Jean-Claude Juncker şi Michel Barnier, cu veşti proaste la Londra pentru Theresa May

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theresa May îl primeşte miercuri la Londra pe preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker în vederea unor discuţii despre Brexit, cu câteva zile înaintea unui summit al Celor 27 care va stabili liniile roşii ale negocierilor cu privire la acest subiect, relatează AFP. Juncker, invitat de premierul britanic conservator, va fi însoţit de Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE).

La o masă de lucru pe Downing Street, cei trei vor discuta despre ”procesul negocierilor (în baza) articolului 50”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a CE Mina Andreeva.

Este vorba despre prima întâlnire între Juncker şi May de la declanşarea, pe 29 martie, a prevederilor acestui articol, punctul de plecare al celor doi ani de negocieri, la finalul cărora Regatul Unit îşi va lua adio de la UE.

De la activarea lui, mai mulţi oficiali europeni s-au succedat în capitala britanică - preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani săptămâna trecută şi preşedintele Consiliul European Donald Tusk pe 6 aprilie.

Acest balet diplomatic arată că Regatul Unit are în vedere ”negocieri în mod constructiv şi cu bunăvoinţă”, a dat asigurări marţi un purtător de cuvânt al lui May.

Probabil că reuniunea de miercuri nu se va încheia cu cine ştie ce rezultate, a declarat pentru AFP Nina Schick, codirectoarea cabinetului de consiliere Hanbury strategy.

”Ei ar putea să-şi reitereze poziţiile înainte de negocieri”, dar nu este exclusă o declaraţie cu privire la drepturile muncitorilor europeni, a adăugat ea.

Theresa May a anunţat deja că doreşte să păstreze o relaţie ”specială” cu UE, în pofida faptului că a optat pentru ceea ce este considerat drept un Brexit ”dur” - o ieşire de pe piaţa unică.

UE ÎŞI ÎNSĂSPREŞTE POZIŢIA

UE şi-a înăsprit poziţia în mai multe dosare-cheie - drepturile cetăţenilor după ieşirea Regatului Unit, viitorul serviciilor financiare şi factura divorţului -, aşa cum arată un proiect al ”orientărilor negocierilor” consultat marţi de AFP.

Uniunea, care a transformat apărarea drepturilor cetăţenilor ei în Regatul Unit (şi invers ale cetăţenilor britanici în restul blocului) într-una dintre cele trei priorităţi ale sale, va căuta să obţină garantarea ”drepturilor de a obţine reşedinţă permanentă” a persoanelor care au locuit legal cinci ani pe teritoriul britanic, potrivit acestui document.

Aceste proiect cu orientări de negociere este mai ferm, de asemenea, în problema sectorului financiar, pe care UE vrea să-l protejeze de orice perturbări legate de ieşirea City - principala piaţă financiară europenă - de pe  piaţa unică.

În ceea ce priveşte factura pe care Londra o are de plătit la părăsirea UE, acesta este unul dintre dosarele cele mai sensibile ale negocierilor. Bruxellesul a anunţat deja că factura va fi ”piperată”. Ea a fost evaluată de partea europeană la aproximativ 60 de miliarde de euro.

Textul negociat la Bruxelles de reprezentanţii celor 27 de state membre - a cărui primă versiune a fost prezentată la sfârşitul lui martie - urmează să fie finalizat joi, în Consiliul de Miniştri, înainte să fie semnat sâmbătă, în cursul unui summit extraordinar al liderilor europeni, mai puţin britanic, care se reunesc la Bruxelles.

Statele membre urmează să adopte ulterior ”directive” mai detaliate, pe 22 mai, într-o reuniune care-i va înmâna francezului Michel Barnier mandatul de negociator-şef al tuturor Celor 27.

UE speră să înceapă negocieri în baza Articolului 50 după alegerile generale anticipate prevăzute în Regatul Unit pe 8 iunie. Acest scrutin a fost convocat de Theresa May care speră să iasă întărită din ele în vederea negocierii Brexitului.

viewscnt

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite