATE 06.00 Ziua literaturii şi culturii slave în Ucraina: istorie, tradiţii, fapte interesante
Pe 24 mai se cinsteşte memoria Sfinţilor Chiril şi Metodie. Tot azi în fiecare an, pe 24 mai este sărbătorită Ziua literaturii şi culturii slave. Sărbătoarea a fost stabilită prin decretul prezidenţial din 17 septembrie 2004 şi este programată pentru a comemora Sfinţii Chiril şi Metodie - educatori care au jucat un rol important în dezvoltarea şi formarea literaturii şi culturii slave, patroni ai Europei.
Fraţii Chiril şi Metodiu s-au născut în secolul al IX-lea în oraşul grecesc Salonic, în familia unui lider militar.
Chiril a creat alfabetul slav bazat pe limba greacă. Pentru a transmite caracteristicile fonetice ale sistemului de sunet slav, el a completat alfabetul cu noi litere împrumutate din alfabetul glagolitic. Mai târziu, alfabetul glagolitic a stat la baza alfabetului chirilic, pe baza căruia s-au format alfabetele multor popoare slave.
Introducerea alfabetului chirilic a reprezentat o schimbare culturală uriaşă în istoria popoarelor slave, deoarece a contribuit la formarea treptată a propriilor limbi, tradiţii, educaţie şi cultură în general.
Fraţii au desfăşurat şi activităţi educaţionale: au tradus cărţi liturgice în slavonă, inclusiv Evanghelii şi Psalmi, precum şi au scris lucrări originale şi au propovăduit Ortodoxia.
UPDATE 05.37 Au fost introduse restricţii suplimentare în raioanele de graniţă Kiev, Jitomir şi Rivne
Au fost introduse restricţii suplimentare temporare în districtele de graniţă ale regiunilor Kiev, Jitomir şi Rivne. Acest lucru se afirmă într-o declaraţie postată pe canalul Telegram al Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.
Este interzisă deplasarea persoanelor şi vehiculelor, orice fel de muncă între orele 22.00 şi 05.00; staţionarea în păduri; transportul armelor şi al oricăror mijloace de apărare activă fără permise corespunzătoare; realizarea de fotografii, videoclipuri ale drumurilor, infrastructurii, locaţiei sau relocarea unităţilor militare. De asemenea, este interzisă folosirea oricăror aeronave şi eliberarea navelor pe râuri; purtarea uniformelor militare; desfăşurarea diferitelor tipuri de forme de recreere, înot, vânătoare etc.
Restricţiile nu se aplică reprezentanţilor formaţiunilor militare. „Aceste restricţii vor fi în vigoare de astăzi până la sfârşitul legii marţiale”, se arată în mesaj.
UPDATE 03.10 Ocupanţii îşi continuă eforturile de a organiza cvasi-republici în teritoriile ocupate
Ocupanţii îşi continuă eforturile de a organiza cvasi-republici în teritoriile ocupate temporar din regiunea Zaporoje şi Oblastul Herson. Acest lucru se precizează în mesajul purtătorului de cuvânt al OVA Zaporoje, Ivan Arefiev.
Ocupanţii ruşi au distrus 8 monumente istorice şi culturale din regiunea Zaporoje. Printre acestea: rezervaţia istorică şi arhitecturală „Sadyba Popova”, stela memorială a participanţilor ATO din Energodar, gara „Zaporijia-2”, fosta sinagogă şi biserica Sf. Tihon Zadonsky din Huliaipil, casa de cultură din satul Mala Tokmachka. Colecţii valoroase au fost furate din Muzeul local din Melitopol.
UPDATE 02.17 Ocupanţii ruşi construiesc o linie de apărare de rezervă în sud
Comandamentul Operaţional „ Sud ” a raportat eliminarea a 23 de ocupanţi ruşi. Acest lucru este menţionat într-un mesaj de pe pagina OK „Sud” de pe Facebook .
"De mai bine de o zi, inamicul luptă pe graniţele ocupate permanent de la marginea teritoriilor ocupate în Mykolayiv şi Herson. Inamicul nu înregistează progrese, iar starea morală şi psihologică a ocupanţilor se deteriorează zilnic".
Se observă că, ascunzându-se de bombardamentele de artilerie şi mortiere, ocupanţii „construiesc o linie de apărare de rezervă, înţelegând inevitabilitatea retragerii”.
UPDATE 01.55 Comandamentul Sud: în zona Nikolaev au fost găsite maşini civile cu cadavre mutilate
În regiunea Mykolayiv au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Când localnicii au încercat să se evacueze, ocupanţii le-au indicat mai întâi ca rută permisă o zonă minată, apoi i-au împuşcat pe supravieţuitorii exploziilor. Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina Comandamentului Operaţional „Sud” de pe Facebook.
„În timpul înaintării unităţilor noastre din regiunea Mykolayiv către regiunea Herson, au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavre mutilate şi împuşcate. Mai întâi li s-a spus că era o rută permisă dar aceasta trecea prin zona minată, iar apoi cei care au supravieţuit exploziei au fost împuşcaţi”, se arată în postare.
Se subliniază că printre morţi - doi copii de vârstă şcolară primară.
UPDATE 00.33 Noi imagini cu distrugerile din Mariupol
După ce apărătorii Mariupolului au plecat de la Azovstal, au apărut noi poze cu distrugerea oraşului. Aşa arăta uzina Azovstal pe 22 mai 2022. Lângă ea - cartiere rezidenţiale distruse.
After the defenders of #Mariupol left #Azovstal, new pictures of the destruction of Mariupol appeared. This is how the Azovstal plant looked on May 22, 2022, next to it - destroyed residential quarters. pic.twitter.com/9eE8T4p3qV
— NEXTA (@nexta_tv) May 23, 2022
UPDATE 00.15 Oraşul Liman din regiunea Doneţk este sub asaltul ruşilor
Presa ucraineană relatează că ocupanţii au început să ia cu asalt oraşul Liman din regiunea Doneţk
#Ukrainian media report that the occupiers have started storming the town of #Liman in #Donetsk Region pic.twitter.com/QFpwSiCLld
— NEXTA (@nexta_tv) May 23, 2022
ŞTIRE INIŢIALĂ Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne în continuare
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a contrazis declaraţia lui Aleksandr Lukaşenko conform cărora Belarusul nu este o ţară agresoare şi a spus că există încă ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina. Malyar a făcut această declaraţie în cadrul teletonului informativ.
Autoproclamatul preşedinte al Belarusului Alexander Lukaşenko a scris o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, asigurându-l că Belarus nu este un stat agresor.
Conform normelor dreptului internaţional, o ţară care cedează teritoriul său unei ţări terţe agresoare, în speţă Rusia, pentru a duce o agresiune împotriva unui alt stat, este şi ea complice la agresiune, complice al acestei crime internaţionale”, a spus Maylar. Ea a adăugat că de aceea Belarus trebuie să înţeleagă că, dându-şi teritoriul pentru manevre, agresorului rus, ţara este deja implicată în acest război.
Ministrul adjunct al apărării a remarcat că ameninţarea din Belarus rămâne.
"Există ameninţarea utilizării în continuare a teritoriului Belarusului pentru acţiuni ofensive. La fel ca în regiunea transnistreană a Moldovei, există un risc", a spus Malyar. Ea a menţionat că Rusia se pregăteşte pe toate fronturile pentru posibile lovituri, manevre şi pentru a continua escaladarea acolo.
„Ştim despre toate aceste ameninţări şi ne pregătim pentru toate scenariile”, a spus Malyar.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: