FOTO VIDEO Veneţia, afectată de cele mai grave inundaţii din ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Pitorescul oraş italian Veneţia a fost afectat la începutul acestei săptămâni de cele mai grave inundaţii din ultimul deceniu, trei sferturi din oraş aflându-se sub ape, după cum au comunicat autorităţile. Localnicii şi turiştii au avut reale dificultăţi în a se deplasa prin oraş, iar zone turistice celebre au fost închise.

GALERIE FOTO 

Dar în ciuda acestor inundaţii istorice, în cursul cărora apa a ajuns la o înălţime de 1,56 metri, veneţienii şi cei aflaţi în vizită în oraş au încercat să găsească soluţii pentru a-şi continua activităţile, relevă „The Guardian“ şi „Business Insider“.

Au fost înregistrate astfel scene care, înainte cu numai câteva zile de inundaţii, ar fi fost pentru mulţi de neimaginat: turişti care erau serviţi la masă în pizzerii inundate sau magazine deschise în ciuda faptului că apa le trecea de glezne celor aflaţi înăuntru. Desigur, majoritatea purtau cizme înalte de cauciuc.

Potrivit „The Daily Mail“, într-o pizzerie în care podeaua din sala de mese era acoperită de apă exista un singur spaţiu pe care administratorii reuşiseră să-l păstreze uscat – bucătăria.

Acum, autorităţile fac eforturi susţinute pentru ca situaţia să revină cât de cât la normal. Piaţa San Marco, care a fost închisă luni din cauza inundaţiilor, a fost redeschisă marţi. Încetul cu încetul, proprietarii de magazine, care oricum încercaseră să oprească inundarea prăvăliilor cu ajutorul unor saci cu nisip sau bariere de lemn sau metal, au început să evacueze apa, sperând ca lucrurile să reintre în normalitate.  

Deşi inundaţiile (numite „acqua alta“) nu sunt ceva neobişnuit în Veneţia, mai ales primăvara şi toamna, cele de la începutul acestei săptămâni, provocate de o puternică furtună, reprezintă un caz excepţional. Apele nu au mai ajuns la o înălţime de 1,56 metri începând din 2008.

Primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, a afirmat că aceste inundaţii nu ar fi avut loc dacă proiectul Mose ar fi fost pus în practică. Acesta constă în amplasarea unor bariere submarine pentru a împiedica inundarea oraşului-lagună atunci când fluxul depăşeşte 110 centimetri.

Numai că proiectul este în întârziere din cauza costului său ridicat, dar şi din cauza mai multor scandaluri de corupţie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite