Gazoductul sudic este la un pas de finalizare INFOGRAFIE

Gazoductul sudic este la un pas de finalizare INFOGRAFIE

Lucrări la gazoductul TAP pe teritoriul Turciei

Uniunea Europeană şi Statele Unite urmăresc cu interes ce se derulează proiectul  gazoductului Trans-adriatic (TAP), ce face parte din Coridorul sudic de gaze, pentru că mizele sunt uriaşe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducta, o iniţiativă a Comisiei Europene ce urmăreşte reducerea dependenţei statelor memebre UE de gazul rusesc, riscă să se împiedice de noul guvern populist şi pro-rus de la Roma. 
 
Gazoductul va transporta gaz din  Azerbaidjan până în Italia prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi pe sub Marea Adriatică. Aceasta este cea mai importantă operaţiune întreprinsă de UE pentru a aduce noi surse de energie consumatorilor europeni, fiind considerată temelia unei politici europene de securitate energetică. 
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că va aproba un împrumut pentru TAP, sporind speranţele în rândul dezvoltatorilor săi că Executivul italian nu va renunţa la el. Planurile vizând construcţia unui ultim tronson dintr-un gazoduct cu o valoare de peste 40 de miliarde de dolari care ar urma să ajungă din Azerbaidjan până în Italia sunt în prezent revizuite de autorităţile de la Roma, noul ministru italian al Mediului, Sergio Costa, apreciind în urmă cu  aproape două luni că proiectul este unul „inutil“.
 
Washingtonul vede în TAP un instrument esenţial pentru a ţine influenţa Moscovei departe de vechiul continent. De aceea, Donald Trump se opune construcţiei Nord Stream 2, o conductă de gaze care ar aduce gaz direct din Rusia în Germania, ocolind Ucraina. Departe de a înlocui gazul rusesc, TAP ar diversifica aprovizionarea europeană, furnizând 2, 4% din consumul de gaze al Uniunii. Aceasta ar conferi Italiei un rol strategic în Europa ca centru de reexportare al gazelor către alte ţări europene.
 
Azerii au început să pompeze gaz în TANAP, altă bucată din Gazoducul sudic, la sfârşitul lunii mai. Proiectul ”Coridorului sudic” include segmentul Baku-Tbilisi-Erzurum, construirea în Turcia a conductei Trans-anatoliene (TANAP) şi realizarea gazoductului Trans-adriatic (TAP).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările