Hassan Rohani începe în Italia primul său turneu diplomatic oficial în Europa. Companiile italiene se mobilizează pentru recucerirea pieţei iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Hassan Rohani începe luni în Italia prima sa vizită oficială în Europa, axată în mare parte pe accentuarea relaţiilor economice, în contextul în care numeroase întreprinderi vor să profite de ridicarea sancţiunilor pentru a se întoarce sau a se implanta în Iran, comentează AFP online.

Ridicarea sancţiunilor impuse regimului de la Teheran din cauza programului său nuclear controversat a declanşat o adevărată cursă între marile companii pentru a reveni sau a accede pe imensa piaţă iraniană. Constructorul de avioane Airbus s-a mişcat cel mai rapid. Sâmbătă, ministrul iranian al Transporturilor a anunţat achiziţionarea a 114 avioane de la Airbus, contractul urmând să fie semnat de Rohani miercuri, la Paris. Acesta este primul anunţ comercial important de la ridicarea sancţiunilor pe 16 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a acordului istoric asupra programului nuclear iranian semnat în iulie 2015 între şase mari puteri şi Teheran.

Turneul diplomatic al lui Rohani în Europa, care, pe lângă Italia, include şi o vizită în Franţa, era prevăzut iniţial în noiembrie, dar a fost amânată în ultima clipă, din cauza atentatelor teroriste din 13 noiembrie de la Paris, revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

După ce va lua masa de prânz cu omologul său italian Sergio Mattarella, preşedintele iranian se va întâlni în cursul serii cu şeful Guvernului, Matteo Renzi, şi cu papa Francisc marţi dimineaţa.

Papa Francisc şi Hassan Rohani vor discuta despre rolul de stabilizator pe care îl poate juca Iranul în Orientul Mijlociu, Suveranul Pontif urmând să încerce să-l convingă pe preşedintele iranian în privinţa detensionării relaţiilor între Teheran şi Riad şi exercitării de presiuni asupra taberei preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rohani urmează să vorbească marţi dimineaţa în faţa Forumului economic Italia-Iran, foarte aşteptat de întreprinderile italiene.

Companiile europene încearcă să-şi plaseze pionii în Iran pentru a recuceri terenul pierdut pe această piaţă în faţa Rusiei şi unor ţări emergente precum China şi Turcia. În această cursă a contractelor, ele au un avantaj în faţa celor americane, întrucât Washingtonul, care nu mai întreţine relaţii diplomatice de 35 de ani cu Teheranul, va menţine unele sancţiuni în domeniul petrolier contra tuturor întreprinderilor suspectate de finanţarea terorismului.

„Italia era primul partener economic şi comercial al Iranului înainte de impunerea sancţiunilor“ şi intenţionează să revină pe acest loc, a subliniat acum câteva luni ministrul italian al Dezvoltării Economice, Federica Guidi.

Înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor, schimburile între Italia şi Iran se ridicau la 7 miliarde de euro, în prezent fiind de aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a exporturilor italiene în Iran este asigurată de companiile din industria mecanică (58%), urmată de departe de cele din industria chimică (8%).

Companiile italiene, în goană pentru recucerirea pieţei iraniene

Aproximativ 500 de antreprenori italieni urmează să asiste la forumul economic care va avea loc marţi dimineaţa.

La sfârşitul lui noiembrie, o foarte mare delegaţie economică (178 de întreprinderi, 20 de asociaţii antreprenoriale şi 12 instituţii bancare), condusă de Carlo Calenda, pe atunci ministru adjunct al Dezvoltării Economice, s-a deplasat la Teheran, fiind prezenţi în special gigantul energetic Enel, grupul petrolier Eni şi producătorul de cabluri Prysmian.

Vizita delegaţiei economice italiene la Teheran a arătat că „sectoarele infrastructurii şi energetic sunt cele care oferă cele mai importante oportunităţi pentru întreprinderile noastre“, a subliniat pentru AFP Ministerul italian al Dezvoltării Economice, precizând totodată că „o nouă vizită (este programată pentru) începutul lunii februarie, cu o aşteptare specifică în legătură cu aceste două sectoare“. Alte vizite urmează să aibă loc după aceasta.

Contactată de AFP, compania Enel a anunţat că prospectează piaţa iraniană, prin intermediul filialei sale Enel Green Power, pentru identificarea unor oportunităţi în sectorul energiilor regenerabile.

Grupul italian BTP Pessina Costruzioni a anunţat deja pe 19 ianuarie că a semnat un memorandum de acord cu Iranul pentru construcţia a cinci spitale, între care trei la Teheran, cu o capacitate de 1.000 de paturi fiecare.

Întreprinderile mai mici s-au înscris şi ele în cursă. După ani de izolare, piaţa iraniană - de 79 de milioane de locuitori - oferă oportunităţi bune în privinţa modernizării infrastructurii, exploatării gazului şi petrolului sau dezvoltării industriilor constructoare de maşini şi aeronautice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite