FOTO Europa se topeşte sub valul de caniculă: câini încălţaţi în Austria, olandezii aruncă sare pe străzi, alertă sanitară în Italia

FOTO Europa se topeşte sub valul de caniculă: câini încălţaţi în Austria, olandezii aruncă sare pe străzi, alertă sanitară în Italia

Plajă aglomerată în Spania FOTO EPA

Portugalia şi Spania au emis sâmbătă alerte din cauza vremii extrem de calde, înregistrând un val de căldură cu temperaturi care se apropie de recorduri în sudul Europei, relatează The Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Portugalia, temperaturi de 46°C

 
Portugalia a emis o alertă cod roşu de căldură extremă în peste jumătate din teritoriul ţării, unde temperaturile se apropiau de 46 de grade Celsius.
 
Cea mai mare temperatură înregistrată în Portugalia a fost de 47,4° C, în 2003.
 
Temperatura mare şi seceta au condus la izbucnirea mai multor incendii de vegetaţie în Portugalia.
 
Aproximativ 700 de pompieri şi zece avioane luptă împotriva celui mai important incendiu, care a distrus 1.000 de hectare în apropierea localităţii Monchique, în regiunea Algarve (sud).
 
”Este o situaţie foarte gravă, din cauza căldurii extreme”, a avertizat preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa.
 
Valul de căldură urma să atingă apogeul sâmbătă în Portugalia, cu 46°C în oraşul Setubal, în apropiere de Lisabona, potrivit institutului portughez pentru mare şi atmosferă (IPMA), scrie AFP.
 
Lisabona, Portugalia FOTO AFP
 
Cu titlu comparativ, temperatura în Death Valley din California - unul dintre clee mai calde locuri de pe planetă - urma să atingă 48°C în acelaşi moment, potrivit site-ului american de previziuni meteorologice AccuWeather.
 
La Lisabona, parcurile de joacă au fost închise, iar publicul a fost invitat să-şi limiteze activităţile în exterior.
 
Primăria a decis de asemnea să deschidă centre de primire a persoanelor fără adăpost, pentru a le permite să se adăpostească de căldură.
 
Vineri, 16 staţii meteo din Portugalia au înregistrat temperaturi-record, la Alcacer do Sal, în apropiere de Setubal, cu 45,9°C.
 

2 morţi în Spania din cauza căldurii

Spania a emis, de asemenea, avertismente de caniculă în zone din sud, unde se preconiza ca temperaturile să atingă 45° C în oraşele Sevilla, Huelva, Badajoz şi Cordoba, scrie AP. Recordul de temperatură al Spaniei, de 46,9° C, a fost înregistrat la Cordoba în iulie 2017.
 
Madrid Rio Park FOTO AFP 
 
Doi bărbaţi au murit vineri în Spania, din cauza caniculei, unul la Barcelona, iar celălalt în regiunea Murcia (sud-est), potrivit autorităţilor spaniole.
 
Masa de aer calda aflată la originea caniculei provine din Africa şi aduce praf din Deşertul Sahara, care face cerul să pară galben închis sau portocaliu în anumite locuri.
 
Spania FOTO Twitter
 

Câini încălţaţi în Austria

Pe de altă parte, câini de poliţie însărcinaţi să asigure securitatea unui turneu de volei pe plajă, aduşi să patruleze pe suprafeţe fierbinţi, au dotaţi cu încălţări speciale, menite să le apere labele, a anunţat poliţia, relatează AFP.
 
Mercurul urma să urce sâmbătă până la 34°C la Viena, însă temperatura suprafeţelor expuse la soare poate depăşi cu uşurinţă 50°C, a relevat poliţia.
 
 

Asfalt topit în Olanda

 
Autorităţile din Olanda au închis anumite porţiuni ale unor austrăzi, deoarece asfaltul a început să se topească sub soarele arzător. De asemenea, pe străzi este aruncată sare pentru a proteja asfaltul. 
 
În centrul ţării, municipalitatea din Zwolle a procedat de vineri la o tăiere a unor crengi a peste 100 de plopi, care riscă să se rupă brusc din cauza căldurii şi să creeze situaţii periculoase, a anunţat postul public NOS.
 

Alertă sanitară în Italia 

La fel ca în Franţa, sâmbătă este o zi neagră” pe drumuri în Italia, din cauza unei circulaţii auto masive, şoferii riscând să rămână blocaţi în trafic sub un soare de plumb în nord, şi să înfrunte furtuni violente, grindină şi ploi torenţiale după-amiaza în sud.
 
În Lazio, regiunea Romei, valuri de căldură au ucis aproximativ 7.700 de oameni din anul 2000 încoace, potrivit unui raport al asociaţiei pentru apărarea mediului Legambiente.
 
Îngrijitorii de la o Grădina Zoologică din Roma au oferit animalelor gustări îngheţate pentru a le ajuta să facă faţă temperaturilor foarte ridicate.
 
 
 FOTO AFP

Portugalia. FOTO EPA-EFE 

Imagini din aceeasi galerie
 • Portugalia. FOTO EPA-EFE 
 • Portugalia. FOTO EPA-EFE  
 • Portugalia. FOTO EPA-EFE  
 • Portugalia. FOTO EPA-EFE  
 • Portugalia. FOTO EPA-EFE  
 • Spania. FOTO EPA-EFE  
 • Spania. FOTO EPA-EFE   
 • Spania. FOTO EPA-EFE  
 • Spania. FOTO EPA-EFE  
 • Spania. FOTO EPA-EFE 
 • Italia. FOTO EPA-EFE
 • Italia. FOTO EPA-EFE 
 • Italia. FOTO EPA-EFE 
 • Italia. FOTO EPA-EFE 
 • Italia. FOTO EPA-EFE 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: