FOTO VIDEO Românii din Ucraina, sub ape. Oamenii prind peşte pe străzile din Cernăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de locuinţe sunt afectate de inundaţii în vestul Ucrainei unde trăiesc şi mulţi români
Peste 10.000 de locuinţe sunt afectate de inundaţii în vestul Ucrainei unde trăiesc şi mulţi români

285 de localităţi din patru regiuni ucrainene au fost afectate grav de inundaţiile din ultimele zile, iar 10.000 de locuinţe sunt sub ape.  Cele mai afectate regiuni sunt Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Lviv şi Transcarpatia.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina, este vorba despre localităţi din regiunile Ivano-Frankivsk (234), Cernăuţi (37), Lviv (12) şi Ternopil (2).  De asemenea, mai mult de 1.000 de kilometri de drum şi peste 300 de poduri din aceste regiuni au fost rupte de ape. 

Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmigal, a declarat miercuri că situaţia din zonele inundate din vestul Ucrainei este critică, amploarea inundaţiilor din acest an depăşind-o pe cea din 2008. „Este clar că situaţia este critică. De fapt, amploarea inundaţiilor depăşeşte situaţia din 2008. Avem inundat inclusiv un spital raional, în oraşul Halici, unde s-a recurs la evacuarea pacienţilor. Există dificultăţi, pentru că sunt pacienţi cu coronavirus” – a explicat premierul de la Kiev, aflat într-o deplasare de lucru în regiunea Ivano-Frankivsk.

ucraina inundatii

În raionul Herţa, proprietarii mai multor case înconjurate de apă, refuză să-şi părăsească gospodăriile, transmite serviciul de presă al ARS Cernăuţi. Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă  a transmis ca cele mai afectate regiuni de inundaţii sunt Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Lviv şi Transcarpatia. Ploile abundente din perioada 22-23 iunie au provocat inundaţii în 161 în regiunea Ivano-Frankivsk, 15 – în regiunea Cernăuţi şi 8 în regiunea Lviv.

ucraina inundatii

În total au fost inundate peste 10.000 de gospodării, 5 unităţi sanitare, 3.302 subsoluri, 9.389 de grădini şi 3.286 de fântâni. Totodată, condiţiile meteo nefavorabile au provocat moartea a trei persoane în regiunea Ivano-Frankivsk. 

Captură de crap în Piaţa Kalînivska din Cernăuţi 

La Cernăuţi, în zona inundată din Piaţa Kalînivska, un bărbat a reuşit să prindă un peşte mare. Întreaga scenă a fost filmată de nişte trecători care se aflau în preajmă. Filmuleţul a devenit viral pe internet, după ce a fost postat pe o reţea de socializare.

   

Cel puţin 5 morţi şi 31 de răniţi - este bilanţul, deocamdată provizoriu, al inundaţiilor catastrofale care s -au abătut asupra Ucrainei. Un spital care trata pacienţi COVID 19 a fost evacuat din calea apelor revărsate.

Specialiştii spun că defrişările din Carpaţi sunt principala cauză a inundaţiilor.

Zeci de localităţi din zona Cernăuţi au căzut pradă furiei apelor. Sute de case sunt izolate; nu se mai poate ajunge la ele decât cu barcă. Oamenii n-au putut să salveze mare lucru.

Este o cursă contra cronometru pentru ca echipele de salvare să ajungă la cei izolaţi cu hrană, medicamente şi articole de strictă necesitate. E o mare criză de apă potabilă, iar autorităţile se tem că ar putea izbucni epidemii.

inundatii ucraina

Administraţia Naţională „Apele Române" a anunţat, joi dimineaţă, că vârful maxim al viiturii de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainian, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat de presă emis de „Apele Române", joi dimineaţa, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o uşoară tendinţă de scădere.

Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore.

Mai multe echipe de intervenţie au fost deplasate pentru apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin consolidarea accesului în locuinţe cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari), în scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut. 

Centrul Hidrometeorologic din Ucraina a anunţat o scădere treptată a nivelului apei în râul Prut. Începând cu ora 13:00, apa din râul Prut a scăzut la 399 cm, informează pe pagina de Facebook şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Serhii Osacuk. De menţinat că în noaptea de miercuri spre joi nivelul apei râului Prut a atins cota de 613 cm. Nivelul apei râului Prut a scăzut şi în raioanele Noua Suliţă şi Chiţmani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite