Fumătorii luptă împotriva legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări anti-tabac, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie, au scindat societatea civilă din Peninsulă. În ciuda opoziţiei unei mari părţi a populaţiei, aplicarea prevederii care interzice total fumatul în baruri şi în restaurante a fost amânată pentru partea a doua a anului.

Guvernul spaniol a aprobat, în urmă cu patru ani, o lege antifumat mai puţin restrictivă decât în alte ţări europene, pentru că interzice fumatul la locul de muncă şi în mijloacele de transport public, dar nu complet în baruri şi restaurante.

Potrivit acesteia, fumatul este permis în restaurantele şi barurile care au o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. În 2009, a fost aprobată o nouă lege a cărei aplicare va începe de la o dată ce urmează a fi stabilită în scurt timp. Conform noii legi, fumatul va fi interzis în toate localurile.

Lupta dusă de Trinidad Jimenez, ministrul Sănătăţii spaniol, pentru interzicerea totală a fumatului nu este una uşoară, mai ales că Spania este o ţară în care servirea cafelei de dimineaţă la bar a devenit un ritual, iar foarte mulţi clienţi sunt fumători. Nu întâmplător, Spania este ţara europeană cu cele mai multe baruri şi restaurante, în medie, câte unul la fiecare 461 de locuitori.

Şi în rândul compatrioţilor noştri dezbaterea privind noua lege a stârnit numeroase polemici.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, în medie, românii fumează mai mult decât spaniolii sau decât ceilalţi străini. Din totalul românilor care locuiesc pe teritoriul Spaniei, 36,4% sunt fumători, pe când procentul în rândul spaniolilor este de 31%.

Aplicarea legii i-ar afecta însă cel mai mult pe compatrioţii noştri, deloc puţini, care lucrează în domeniul serviciilor şi în turism. Potrivit estimărilor unui studiu recent, în cazul în care legea va fi pusă în aplicare, 200.000 de angajaţi, majoritatea chelneri şi barmani, îşi vor pierde slujbele, iar 70.000 de baruri şi restaurante vor da faliment.

„Îmi pierd clienţii!"

„Dacă se va interzice fumatul, voi pierde aproape toţi clienţii care vin dimineaţa să-şi bea cafeaua şi să ia micul dejun. Atunci ar trebui să mai renunţ la angajaţi", mărturiseşte Cristina Ioan (35 de ani), originară din Galaţi, patroana unui bar în Castellon.

„Am deschisă o discotecă la Castellon de mulţi ani şi am aflat că nu se va mai putea fuma. Cine credeţi că va mai veni? Nimeni. Ce vor face sutele de discoteci şi pub-uri din Spania?

Eu, cel puţin, nu ştiu ce voi face", se plânge Dani Vâlcescu (34 de ani), originar din Bucureşti.

„E o lege bună"

„Deja m-am obişnuit cu fumul de ţigări din baruri, dar susţin o astfel de lege. Poate nu ne dăm seama, din obişnuinţă, dar noi nefumătorii inhalăm foarte mult fum, fără să vrem. Nu ştiu cum este mai bine pentru a fi toţi mulţumiţi, dar eu sunt de acord cu interzicerea fumatului", spune Rodica Florescu (25 de ani), originară din Piteşti, stabilită la Madrid.

Cei care fumează au format Clubul Fumătorilor, asociaţie care strânge semnături pentru o petiţie prin care se cere modificarea legii, dar şi respectarea drepturilor fumătorilor. Susţinători ai legii se găsesc şi în breasla care, probabil, va avea cel mai mult de suferit în urma aplicării acesteia. O asociaţie a angajaţilor din domeniul serviciilor a adus ca argument un studiu care arată că ospătarii şi chelnerii sunt cei mai afectaţi angajaţi de fumatul pasiv. Anual, în Spania, 1.400 de persoane mor, acestea fiind victime ale fumatului pasiv.

9 miliarde de euro din tutun

În bugetul statului spaniol au intrat anul trecut 9,4 miliarde de euro din taxe şi accize aplicate produselor din tutun. Cifra înregistrată este cu aproape 2% mai mare decât cea din anul 2008.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite