FOTO Viaţa în estul Ucrainei a devenit un coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldat al armatei ucrainene, în Slaviansk. FOTO Reuters
Soldat al armatei ucrainene, în Slaviansk. FOTO Reuters

Regiunile afectate de confruntările armate dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene sunt în pragul unei catastrofe umanitare, fără apă, lumină şi alimente.

Locuitorii din Lugansk şi Doneţk trebuie evacuaţi din zona de conflict a recunoscut chiar ministrul ucrainean al Muncii şi Politicii Sociale, Natalia Fiodorovici, la Praga. „În acest moment, una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Ucraina este asigurarea securităţii cetăţenilor. Pentru aceasta este nevoie de a evacua locuitorii din regiunea Lugansk şi Doneţk, unde au loc ciocnirile violente. Aceasta ar însemna doar primul pas. O altă problemă va fi atunci când va trebui să le oferim locuinţă şi locuri de muncă tuturor, indiferent de păturile sociale”, a declarat oficialul de la Kiev.

Separatiştii jefuiesc localnicii

Presa ucraineană, dar şi corespondenţii străini relatează despre situaţia dramatică în care se află oamenii din aceste localităţi unde au loc în continuare lupte dure între separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene. Militanţii proruşi îi jefuiesc pe civili în plină stradă, le intră în case şi magazine şi iau cele mai scumpe lucruri. Foarte multe maşini au fost furate, iar poliţia susţine că săptămânal primeşte mii de plângeri de la oameni.   

În oraşul ucrainean Snijne, din regiunea Doneţk, un grup de bărbaţi înarmaţi a sechestrat un autobuz în care se aflau copii trimişi pentru reabilitare în regiunea Dnipropetrovsk , scrie publicaţia „Korrespondent“, citând Administraţia Regională de Stat din Doneţk.  Autobuzul transporta 25 de copii, inclusiv orfani şi copii din case de tip familial. Slaviansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe harta conflictelor din estul Ucrainei, iar din aprilie se află sub controlul miliţiilor proruse. Victime ale acestui conflict sunt locuitorii oraşului, nevoiţi să-şi lase în urmă locuinţele, o mare parte dintre ei refugiindu-se în pădurea de lângă oraş.

Cei care au mai rămas în Slaviansk nu au apă curentă, electricitate şi comunicaţii, fiind nevoiţi să se aprovizioneze cu apa din fântânile arteziene şi să se spele într-un râu din apropiere, relatează AFP.

„Nu mai este apă, nici electricitate, nu mai este nimic“, deplânge Aleksandra. Aşezată pe o bancă în piaţa Lenin din Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei, această octogenară tocmai şi-a umplut un bidon cu apă clocită luată din fântâna arteziană.  „Este pentru toaletă în primul rând, dar mi se întâmplă să o mai şi beau. O fierb“, afirmă ea.

Aleksandra nu este singura care ia apă din marea fântână arteziană din piaţa Lenin, a cărei alimentare cu apă a fost oprită. Mai mulţi locuitori o însoţesc şi îşi fac provizii de când a fost oprită apa, în urmă cu o săptămână după ce sistemul de aprovizionare a fost avariat de focurile de armă.

În bastionul separatiştilor proruşi luptele dintre forţele loiale Guvernului de la Kiev şi rebeli sunt aproape zilnice. Locuitorii trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a supravieţui în astfel de condiţii.

Bunurile de primă necesitate, lipsesc

În afară de apă şi electricitate, sunt întrerupte şi comunicaţiile. Internetul nu mai funcţionează în oraş şi doar câţiva operatori telefinici mai emit.

„Cel puţin există un râu în apropiere unde ne putem spăla“, afirmă Paşa, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

La intrarea în oraş, zeci de persoane stau la coadă, aşteptând distribuirea de apă minerală îmbuteliată. Procurarea produselor de primă necesitate este din ce în ce mai dificilă.

Majoritatea magazinelor s-au închis. "Închis permanent", scrie în faţa unui magazin din centrul oraşului.

Doar un mic supermarket şi o cafenea au mai rămas deschise, dar se închid la ora 18.00, faţă de 23.00 în urmă cu câteva săptămâni.

„Suntem fără îndoială cei mai curajoşi. Într-o zi s-a tras chiar alături, dar noi suntem totuşi la muncă“, explică o chelneriţă care, în lipsa apei şi curentului electric, nu serveşte decât salată sau carne preparată pe aragaz.

„Ca la Cernobîl“

„Este ca la Cernobîl. Sunt cabluri care atârnă peste tot, case distruse. Înainte aici trăiau oameni, lucrau“, afirmă Svetlana.

În plin centru al oraşului, impactul luptelor este vizibil peste tot. Unele clădiri au fost spulberate de suflul exploziilor şi aproape toate străzile sunt pline de cioburi.

Acestea sunt din ce în ce mai goale. Câţiva locuitori se aventurează uneori pe bicicletă. Dar altfel, singurii care circulă cu maşinile pe străzi sun insurgenţii proruşi, cu armele în mâini.

„Înainte totul era calm. Au venit şi ne-au spus că ne apără. Dar de cine? Încă nu am înţeles“, afirmă o femeie ce locuia într-un imobil spulberat de o explozie, referindu-se la rebeli.

Această bătrână doamnă care locuieşte în Slaviansk de 45 de ani, nu mai vrea acum decât un singur lucru: să plece din oraş, aşa cum au făcut mulţi alţii, între care copiii şi nepoţii săi, care au plecat să se refugieze la prieteni în Rusia.

Dar „soţul meu este bolnav şi nu îl pot lăsa aici. Altfel aş fi fost plecată demult“, explică ea.

Armata ucraineană, care încercuieşte oraşul, nu este vizibilă. Mulţi locuitori o acuză însă că este la originea recentelor explozii violente din oraş.

OSCE, apel la încetarea confruntării

Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Lamberto Zannier, a făcut apel joi la încetarea focului în sud-estul Ucrainei, în timp ce se afla într-o vizită într-o tabără de refugiaţi ucraineni din sudul Rusiei. Zannier a vizitat civili ucraineni care au trecut frontiera rusă fugind din zonele de luptă în estul ţării şi au fost cazaţi în regiunea Rostov, în tabăra Dmitriadovski.  

Cu această ocazie, secretarul general al OSCE a subliniat necesitatea implicării Comisiei ONU pentru a veni în ajutor persoanelor care au fugit din zona de violenţe din sud-estul Ucrainei. Administraţia regiunii Rostov a raportat că aproximativ 70.000 de cetăţeni ucraineni au intrat pe teritoriul Rusiei prin această regiune de la începutul ostilităţilor în estul Ucrainei în urmă cu două luni. Dintre aceştia, 35.000 au plecat în alte regiuni ale Rusiei sau au rămas în Rostov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite